05 octombrie 2015


Topul firmelor private din judeţul Suceava:
Datorită IMM, România continuă să funcţioneze relativ normal
·        a declarat Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federației Patronală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Vineri, Federația Patronală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii a organizată Topul firmelor private din județul Suceava.  Aflată la cea de a XX-a ediţie, manifestarea, desfăşurată Salonul „Balada” din  reşedinţa de judeţ, a avut ca invitate peste 300 de firme, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale şi centrale, ai băncilor, precum şi parteneri şi colaboratori ai Federaţiei Patronale a IMM din ţară, Ucraina şi Republica Moldova. Topul firmelor private din judeţul Suceava a răsplătit rezultatele economice deosebite obţinute în anul 2014, Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei remarcând eforturile depuse pentru derularea în condiţii dificile a afacerilor, furnizând servicii și produse performante, menţinând sau chiar crescând numărul locurilor de muncă. „Este ce de-a a XX-a ediţie a unui eveniment care a remarcat, an de an, rezultatele economice deosebite obţinute de firmele sucevene şi de cei mai buni întreprinzători ai judeţului Suceava. Datorită IMM, România continuă să funcţioneze relativ normal, în ciuda contextului politic şi economic dificil. De aceea, întotdeauna firmele, organizaţiile, persoanele care obţin performanţe merită să fie apreciate, lăudate, premiate”, a spus în deschiderea manifestării Liliana Agheorghicesei, mulţumindu-le celor prezenţi pentru întreaga activitate desfăşurată. Rareş Hrestic, preşedinte al Patronatului IMM, a reliefat că performanţele întreprinzătorilor dobândesc semnificaţii şi dimensiuni cu atât mai sporite cu cât, în ultimele peste două decenii, condiţiile economice, sociale şi politice au fost, şi încă mai sunt, complexe şi dificile. „Iată că, în acest început de octombrie 2015, mediul de afaceri sucevean şi-a desemnat câştigătorii. Aceasta este o simbolică răsplată a efortului depus în 2014 de întreprinzători, de reprezentaţii celor mai performante firme din judeţul nostru”, s-a adresat audienţei Rareş Hrestic, menţionând că aceasta a XX-a ediţie a Topului este mărturie a faptului că în judeţ există iniţiativă.           
Mihai Deliu, preşedintele fondator al Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a accentuat că împlinirea a 20 de ani de la prima ediţiei a Forumului-top al IMM, acest eveniment a dobândit o încărcătură deosebită, prin sărbătorirea performanţei întreprinzătorilor, recunoscându-le acestora meritele antreprenoriale şi reuşita în afaceri. „După 25 de ani, trebuie să fie înţeles şi acceptat că întreprinzătorul este un creator, un descoperitor de idei, de oportunităţi în afaceri, luptând cu incertitudinea viitorului şi în condiţii de risc, contribuind cu o pondere de peste 60%, prin taxe şi impozite, la bugetul public”, a arătat Mihai Deliu, felicitându-i pe performeri. Reprezentatul Guvernului în teritoriu, prefectul Constantin Harasim, a constatat că Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii este un brand în judeţul Suceava şi că, personal, este la curent cu activitatea acesteia. „Ca Instituţie a Prefectului, suntem bucuroşi şi mândri că aveţi o bogată activitate, IMM fiind o zonă de interes, o bază de dezvoltare a economiei judeţului. Guvernul României este pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, având în componenţă cel puţin 3 ministere care le sprijină”, a precizat Constantin Harasim. Administratorul judeţului Suceava, Ionuţ Adomniţei, a ridicat, în numele preşedintelui Ioan Cătălin Nechifor, trofeul IMM dedicat Consiliului Judeţean, care din motive ce ţin de obligaţii de partid, a fost  doar cu sufletul alături de sărbătoriţi. „Consiliul Judeţean îşi exprimă întreaga disponibilitatea de a veni în întâmpinarea nevoilor cu care se confruntă mediul de afaceri, pentru a sigura condiţii propice dezvoltării acestora”, a iterat Ionuţ Adomniţei.           
Primarul Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a adus - după cum personal s-a exprimat - salutul comunităţii locale la cea de a XX-a ediţie a Topului firmelor private. „Relaţia dintre municipalitate şi oameni de faceri, IMM este bună. Am mai trecut un an, afacerile dumneavoastră ar trebui să fie mai bune, iar noi sperăm să fie aşa. Sigur, noi trebuie să vă sprijinim, iar în acest sens, nici în anul viitor, Primăria municipiului Suceava nu va mări taxele şi impozitele locale, ba mai mult vom menţine acele facilităţi pe care le acordăm la pentru plata anticipată până la 30 martie”, le-a spus oamenilor de afaceri edilul-şef sucevean Ion Lungu.           
·        IMM sunt cele care creează plusvaloarea”, spune Alin Lucian Antohi, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.
Alin Lucian Antohi, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, originar din judeţul vecin Neamţ, s-a arătat onorat să fie invitat şi să participe la manifestare. „IMM sunt cele care creează plusvaloarea, care este atât de importantă”, a subliniat Alin Lucian Antohi, prezentând oamenilor de afaceri şi o serie de reglementări care le-ar putea veni în ajutor. Senatorul Ovidiu Donţu, şef, într-un interval de 6 ani, al Camerei de Comerţ şi Industrie, a evidenţiat că, din această perspectivă, este cunoscător al problemelor cu care oamenii de afaceri se confruntă. „Nu întâmplător, am iniţiative de reducere a fiscalităţii. Una dintre ele este cea a TVA redusă la 20%, ajunsă, până la urmă, în Monitorul Oficial, sigur într-o formă mai complexă, a Guvernului”, s-a adresat asistenţei Ovidiu Donţu, vorbind şi de alte demersuri menite să mai înlăture piedicile din calea mediului de afaceri. Trofeul IMM fost înmânat şi reprezentatului Consulatului României la Cernăuţi, mesaje aniversarea adresând preşedintele Clubului Oamenilor de afaceri din zona Cernăuţi şi, de asemenea, reprezentaţi ai băncilor. La manifestare au participat  reprezentaţii organizaţiilor patronale din Galaţi (Marin Filimon), Harghita (Marian Tibişor ), Iaşi (Mihai Florin) şi Cluj (Ioana Cocian).                      
Mihai Deliu, preşedintele fondator al Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a „reînviat tradiţia vechilor bresle, vechilor frăţii, a vechilor patronate”, prezentând şi reiterând un simbol, acela al „steagului” pe care l-a înmânat Patronatului IMM Suceava, „printre primele patronate înfiinţate în România”. În încheiere toţi cei prezenţi au tăiat tortul şi au ciocnit tradiţionala şampanie aniversară.