04 iulie 2015


Suprafeţe insuficiente pentru retrocedarea pădurilor preluate în mod abuziv de către regimul comunist
·        Disponibilul este de 31.902,9 de hectare, iar necesarul reclamat pentru restituire se ridică la 87.790,8 de hectare, cu un deficit de 55.887,7 de hectare.       

În judeţul Suceava continuă demersurile de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile de restituire, în natură sau echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. În acesta sens, s-au inventariat terenurile care constituie rezerva comisiei locale de fond funciar; terenurile aflate în proprietatea publică şi privată a statului, cu sau fără investiţii; terenurile forestiere din proprietatea statului; terenurile administrate de institute şi staţiuni de cercetare, cu sau fără investiţii; terenurile ocupate de izlazuri, precum  şi alte terenuri identificate ca disponibile în vederea restituirii. Potrivit unei informări a Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava, după centralizarea operată s-a constat că rezerva de teren agricol este de 141.541,8 de hectare, în timp ce necesarul pentru restituire este de 37.718,9 de hectare. Situaţia nu este tocmai bună la terenurile forestiere, în acest caz disponibilul fiind de 31.902,9 de hectare, iar necesarul reclamat pentru restituire de 87.790,8 de hectare, cu un deficit de 55.887,7 de hectare. 
Legea nr. 165/ 2013 stipulează că, comisiile locale vor putea dispune de terenurile aflate în proprietatea publică doar după ce Agenţia Domeniilor Statului şi Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor vor demara procedurile legale pentru schimbarea regimului juridic al terenurilor care fac obiectul situaţiei centralizatoare şi va avea loc trecerea acestora în proprietatea privată a statului. În proiect au fost implicate Instituţia Prefectului, Direcţia Silvică, Agenţia Domeniilor Statului, Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă şi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă, informaţiile fiind preluate de la unităţile administrativ-teritoriale, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Societatea de Îmbunătăţiri Financiare, precum şi de la alţi administratori de terenuri ale statului. În consecinţă, din totalul de 114 de unităţi administrative din judeţul Suceava, la Oficiul Judeţean  de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, s-au predat şi verificat 113 documentaţii. Potrivit informării citate, remis nu a fost încă inventarul pentru comuna Hînțești. Conform legii, datele verificate sunt integrate în baza de date constituită la nivel naţional, gestionată de Centrul Naţional de Cartografie, în prezent fiind integrate informaţiile referitoare la cele 113 de comune, oraşe şi municipii. După integrarea datelor, anexele centralizatoare şi anexa grafică sunt listate şi semnate de comisia specializată, după această etapă inventarierea considerându-se încheiată. La finalul acestei operaţiuni de inventariere au ajuns 111 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, fiind în lucru documentaţiile pentru comunele Hînțești, Bălcăuți și Vulturești.