23 iulie 2015

 Primăria Suceava se înscrie la masa credală a falitei Termica
·        Municipalitatea vrea să recupereze 13,36 milioane de lei, sumă cu care a gajat contravaloarea consumurilor de gaze naturale şi apă pe care Termica nu a putut să o onoreze.     
Primăria municipiului Suceava s-a adresat Tribunalului Suceava, Secţia Civilă, pentru înscrierea în tabloul final al creditorilor societăţii comerciale falimentare Termica Suceava.
Primarul Ion Lungu a precizat că, deja municipalitatea este cuprinsă într-un tabel suplimentar al creanţelor Termica, cu suma 13,36 milioane de lei, însă doar instanţa va hotărî dacă Primăria va figura şi în tabloul final.  Astfel, circa 4 milioane de lei reprezintă suma pe care Primăria a constituit-o drept gaj la E-on Gaz, în condiţiile în care firma de termoficare nu-şi putea achita obligaţiile, iar încălzirea Sucevei era pusă sub semnul întrebării. Alte 9,34 de milioane de lei au fost gajaţi la societatea comercială ACET, pentru consumul de apă din anii 2012-2013, pe care, de asemenea, operatorul de serviciile de alimentare cu apă caldă şi căldură nu-l putea onora.  „Până ca tabloul creanţelor să rămână definitiv mai durează, pentru că, probabil vor fi şi contestaţii, însă sper ca, până la urmă, să rămânem cu aceste sume în respectivul tablou final al creanţelor. În ciuda faptului că Termica este o societatea a Consiliului Local, acum nu avem nicio posibilitate de intervenţie. Însă urmează să fim la masa credală, la luarea deciziilor, să avem un cuvânt de spus”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  
Reamintim că, pe 30 iunie, Tribunalul Suceava dispus intrarea în procedura de faliment a societăţii comerciale Termica Suceava, desemnând drept lichidator judiciar provizoriu pe practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL.
Cu 2 nai în urmă, adică în iunie 2013, constatând că sunt îndeplinite condiţiile art. 27 din Legea privind procedura insolvenţei, judecătorul sindic a constatat că Termica este în incapacitate de plăţi şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva societăţii.