Pieţele agroalimentare
sucevene sunt împărţite pe categorii de vânzători
·
În Piaţa Mare, 134 de mese vor fi repartizate
producătorilor cu atestate, 17 celor ocazionali, iar agenţii economici persoane
fizice autorizate, întreprinderi individuale, asociaţii familiale şi societăţi
comerciale vor avea la dispoziţie alte 51 de mese.
Pieţele agroalimentare din
municipiul Suceava vor fi sectorizate. Aceasta potrivit Ordonanţei de urgenţă
nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, care
reglementează o serie de obligaţii şi răspunderi ale autorităţilor administraţiei
publice locale în ceea ce priveşte activitatea de comerţ din pieţele publice. Actul
normativ are drept scop crearea unor reţele de distribuţie care asigure
servicii de calitate consumatorilor, răspunzând necesităţilor de consum ale
acestora. Conform edilului-şef Ion Lungu, sectorizarea pieţelor urmăreşte
asigurarea unui comerţ modern, structurat pe categorii de comercianţi, şi care
să vină atât în sprijinul producătorilor, cât şi al consumatorilor. Astfel, în
Piaţa agroalimentară centrală, 134 de mese vor fi repartizate producătorilor cu
atestate, iar 17 celor ocazionali. Sectorul pentru flori va avea 16 mese,
sectorul citrice-5, sectorul uz gopodăresc-5, iar sectorul hobby exotic-2.
Agenţii economici persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale,
asociaţii familiale şi societăţi comerciale vor avea la dispoziţie 51 de mese. Pe
platoul descoperit din spatele clădirii Pieţei agroalimentare centrale, aceştia
din urmă vor beneficia de 10 mese, în timp ce producătorii cu atestate vor avea
la îndemână 11 mese. „Autoritatea administraţiei publice din municipiul
Suceava s-a preocupat permanent de amenajarea pieţelor agroalimentare din
oraşul nostru, în scopul creării condiţiilor optime pentru desfăşurarea
activităţii specifice”, declară primarul Ion Lungu. Sectorizarea pieţelor
va fi marcată în documentele de urbanism, propunându-şi armonizarea
principiilor urbanismului cu cele privind mediul, precum şi stimularea
dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu activitate comercială, în
vederea creşterii competitivităţii acestora, dar şi a gradului de ocuparea a
forţei de muncă. Reamintim că Piaţa agroalimentară centrală intră într-un
proces de modernizare, suma de 1 milion de lei urmând a fi cheltuită, printre
altele, pe intervenţii de înlocuire a acoperişului, modernizărilor din
interiorul pieţei, precum şi pentru amenajarea unui sistem de încălzire
centralizată. Încălzit va fi doar unul dintre cele două tronsoane, acesta
urmând a fi branşat la reţeaua de termoficare a municipiului.