05 iulie 2015





USV, veritabil nucleu de cercetare multidisciplinară
Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava trece de la rolul de „izvor de resurse umane de calitate”, la cel de „partener dinamic”, situat pe poziţii comparabile cu universităţi din vestul Uniunii Europene
Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava implementează proiectul „Centru de integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru materiale avansate, nanotehnologii şi sisteme distribuite de fabricaţie şi control”, stadiul realizării acestuia fiind prezentat, astăzi, într-o conferinţă de presă,  de către prof.dr. inginer MIHAI Dimian şi conf. dr. AURLEAIN Rotaru. Este vorba despre cel mai mare proiect de cercetare din istoria unităţii academice sucevene, valoarea finanţării însumând circa 31,46 de milioane de lei, adică aproximativ 7,14 milioane de euro. 
Durata de implementare este de 9 luni, asistenţa financiară nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională însumând 26,82 milioane de lei, iar cea a Guvernului României se ridică la 4,63 milioane de lei. Cu o valoare a finanţării adjudecate de 31,46 de milioane de lei, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava se situează între primele cinci instituţii de învăţământ superior din ţară, valoarea medie a contractelor semnate în cadrul competiţiei pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice  fiind de aproximativ 18 milioane de lei. Răspunzând obiectivului strategic, investiţia are în vedere crearea unei noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare cu 11 laboratoare de cercetare, dotate cu circa 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 au valori peste 100 000 euro. Termenul limită de implementare este sfârşitul anului 2015, materializarea proiectului antrenând circa 100 de profesori şi cercetători suceveni. Din echipa de management fac parte prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, în calitate de director de proiect şi prof. univ. dr. Mihai Dimian, în cea de coordonator ştiinţific, la aceştia adăugându-se prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru și prof. univ. dr. ing. Constantin Filote.  
Darea în folosinţă a Centrului de integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru materiale avansate, nanotehnologii şi sisteme distribuite de fabricaţie şi control” este de natură de a facilita tranziţia Universităţii „Ştefan cel Mare” de la rolul de „izvor de resurse umane de calitate” pentru colaborări naţionale şi internaţionale, la cel de „partener dinamic”, situat pe poziţii comparabile cu universităţi din vestul Uniunii Europene.
 „Acest proiect va reuşi doar parţial să compenseze avansul de peste 20 de ani de dezvoltări, în aceste direcţii, pe care îl au instituţiile de cercetare occidentale. Totuşi, realizarea cu succes a proiectului reprezintă baza de pornire care, alături de granturile naţionale şi internaţionale obţinute recent sau preconizate a fi câştigate în cadrul Centrului în viitorul apropiat, va contribui la formarea unui veritabil nucleu de cercetare multidisciplinară, competitiv pe plan internaţional”, susţin membrii echipe de management al proiectului. Proiectul „Centru de integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru materiale avansate, nanotehnologii şi sisteme distribuite de fabricaţie şi control” a fost depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa prioritară 2-„Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare”, Domeniul major de intervenţie 2.2-„Investiţii în infrastructura de cercetare-dezvoltare- inovare”, contractul de finanţare fiind semnat pe 9 aprilie 2015.