23 octombrie 2015


Primăria Suceava intenţionează să modernizeze bătrânul stadion Areni 
·        În urmă cu 2 ani, lucrătorii ISU au depistat existenţa avariilor structurale şi nestructurale la tribunele şi construcţiile anexe de pe lângă stadioanele „Areni”, „Unirea” şi Iţcani.
·        „Pe anumite tronsoane, acolo unde sunt probleme, vom face consolidări”, a precizat primarul Ion Lungu, care a adăugat că nu renunţă la proiectul de 100 de milioane de lei a unui modern stadion.
·        Stadionul Areni a fost inaugurat oficial în anul 1963, când s-au finalizat lucrările la tribuna principală, prevăzută la parter cu vestiare pentru sportivi.
Sadionul Areni ar putea intra în lucrări de modernizare, a anunţat Ion Lungu primarul municipiului Suceava, în perspectiva unei posibile promovări în prima ligă a echipei de fotbal Rapid CFR. „Astăzi, nu putem rata, dacă ea există, o şansă fotbalistică, doar în aşteptarea noului stadion. Dacă este o variantă de promovare, se poate folosi şi vechiul stadion”, a subliniat edilul-şef, accentuând că pe Areni se regăseşte unul dintre cele mai bune gazonuri din ţară. Lungu recunoaşte că există o zonă tribunelor care prezintă risc în exploatare, subliniind, însă, că aceasta nu este accesibilă microbiştilor. De aceea, după „conturarea unei strategii peste iarnă”, cel mai probabil din primăvara anului viitor, vor fi demarate lucrări de consolidare a părţii de infrastructură necorespunzătoare. „Pe anumite tronsoane, acolo unde sunt probleme, vom face consolidări. Chiar şi cu zona închisă, avem o capacitate disponibilă de 10.000 de spectatori, şi nu avem o problemă să găzduim meciuri de Liga I”, a explicat şeful administraţiei municipale, făcând apel la sponsori, „să vină alături de Primăria Suceava”. Tot anul viitor, va fi montată şi nocturna, renunţându-se la varianta unei instalaţii mobile. Ion Lungu a reiterat, de asemnea, că nu renunţă la proiectul de construire a unui nou stadion, până atunci trebuind a fi menţinută funcţională actuala arenă. Primarul a dat a ca exemplu autorităţile locale din Tîrgu Jiu, care, până la ivirea oportunităţii unui stadion nou, l-au ţinut viabil pe cel vechi. 
Noul stadion polisportiv de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni urmează a avea o capacitate de 15.000 de locuri în tribune eliptice acoperite. Acesta va fi dotat cu instalaţie de nocturnă şi toate facilităţile impuse de normele europene şi internaţionale aflate în vigoare la momentul actual. Astfel, dimensiunile terenului de fotbal, spaţiile auxiliare, precum şi dotările specifice vor îndeplini cu acurateţe cerinţele UEFA impuse în vederea omologării stadionului în cadrul categoriei 4, de exigenţă maximă, conform regulamentelor UEFA Stadium Infrastructure Regulation Edition 2010. Valoarea investiţiei, derulată pe durata a 3 ani, este de aproximativ 100 de milioane de lei,  amenajarea incluzând, de asemenea, piste de atletism, spaţii verzi, parcuri, alei pietonale, drumuri, trotuare şi parcări. În urmă cu 2 ani, în cadru unei campanii de controale, lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava au depistat existenţa avariilor structurale şi nestructurale la tribunele şi construcţiile anexe de pe lângă 8 obiective, 3 dintre acestea fiind din municipiul Suceava, respectiv, stadioanele „Areni”, „Unirea” şi Iţcani. Stadionul Areni a fost amenajat prin muncă patriotică, fiind inaugurat oficial în anul 1963, când s-au finalizat lucrările la tribuna principală, prevăzută la parter cu vestiare pentru sportivi.