06 octombrie 2015


Autorităţile s-au răzgândit,
Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu vor plăti căldură scumpită    
·        Paradoxal, salvarea vine de la cei peste 1.000 de consumatori care s-au debranşat anul acesta, de la bugetul local urmând a fi subvenţionată o cantitate mai mică de energie termică.
·        Tariful suportat efectiv de populaţie urma să crească de la 185 de lei pe gigacalorie la 234 de lei pe gigacalorie, adică cu aproximativ 20 la sută.
Autorităţile din municipiul Suceava  au renunţat la intenţia de mări tariful de referinţă pentru energia termică livrată consumatorilor branşaţi la sistemul centralizat de  termoficare. Anunţul este făcut de Ion Lungu, şeful  executivului local, care a precizat că această decizie a fost luată după ce din calculele făcute rezultă că mărimea subvenţiei pe care Primăria trebuie să o achite pentru diferenţa dintre costul real al a gigacaloriei şi tariful efectiv achitat de consumatorii casnici rămâne aceeaşi. Aceasta în ciuda faptului că noul operator de transport Thermonet a negociat un tarif mai mare pentru transportul agentului termic, compensarea venind, paradoxal, dinspre debranşarea de la serviciul de alimentare cu apă caldă şi căldură a circa 1.000 de locuinţe. Astfel, deoarece vor fi consumate mai puţine gigacalorii,  inclusiv suma disponibilizată de la bugetul local în scopul amintit va fi mai mică. „Vreau să îi asigur pe toţi sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare că vor avea apă caldă şi căldură în iarna aceasta. De asemenea, îi anunţ că preţul energiei termice livrată populaţiei nu se va majora, luând în calcul că, din păcate, în acest an peste 1.000 de abonaţi s-au debranşat,  iar efortul Primăriei în ceea ce priveşte achitarea subvenţiei rămâne acelaşi”, a subliniat primarul Sucevei. La jumătatea lunii septembrie, pe fondul câştigării negocierilor pentru preluarea serviciului de transport de către Thermonet Suceava, edilul-şef făcea public că va avea discuţii cu aleşii locali, astfel încât tariful suportat efectiv de populaţie să crească de la 185 de lei pe gigacalorie la 234 de lei pe gigacalorie (inclusiv TVA), adică cu aproximativ 20 la sută. Măsura ar fi avut darul să acopere diferenţa dintre cei 131 de lei pe gigacalorie pe care Primăria îi plătea ca subvenţie până acum şi noul tarif negociat cu Thermonet, respectiv cel de 191 de lei pe gigacalorie.  Ion Lungu considera, la momentul respectiv, că nu este echitabil ca aproape jumătate din locuitorii municipiului Suceava, adică posesorii de centrale individuale pe gaze naturale, să suporte - în calitate de contribuabili la bugetul local - subvenţionarea energiei termice consumată de către branşaţii la sistemul centralizat de termoficare.