07 octombrie 2015


Bugetul Sucevei, dezechilibrat din cauza agenţilor economici care nu-şi plătesc impozitul pe clădiri  
·        Încasările din această sursă au fost realizate doar în proporţie de 80,26%, fiind mai mici cu aproape o cincime faţă de primele 9 luni ale anului precedent.
·        „Nu vreau să merg numaidecât pe ideea executării silite, să le blocăm conturile, însă dacă nu suntem trataţi aşa cum se cuvine, vom ajunge, probabil, şi acolo”, a avertizat Ion Lngu, şeful municipalităţii sucevene.
Totalul încasărilor la bugetul municipiului Suceava, după primele 3 trimestre ale anului 2015, este mai mare cu 24% faţă de perioada similară a anului 2014, a anunţat ieri, într-o conferinţă  de presă, primarul Ion Lungu. Raportat la acelaşi interval de referinţă, în cadrul intrărilor la puşculiţă comună, veniturile proprii sunt superioare cu 9,1%, însă mulţumirea autorităţilor locale nu este deplină din acest punct de vedere, deoarece, la capitolul impozit pe clădiri datorat de agenţii economici, încasările au fost realizate doar în proporţie de 80,26%, fiind mai mici cu aproape o cincime faţă de primele 9 luni ale anului precedent. Astfel, până la finele lunii septembrie, pe această latură s-au adunat cu 3 milioane de lei mai puţin, în timp ce contribuţia persoanelor fizice din impozitul pe clădiri a depăşit chiar cu 2 procente sumele programate până la data amintită. „Este un mare semn de întrebare, pentru că, se pare, sunt probleme la nivelul agenţilor economici, chiar dacă în ultimii 7 ani nu am majorat taxele şi impozitele locale şi nici nu intenţionăm să le majorăm”, a reliefat ocupantul fotoliului din Areni.  Lungu a recomandat agenţilor economici să facă tot posibilul pentru a-şi onora obligaţiile către bugetul municipiului, întrucât, potrivit legii, neplata la termenele scadente atrage penalităţi, cu toate consecinţele care decurg din acestea. Primarul recunoaşte că nerealizarea veniturilor din sursa menţionată a dezechilibrat bugetul de venituri şi cheltuieli, mai ales că, luna trecută, Suceava a achitat rata aferentă creditului pentru implementarea proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Pe deasupra, a fost finanţat şi un avans pentru procurarea biomasei şi constituirea stocurilor necesare pentru asigurarea încălzirii locuinţelor în sezonul rece 2015-2016. Potrivit edilul-şef, direcţia de specialitate a aparatului propriu al primarului va face analize asupra debitorilor, iar acolo unde se impune, aceştia vor fi somaţi în vederea conformării la plată. „Sigur, vom trimite somaţii, vom avea discuţii cu fiecare în parte. Nu vreau să merg numaidecât pe ideea executării silite, să le blocăm conturile, însă dacă nu suntem trataţi aşa cum se cuvine, vom ajunge, probabil, şi acolo”, a avertizat şeful municipalităţii sucevene. Pe de altă parte, primarul Ion Lungu remarcă un spor de 18,9% la intrările din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată TVA, iar din amenzi s-a adunat cu 12,1% în plus. Totuşi, suma cea mai mare provine din rambursările aferente proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă, aceasta fiind mai mare de patru  în comparaţie cu primele 3 trimestre ale anului 2014.