28 octombrie 2015


Program major de modernizare”, de  50 de milioane de euro, în sistemul sucevean de transport agent termic
·        „Ani întregi, pe reţele nu s-au făcut reparaţii esenţiale, ci doar cârpeli, iar drept consecinţă, se poate ajunge ca, în zilele următoare, să se rămână fără căldură”, este de părere Valeriu Iftime, director al Elsaco Botoşani, acţionar al Thermonet.
·        Suceava are avantajul existenţei producătorului de energie Bioenergy, însă, esenţial este ca populaţia să-şi achite contravaloarea serviciilor consumate, în caz contrar central pe biomasă riscând să fie închisă
Valeriu Iftime, director al Elsaco Botoşani, acţionar al noului operator de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, Thermonet Suceava, a pus în gardă, ieri, în cadrul unei întâlniri, la sediul Primăriei Suceava, atât autorităţile locale, cât şi pe preşedinţii şi administratorii asociaţilor de proprietari. Responsabilul botoşănean a stabilit, de la bun început, că prestarea unui serviciu de calitate şi la un tarif suportabil nu este realizabilă pe termen scurt, „aceasta ţinând de o viziune şi o filozofie de viitor”. Iftime a arătat că în Suceava, ca şi în ţară, de altfel, sistemul termoficare este foarte vechi. Aceasta în condiţiile în care, ani de zile, pe reţele nu s-au făcut reparaţii esenţiale, ci doar cârpeli, iar drept consecinţă, se poate ajunge ca „în zilele următoare să se rămână fără căldură”. „Avem o problemă la nivelul reţelelor de transport, atât la circuitul primar, cât şi la cel secundar, unde timp de câţiva ani nu s-a intervenit într-un mod serios, profesionist şi anticipativ. Avem şi o problemă a noastră, a Thermonet, care ţine de organizare, pentru că, şi aici, este o intrare  uşa din dos, cu ghilimelele de rigoare, deoarece intrarea în operare nu se poate face în luna octombrie, în două săptămâni”, a subliniat Iftime, adăugând că, prin investiţii şi optimizarea pierderilor, subvenţia va putea fi eliminată în câţiva ani. Patronul Elsaco Botoşani, crede că este nevoie de un „program major de modernizare”, de  50 de milioane de euro, cu fonduri europene, de  a pledat, totuşi, în favoarea sistemului centralizat de termoficare, agreat în inclusiv în Germania şi ţările nordice, care poate să asigure cel mai convenabil tarif la consumator, dar şi cele mai bune condiţii de mediu. Iftime a promis şefilor de asociaţii de proprietari o transparenţă totală, în acest sens Thermonet deschizând un birou de relaţii cu publicul pe strada „Mihai Eminescu” şi punând la îndemână un telverde. „Tot ce spunem o să facem, iar dacă nu putem face tot ceea ce am spus, înseamnă că nu suntem capabili de acest serviciu. Nu spun că o să putem face mult, pentru că operatorul, în principiu, este, astăzi, legat de mâini şi de picioare, pornind de la instalaţia pe care o are la dispoziţie. Acest serviciu de interes public este responsabilitatea Primăriei şi Consiliului Local. Operatorul, ca atare, este un angajat care utilizează un activ, care trebuie să aibă nişte condiţii, şi despre care, astăzi, nu pot să spun dacă este bun sau nu”, a precizat Valeriu Iftime, precizând că Suceava are avantajul existenţei producătorului de energie Bioenergy, însă, esenţial este ca populaţia să-şi achite contravaloarea serviciilor consumate, în caz contrar acesta – sub constrângerea creditorilor -, riscând să fie închis.