28 octombrie 2015


Viceprimarul Harşovschi cere tăierea subvenţiei la gigacaloria pentru sucevenii săraci
·        Un preţ total, real, pe care ar trebui să-l plătească populaţia pentru sistemul centralizat, este cel de 366 de lei pentru fiecare gigacalorie”, susţine adjunctul şefului executivului.
·        Aceasta însemnă o dublarea sumei pe care sucevenii branşaţi la cazanul comun trebuie să o scoată din buzunar, în prezent plătindu-se doar 185 de lei pe gicacalorie.     
Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava militează pentru eliminarea suportării, din bugetul local, a diferenţei dintre tariful integral de producere şi transport al agentului termic şi cel achitat efectiv de populaţie. Harşovschi a arătat, într-o întâlnire cu şefii asociaţiilor de proprietari, că „un preţ total, real, pe care ar trebui să-l plătească populaţia astăzi, pentru sistemul centralizat, este cel de 366 de lei pentru fiecare gigacalorie”. Harşovschi consideră că din cauză că Primăria achită diferenţa cu pricina, în Suceava nu se mai fac investiţii, afectaţi fiind, astfel, şi sucevenii cu dare de mână, care au părăsit sistemul centralizat şi au optat pentru alte surse de încălzire. „Plătind aceste subvenţii, Primăria este în imposibilitatea de a mai face lucrări de investiţii, lucrări de modernizare a municipiului Suceava, aşa cum dorim cu toţii”, a punctat viceprimarul Sucevei. În acelaşi timp, acesta recunoaşte că creşterea tarifului la energie termică ar pune consumatorii casnici în incapacitate de plată, iar noul operator de transport, Thermonet, ar putea  fi „băgat în faliment”.
Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, a evidenţiat că subvenţia cu pricina „este un fel de protecţie socială”. „Majoritatea celor care şi-au pus centrale  sunt cei care au avut bani, iar la sistemul centralizat au rămas cei fără posibilităţi financiare. Şi aici, avem două categorii, cei care sunt bătuţi de soartă, şi pe care Primăria îi ajută, şi mai este o categorie de şmecheri, care nu vor să plătească”, a subliniat edilul-şef Ion Lungu. De precizat este faptul că, de la bugetul de stat, în diferite proporţii, în funcţie de venit, mai sunt acordate şi sume pentru compensarea cheltuielilor cu asigurarea căldurii în sezonul rece.  Beneficiari ai sprijinului financiar guvernamental sunt inclusiv posesorii de centrale pe gaze naturale, mulţi dintre aceştia având parte de acoperirea integrală a consumului lunar facturat de E.on Gaz.
Harşovschi a criticat şi Guvernul Ponta, care printr-un recent act normativ, a hotărârt să acorde credite de trezorerie, cu dobândă foarte mică, administraţiilor locale din ţară care doresc să-şi constituie stocurile de combustibili pentru încălzirea locuinţelor în sezonul rece 2015-2106. Adjunctul şefului executivului  este de părere că, totuşi, dobânda este una  favorabilă, şi că, până la urmă, creditul în cauză este binevenit. „Noi, împrumutându-ne - şi va trebui să facem până la urmă, pentru a plăti subvenţia care este girată de Consiliul Local - în primăvară, când se fac lucrări de investiţii, de modernizare, va trebui să returnăm acest credit, cu o dobândă de 2-3%”,  a explicat Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava.