20 iulie 2015


Pieţele agroalimentare sucevene sunt împărţite pe categorii de vânzători
·        În Piaţa Mare, 134 de mese vor fi repartizate producătorilor cu atestate, 17 celor ocazionali, iar agenţii economici persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, asociaţii familiale şi societăţi comerciale vor avea la dispoziţie alte 51 de mese.
Pieţele agroalimentare din municipiul Suceava vor fi sectorizate. Aceasta potrivit Ordonanţei de urgenţă nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, care reglementează o serie de obligaţii şi răspunderi ale autorităţilor administraţiei publice locale în ceea ce priveşte activitatea de comerţ din pieţele publice. Actul normativ are drept scop crearea unor reţele de distribuţie care asigure servicii de calitate consumatorilor, răspunzând necesităţilor de consum ale acestora.     Conform edilului-şef Ion Lungu, sectorizarea pieţelor urmăreşte asigurarea unui comerţ modern, structurat pe categorii de comercianţi, şi care să vină atât în sprijinul producătorilor, cât şi al consumatorilor. Astfel, în Piaţa agroalimentară centrală, 134 de mese vor fi repartizate producătorilor cu atestate, iar 17 celor ocazionali. Sectorul pentru flori va avea 16 mese, sectorul citrice-5, sectorul uz gopodăresc-5, iar sectorul hobby exotic-2. Agenţii economici persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, asociaţii familiale şi societăţi comerciale vor avea la dispoziţie 51 de mese. Pe platoul descoperit din spatele clădirii Pieţei agroalimentare centrale, aceştia din urmă vor beneficia de 10 mese, în timp ce producătorii cu atestate vor avea la îndemână 11 mese. „Autoritatea administraţiei publice din municipiul Suceava s-a preocupat permanent de amenajarea pieţelor agroalimentare din oraşul nostru, în scopul creării condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţii specifice”, declară primarul Ion Lungu. Sectorizarea pieţelor va fi marcată în documentele de urbanism, propunându-şi armonizarea principiilor urbanismului cu cele privind mediul, precum şi stimularea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu activitate comercială, în vederea creşterii competitivităţii acestora, dar şi a gradului de ocuparea a forţei de muncă.  Reamintim că  Piaţa agroalimentară centrală intră într-un proces de modernizare, suma de 1 milion de lei urmând a fi cheltuită, printre altele, pe intervenţii de înlocuire a acoperişului, modernizărilor din interiorul pieţei, precum şi pentru amenajarea unui sistem de încălzire centralizată. Încălzit va fi doar unul dintre cele două tronsoane, acesta urmând a fi branşat la reţeaua de termoficare a municipiului.