21 octombrie 2015


Jumătate din Suceava, fără căldură şi apă caldă, din cauza unei avarii pe magistrala principală de transport
·        Pe lângă intervenţiile de înlocuire efectivă a porţiunii de conductă care a cedat, manevrele de golire şi reumplere a reţelelor pot dura chiar şi câteva zile, perioadă în care sucevenii nu vor beneficia de încălzirea locuinţelor.
·        „Avaria ne-a prins în perioada de predare-primire între Termica şi Thermonet, care preia câte 20 de salariaţi pe zi, însă am fost asiguraţi că sunt pregătite utilaje şi oameni, iar în funcţie de ce se va găsi la faţa locului, vom şti cât demult vor fi oprite căldura şi apa caldă”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  
Thermonet Suceava, noul prestator al serviciului public de transport al agentului termic din judeţul Suceava se află în faţa primului test major de al semnarea contractului de preluare a acestuia, pe 15 octombrie, de la societatea comercială în faliment Termica Suceava. Este vorba despre remedierea unei avarii survenite pe magistrala principală de transportare a energiei termice, localizată pe „Calea Unirii”, în apropierea intersecţiei cu strada „Petru Rareş”, încă de la mijlocul zilei de luni. Marţi dimineaţă, după ce pe parcursul nopţii a fost asigurată încălzirea caloriferelor, furnizarea apei calde şi căldurii a fost sistată - mai puţin în cartierul Burdujeni, responsabilii Thermonet procedând la golirea reţelelor. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că a solicitat celor de la firma de transport să intervină cât mai operativ posibil, în aşa fel încât branşaţii la sistemul centralizat de termificare să nu aibă prea mult de suferit. „Avaria a apărut pe <Calea Unirii>, cum se coboară înspre Bazar, pe partea stângă, la 100 de metri de intersecţia cu strada , unde, se pare, este fisurată magistrala principală. Trebuie întreruptă apa caldă şi căldura, de aceea vom mobiliza operatorul, pentru a interveni cu operativitate. Am avut discuţii cu cei de la Thermonet, ca să terminăm cât mai repede, în aşa fel încât scurtăm cât mai mult efectele acestei avarii”, a precizat Lungu. Pe lângă intervenţiile de înlocuire efectivă a porţiunii de conductă care a cedat, manevrele de golire şi reumplere a reţelelor pot dura chiar şi câteva zile, perioadă în care sucevenii nu vor beneficia de încălzirea locuinţelor. Chiar dacă temperaturile nocturne nu sunt la fel de coborâte ca în urmă cu o săptămână, avaria are loc într-o perioadă sensibilă, în care Thermonet preia de la Termica inclusiv muncitorii de la „Întreţinere şi reparaţii”. „Problema nu este de schimbat conducta, ci lucrarea în sine. Oricum, avaria ne-a prins în perioada de predare-primire între Termica şi Thermonet, care preia câte 20 de salariaţi pe zi, însă am fost asiguraţi că sunt pregătite utilaje şi oameni, iar în funcţie de ce se va găsi la faţa locului, vom şti cât demult vor fi oprite căldura şi apa caldă în oraş”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
După cele constate la faţa locului, reprezentaţii Thermonet nu au exclus ca reluarea alimentării cu apă caldă şi căldură să aibă loc până astăzi.     
 Contractul de delegare a serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice dintre administraţia locală şi societatea comercială Thermonet Suceava a fost semnat la sfârşitul săptămânii trecute pe 15 octombrie, dată de la care a debutat sezonul de încălzire 2015-2016. Thermonet are ca acţionari pe Adrem Invest Bucureşti şi Elsaco Botoşani.