27 iulie 2015

Proiectul european de 4,65 milioane de euro al ACET, trecut de Consiliul Local la a doua încercare    
·        După ce la ultima şedinţă a fost ratat cvorumul, ieri în sală au fost prezenţi exact 16 consilieri locali, aceştia dându-şi în unanimitate votul.

Consiliul Local Suceava, întrunit în şedinţă de îndată, a aprobat hotărârea privind achiziţionarea de echipamente pentru operatorul regional de utilităţi comunale ACET, cât şi reabilitarea reţelei de alimentare cu apă de pe strada „Traian Vuia” din reşedinţa de judeţ. Hotărârea nu a putut fi aprobată în şedinţa ordinară de joia trecută, întrucât 8 consilieri locali ai PSD au părăsit plenul, iar cvorumul necesar de minim 16 aleşi, necesar trecerii iniţiativei legislative nu mai fost întrunit. Social democraţii au recurs la această manevră ca formă de protest faţă de neluarea în discuţie a propunerii de proiect „Suceava-capitală culturală europeană”, a deputatului PNL, Ştefan Alexandru Băişanu, cât şi faţă de respingerea finanţării, cu 35.000 de lei, a proiectului „Cultură în aer liber”, susţinut de către cei de la PSD. De altfel, aceştia din urmă au făcut obiectul blamului liberalilor, care i-au făcut vinovaţi pe social democraţi de posibila pierdere, de către ACET, a fondurilor europene nerambursabile în valoare de 26,46 de milioane de lei, adică aproximativ 4,65 milioane de euro, bani provenind din economiile realizate la sumele accesate anterior prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”. Ieri, în sală au fost prezenţi exact 16 consilieri locali, dintre care 3 ai PSD, aceştia dându-şi în unanimitate votul, mai ales că iniţiativa trebuia supusă şi aprobării Asociaţiei Judeţene de Apă şi Canalizare (AJAC), de pe lângă Consiliul Judeţean, din care fac parte unităţile administrativ-teritoriale care au sisteme de apă, canalizare-epurare sau care implementează proiecte din această categorie.
·        Schimbarea conductelor ţine pe loc asfaltările din alt proiect cu finanţare europeană.  


Preşedintele de şedinţă, liberalul Lucian Harşovschi, le-a spus celor prezenţi că, graţie economiilor amintite, ACET îşi va moderniza tehnica, iar oraşul va avea conducte noi pe strada „Traian Vuia”. Important de precizat este că din cauză că intervenţiile în subteran nu sunt operate, pe această arteră sunt ţinute pe loc şi asfaltările prevăzute în cadrul altui proiect cu susţinere financiară europeană. De altfel, ambele proiecte trebuie încheiate obligatoriu înainte de sfârşitul anului 2015. „Hotărârea Consiliului Local, cât şi cea a AJAC, sunt necesare a fi anexate documentaţiei care va fi depusă la Ministerul Mediului, în aşa fel încât în 45 de zile să fie făcută această lucrare de înlocuire a conductelor, ştiut fiind faptul că achiziţiile publice de echipamente merg mai uşor”, a subliniat Lucian Harşovschi. Primăria Suceava cofinanţează proiectul cu 1,8% din total, respectiv cu 250.836 de lei. Investiţiile de la ACET constau în înlocuirea a 1,56 km de conducte de distribuire a apei şi a 1,4 km din magistrala de transport a apei. Prin acelaşi proiect se vor achiziţiona o unitate mobilă pentru detectarea pierderilor de pe reţele; aparatură de laborator pentru analize fizico-chimice; unităţi mobile pentru spălarea şi curăţarea canalizării; unităţi mobile pentru inspectarea video a conductelor şi echipamente pentru manipularea nămolului din staţiile de epurare. De asemenea, din economiile făcute vor fi procurate echipamente de citire la distanţă a contoarelor, respectiv  module radio, terminale portabile, staţie de andocare şi licenţă software.