27 iulie 2015

Suceava stă bine la implementarea sistemului integrat de gestionare  a deşeurilor

·        Judeţul Braşov „se află într-o situaţie catastrofală”, riscând să returneze finanţarea europeană, în schimb Bistriţa Năsăud a trecut deja la „operarea” sistemului.
·        „Suntem obligaţi să facem implementare aşa cum a fost scris în contract sau să dăm banii înapoi, ceea ce ar însemna ca judeţul şi localităţile să intre în faliment”, a reliefat Ioan Cătălin Nechifor, şeful CJ.

Săptămâna aceasta conducerea Consiliului Judeţean Suceava va avea o întâlnire cu reprezentaţii firmei de consultanţă şi membrii echipei de implementare a Proiectului „Sistem integrat de management integrat al deşeurilor”, a anunţat preşedintele Ioan Cătălin Nechifor. Potrivit şefului executivului judeţean, staţia de tratare a levigatului aferentă depozitului ecologic de la Moara va fi recepţionată în curând, la această dată efectuându-se probe tehnologice şi analize de laborator. La  fel, în cazul gropii de la Pojorâta, dificultăţile întâmpinate cu firma constructoare au fost soluţionate, societatea mobilizându-se în vederea recuperării  rămânerilor în urmă. „Voi avea o discuţie cu consultantul şi cu echipa de implementare a proiectului asupra strategiei de selectare a operatorului pentru cele două gropi, staţiilor de transfer şi întregului sistem, de altfel. Vom decide varianta finală  de draft, care va trebui transmisă ca informare către toate unităţile administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, pentru a putea hotărî modul în care vom închide operarea pe acest sistem”, arată şeful administraţiei judeţene sucevene. Nechifor opinează că, totuşi, judeţul Suceava stă bine în ceea ce priveşte implementarea proiectului, exemplificând cu judeţul Braşov, care, conform presei, „se află într-o situaţie catastrofală”, riscând să returneze finanţarea europeană. Ca exemplu pozitiv a fost dat judeţul Bistriţa Năsăud, în care deja s-a trecut la „operarea” sistemului.
„Din păcate, în ţară există judeţe care sunt mult în urmă faţă de Suceava. Stăm bine la nivel naţional, atât cu gradul de execuţie, cât şi cu perspectivă de implementare a sistemului. Profităm inclusiv de faptul că, având unele întârzieri, am putut trage cu ochiul peste gard, pentru a vedea ce nu merge bine la noi şi a face corecturile necesare. Nu suntem însă cei mai fericiţi din ţară, întrucât s-a decis existenţa a două gropi. Dacă avem numai una, sigur era mai simplu. Nu mai erau probleme nici cu impactul de mediu, însă de toate acestea trebuie să răspundă cei din 2009. Noi suntem obligaţi să facem implementare aşa cum a fost scris în contract sau să dăm banii înapoi, ceea ce ar însemna ca judeţul şi localităţile să intre în faliment”, a reliefat Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.  Proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” prevede construirea a 2 depozite ecologice judeţene; a unei staţii de sortare; a 3 staţii de transfer şi a 5 centre de colectare a deşeurilor, dintre care 2 pentru extinderea staţiilor de transfer existente. Totodată, inclusă este construirea de platforme de colectare a deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor reziduale; închiderea actualelor depozite neconforme şi achiziţionare de echipamente de colectare, respectiv de euro-containere, unităţi de compostare individuală, tocătoare  etc. Valoarea proiectului este de 218 milioane de de lei de lei fără TVA, adică aproape 52 de milioane de euro. Durata de implementare a fost stabilită la 52 luni, contractul de finanţare fiind semnat pe 11 aprilie 2011. Finanţarea nerambursabilă este de 184,62 milioane de lei, fără TVA, adică de circa 44 de milioane de euro.