28 octombrie 2015


În 9 luni,
Prejudiciu din infracţiuni în valoare de 1,15 milioane de lei, constatat de gardienii forestieri în pădurile sucevene
·        Comisariatul de Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare s-a transformat în Garda Forestieră, având cele mai multe posturi în rândul celor 9 structuri similare din ţară, respectiv 94.
·        Garda Forestieră Suceava are arondate în raza sa de competenţă judeţele Suceava Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ.

Gardienii forestieri suceveni au desfăşurat, în primele trei trimestre ale anului 2015, 1.492 de controale pe linia aplicării regimului silvic, cât şi în domeniul circulaţiei materialului lemnos. În urma descinderilor, personalul specializat a constat săvârşirea a 749 de sancţiuni contravenţionale şi au aplicat amenzi în valoare de 1,32 de milioane de lei. Daniel Constantin Coroamă, şeful Gărzii Forestiere Suceava, informează că, în perioada la care facem referire, a fost ridicaţi în vedere a confiscării 1.101 metri cubi de material lemnos, dintre care 738 de metri cubi de lemn de lucru, 331 de metri cubi de cherestea şi 32 de metri cubi de lemn de foc. Totodată, valoric a fost confiscat echivalentul a 6.251 de metru cubi, respectiv a 2.906 metri cubi de lemn de lucru, 2.833 de metri cubi de cherestea şi 712 metri cubi de lemn de foc. Daniel Constantin Coroamă precizează că, în urma acţiunilor de control din perioada ianuarie-septembrie 2015, lucrătorii specializaţi din subordine au întocmit şi înaintat organelor abilitate 19 sesizări penale, valoarea prejudiciului calculat în urma infracţiunilor ridicându-se la peste 1,15 milioane de lei, iar volumul  arborilor doborâţi ilegal depăşind 6.000 de metri cubi. Comisariatul de Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava s-a transformat în Garda Forestieră Suceava, aceasta având cele mai multe posturi în rândul celor 9 structuri similare din ţară, respectiv 94, după care vine Garda din Braşov, cu 90 şi cea din Cluj, cu 70. Garda Forestieră Suceava are ca atribuţii monitorizarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara acestuia, a regimului cinegetic în fondul cinegetic, precum şi a trasabilităţii materialelor lemnoase. Gardienii forestieri constată faptele care pot constitui infracţiuni sau contravenţii în domeniul silvic şi de vânătoare, sesizează de organele de cercetare penală, iar în cazul contravenţiilor, aplică amenzi. Potrivit legii, comisarii silvici au acces deplin fondului forestier, indiferent de natura proprietăţii, controlând modul de producere, depozitare şi circulaţie a lemnului, în toate locurile şi spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea operatorii economici. Totodată, comisarii Gărzii Forestiere au obligaţia să legitimeze persoanele care încalcă dispoziţiile legale din domeniul silviculturii sau cinegetic şi să reţină, în vederea confiscării, bunurile folosite la săvârşirea faptelor ilegale. Garda Forestieră Suceava are arondate în raza sa de competenţă judeţele Suceava Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ.