23 iulie 2015

Proiectele culturale, motiv de scandal în Consiliul Local  
·        Aleşii PSD au părăsit sala după ce proiectul „Suceava-capitală culturală europeană”  nu a fost introdus pe ordinea de zi, iar cel intitulat „Cultură în aer liber” a fost respins.
·        Astfel, nu a mai fost votat proiectul european de investiţii de peste 25,5 milioane de lei al ACET, liberalii acuzându-i pe social democraţi de „joc politicianist”.  
Aleşii municipali PSD au părăsit, ieri, şedinţa Consiliului Local Suceava, supăraţi că liberalii din deliberativ au votat împotriva hotărârii de asociere a municipiului reşedinţă cu Fundaţia umanitară „Rossi”, proiect aflat pe ordinea de zi la poziţia a şasea. De la bugetul local era prevăzută alocarea sumei de 35.000 de lei, în vederea derulării proiectului „Cultură în aer liber”. În cadrul acestuia, în perioada 31 iulie-4 septembrie 2015, în Suceava sunt prevăzute, pe esplanada Casei Culturii şi în Parcul Burdujeni, mai multe manifestări cultural-artistice. Consilierii social-democraţi au invocat, de asemenea, neincluderea pe ordinea de zi a şedinţei şi, implicit, nediscutarea propunerii de proiect a deputatului PNL, Ştefan Alexandru Băişanu, „Suceava-Capitală culturală europeană”. Nemulţumirea consilierilor PSD a survenit aprobării, la un punct anterior, a finanţării de la bugetul local a manifestărilor din cadrul Festivalului de artă medievală „Ştefan cel Mare”.        „Constatat că există o dublă măsură în ceea ce priveşte cultura. Unele proiecte pot să treacă, în timp ce altele nu. Credeam că aici suntem gospodari, şi nu politicieni. Se pare că se lucrează la ordin politic. Sigur că discuţia referitoare la Suceava-Capitală europeană era importantă şi trebuia acceptată”, a subliniat Tiberiu Brădăţan. Punctul al şaptelea de pe ordinea de zi a întrunirii deliberativului local avea în vedere aprobarea participării municipiului Suceava cu suma de circa 250.000 de lei la un proiect de aproximativ 25,5 milioane de lei, pe care societatea de utilităţi comunale ACET intenţionează să-l materializeze, cu fonduri europene, până la finele acestui an.

Preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi, nu a ratat ocazia şi i-a taxat pe aleşii PSD, spunând că aceştia fac „un joc politicianist”. „Prin jocul făcut de către cei de la PSD, municipiul Suceava riscă să piardă o finanţare de peste 25 de milioane de lei, proiectul neputând fi aprobat, deoarece pentru aceasta sunt necesare 16 voturi”, a accentuat Lucian Harşovschi.   Propunerea de proiect a deputatului PNL, Ştefan Alexandru Băişanu, „Suceava-Capitală culturală europeană” nu a fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local, deoarece acesta nu avea avizul de legalitate al secretarului municipiului, Ion Ciutac. De asemenea, conform Legii administraţiei publice locale şi Regulamentului Consiliului Local, proiectul de hotărâre trebuie însoţit de raportul de specialitate al compartimentului de specialitate al executivului. Primarul Ion Lungu a precizat că are la dispoziţie 30 zile în care poate întocmi respectivul raport, interval care se va consulta şi cu membrii deliberativului. Ion Lungu a mai specificat că proiectul a fost primit cu doar o zi înainte, după terminarea programului,   iar dată fiind dimensiunea proiectului, „acesta nu poate fi făcut pe genunchi”.  În sală au fost prezenţi deputatul PNL Ştefan Alexandru Băişanu, vicepreşedintele PNL, Ilie Niţă, precum şi mai mulţi oameni de cultură.