03 iulie 2015

Frica de semnătură
·        Primarilor le este teamă ca, sub ameninţarea Codului penal, să fie singurii care semnează pe cererile de plată aferente proiectelor cu finanţare europeană.
·         „Niciodată nu am fugit de răspundere, însă pe documentele de plată ar trebui să mai semneze măcar directorul economic sau managerul de proiect din primărie”, este de părere Ion Lungu, primarul Sucevei.    

Şefii administraţiilor publice locale, participanţi la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) au reclamat oficialului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRP) nemulţumiri cu privire la elaborarea ghidului proiectelor, cerând simplificarea procedurilor şi condiţiilor pe care acestea le impun, în vederea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate pentru accesarea finanţărilor europene nerambursabile în programarea 2014-2020. „Noi, ca primari, am avut o serie întreagă de amendamente, în sensul de a fi consultaţi la elaborarea ghidurilor proiectelor şi al luării măsurilor pentru ca acestea să fie cât mai simplificate”, a declarat edilul-şef sucevean Ion Lungu, participant la întâlnire. Potrivit primarul Sucevei, o altă aspect care a fost ridicat în faţa responsabilului MDRP s-a referit la obligarea primarilor la asumarea pe proprie răspundere şi, totodată, de a fi să singurii semnatari ai documentaţiei care însoţeşte cererea de plată/ rambursare a contravalorii lucrărilor făcute în cadrul proiectelor cu susţinere financiară atrasă de la Uniunea Europeană. Lungu crede că un primar nu poate şi nici nu are competenţele necesare de a  verifica de unul singur mulţimea de acte cerută la dosarul de plată, fiind de părere că răspunderea ar trebui să şi-o sume inclusiv directorul economic al Primăriei sau managerul de proiect din cadrul administrativului. Aceasta cu atât mai mult cu cât, fiecare semnătură pusă de primar, în cadrul activităţii curente a primăriei, este „girată” de şefii compartimentelor de specialitate din aparatul propriu. „O problemă este cea privind decontarea cererii de plată, pentru care noi, astăzi, semnăm un sac de documente. Culmea este că, dacă pe alte documente care ies din primării, noi doar contrasemnăm, pentru aceste acte de decontare la Uniunea Europeană, suntem singurii care ne punem semnătura. Şi mai mult decât atât, dăm declaraţie pe propria răspundere, în conformitate cu Codul penal, falsul în declaraţii, că toată documentaţia este în ordine. Or, până la noi, pe acestea mai lucrează câte 30 de oameni şi cu toate acestea. aşa sunt procedurile, aşa cum impune ghidul proiectului, semnează numai primarul. Sigur, niciodată nu am fugit de răspundere, însă mai mulţi primari au ridicat acest aspect - iar eu am fost de acord cu ei -, respectiv ca pe documentele de plată să mai semneze măcar directorul economic sau managerul de proiect din primărie. Nu ar trebui să fie răspunderea totală a primarului care, de multe ori semnează ca primarul, pentru că nu poţi verifica, de unul singur, un sac de documente, acestea, în activitatea de zi cu zi, fiind asumate de către serviciile de specialitate”, a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.