01 iulie 2015


Falita Termica va mai furniza apă caldă sucevenilor încă 90 de zile
·        Ion Lungu crede că soarta Termica a fost pecetluită în urmă cu mult timp, la începutul anilor 2000 Guvernul voind să scape de povara firmele de termoficare şi punându-le în cârca autorităţilor locale.
·        „Nu am nicio mustrare de conştiinţă, pentru că am luat toate deciziile într-un singur sens: acela de a asigura sucevenilor un serviciu civilizat de termoficare şi la un preţ cât mai scăzut”, susţine primarul.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a participat la adunarea creditorilor de la societatea comercială Termica, întrunire în cadrul căreia s-a convenit ca, în urma aprobării în Consiliul Local, societatea falimentară din Lunca Sucevei să presteze, încă 90 de zile, serviciul de transport, distribuire şi furnizarea agentului termic. Edilul-şef sucevean spune că demersul este în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv cu Regulamentul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor de Gospodărire Comunală (ANRSC) privind acordarea licenţelor în domeniu. Potrivit acestuia, titularul de licenţă - în cazul nostru Termica - are obligaţia să asigure continuitatea furnizării serviciului până la preluarea acestuia din urmă de către un nou operator, dar nu mai mult de 90 de zile. Pe de altă parte, Legea insolvenţei stipulează că prestarea serviciului cu pricina este condiţionată de suportarea, de către autoritatea locală, a pierderilor din sistemul de transport, distribuire şi furnizare. „În baza hotărârii Consiliului Local, Termica va solicita la ANRSC prelungirea licenţei de operare pentru o perioadă de maxim 90 de zile.  Lucrurile se vor închide cumva, pentru că, la începutul lunii august vom avea un nou operator. În aceste 90 de zile urmează să clarificăm şi situaţia patrimonială a Termica în relaţia cu Primăria, în aşa fel încât să punem bazele unei strategii pentru iarna 2015-2016”, a explicat primarul Sucevei.           
Reamintim că, pe 30 iunie, Tribunalul Suceava dispus intrarea în procedura de faliment a societăţii comerciale Termica Suceava, desemnând drept lichidator judiciar provizoriu pe practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. Ion Lungu  crede că soarta Termica a fost pecetluită în urmă cu mult timp,  la începutul anilor 2000 Guvernul voind să scape de povara firmele de termoficare, punându-le în cârca autorităţilor locale.      „Dacă ar fi fost speranţă măcar cât un fir de păr, ne-am fi luptat până în pânzele albe. Ni s-a pus un cartof fierbinte în braţe de către Guvern, pe care Consiliul Local nu l-a putut gestiona. Dacă era o societate profitabilă, o ţinea Guvernul, însă o societate care funcţionează doar 5 luni pe an, iar restul face apă caldă, cu obiect de activate secundar, nu avea nicio şansă să supravieţuiască. În faţa judecătorului suprem, care este Dumnezeu, nu am nicio mustrare de conştiinţă, şi El ştie că am luat toate deciziile într-un singur sens: acela de a asigura sucevenilor un serviciu civilizat de termoficare şi la un preţ cât mai scăzut. Şi cred acest lucru şi în continuare”,  a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Societatea comercială Termica a fost constituită prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Suceava nr. 64/2002 şi Hotărârea Consiliului Local nr. 80/2002, prin aport în natură şi numerar, în baza HG nr.104/2002 privind transmiterea unor centrale electrice de termificare din domeniul privat al statului şi din patrimoniul societăţii comerciale „Termoelectrica” SA în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora, precum şi în conformitate şi cu OUG nr. 78/2002 privind asigurarea condiţiilor de funcţionare a centralelor termice şi electrice de termificare aflate în administrarea consiliilor judeţene şi locale, aprobată prin Legea nr.643/2002.
În iunie 2013, constatând că sunt îndeplinite condiţiile art. 27 din Legea privind procedura insolvenţei, judecătorul sindic a constatat că Termica este în incapacitate de plăţi şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva societăţii.