01 octombrie 2015


Bugetul proiectului „Suceava-Capitală europeană” este de 25 de milioane de euro
·        Strategia culturală a municipiului Suceava va fi aprobată pe 8 octombrie, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local, urmând ca, pe 9 octombrie, cu o zi înainte faţă de termenul limită, să fie depusă documentaţia cerută.
·        Programele culturale vor consuma 18 milioane de euro, adică 72% din totalul alocat, iar promovarea şi marketingul vor avea alocate 3 milioane de euro, respectiv 12% din buget.
Firma de consultanţă Genesis Suceava va întocmi Strategia culturală a municipiului Suceava pntru perioada 2015-2025, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. În acest sens, de la bugetul local va fi alocată suma de 40.320 de lei, Genesis având la dispoziţie 15 zile pentru a elabora respectiva Strategie, cât şi documentaţia aferente pentru depunerea candidaturii în cadrul proiectului „Suceava-Capitală europeană 2021”. „Firma este din Suceava, cunoscând, cât-decât realităţile locale. Sper să reuşim să depunem la timp această documentaţie”, a declarat Lungu. Şeful administraţiei municipale spune că propunerea pentru bugetul proiectului „Suceava-Capitală europeană” este de 25 de milioane de euro, municipiul Suceava urmând a participa cu 10 milioane de euro, Guvernul României-cu 10 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Suceava va veni cu o cofinanţare de 2 milioane de euro. O sumă de 2 milioane de euro urmează a fi accesată prin proiecte culturale finanţate din fonduri nerambursabile europene, iar alta de 1 milion de euro va fi atrasă de la sponsori. Programele culturale vor consuma 18 milioane de euro, adică 72% din totalul alocat, promovarea şi marketingul vor avea alocate 3 milioane de euro, respectiv 12%, în timp ce altor cheltuieli de organizare şi personal le este rezervată suma de 4 milioane de euro, reprezentând 16% din propunerea de buget.
Potrivit Ghidului proiectului, bugetele variază între 20 de milioane de euro şi 80 de milioane de euro, Lungu făcând o comparaţie cu municipiul Cluj Napoca, care are alocată suma de 35 de milioane de euro şi „care este unul mai mare şi mai important din punct de vedere economic”. „Eu zic că proiectul nostru este unul realist şi sustenabil”, a iterat Lungu. Şeful executivului a precizat că, până în 2021, în domeniul infrastructurii culturale urmează a fi realizate Sala de sport polivalentă, „care are şi o componentă culturală”, cât şi reabilitarea Curţii Domneşti, ambele obiective cu finanţare din fonduri locale, guvernamentale şi europene. De asemenea, bani vor fi cheltuiţi pentru infrastructura rutieră stradală, a doua centură ocolitoare a oraşului, dar şi pentru alte oportunităţi de dezvoltare a Sucevei. Ion Lungu a precizat că s-a inspirat din „modelul Sibiu”, care a derulat un proiect similar. Deja a fost înfiinţată Asociaţia „Suceava-capitală europeană”, cu 23 de membri fondatori, din rândul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţiilor şi oamenilor de cultură, reprezentanţilor bisericii şi Primăriei municipiului Suceava. „S-a lucrat la foc automat, şi nu am avut timp să ne consultăm cu consilierii locali, motiv pentru care ne vom întâlni în acest sens. De asemenea, pentru a dovedi capacitatea politico-administrativă, vom face o asociere cu Consiliul Judeţean, care până acum a dat o hotărâre de principiu în acest sens. La fel, ne vom asocia cu Asociaţia , care va gestiona acest proiect”,  a explicat Ion Lungu, primarul municipiul Suceava.  Pe data de 8 octombrie, va fi convocată şedinţa extraordinară a Consiliului Local, prilej cu care va fi aprobată Strategia culturală a municipiului Suceava pentru perioada 2015-2025, precum şi asocierile cu Consiliul Judeţean şi Asociaţia „Suceava-Capitală europeană”, pe 9 octombrie, înainte cu o zi faţă de termenul limită, trebuind să fie depusă documentaţia impusă.