09 iulie 2015


Doctoratul, urmat, în principal, pentru echivalarea cu gradul didactic I din învăţământul preuniversitar   

·        Nici măcar 1% dintre profesorii din ciclurile inferioare nu optează pentru o carieră în cercetare sau o activitate în învăţământul superior, pentru care, de fapt, doctoratul îi pregăteşte.
Rectorul USV, prof. dr.  ing. Valentin Popa, este de părere că, în România, echivalarea doctoratului cu gradul didactic I a devenit aproape o practică, domnia sa opinând că 40% din cele 3.000 de locuri susţinute financiar de la bugetul de stat sunt ocupate tocmai în acest scop. Aşa se face că, în prezent, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în jur de 2.500 de dosare aşteaptă la rând pentru luarea decizie în cauză. Facilitatea a fost consacrată legal cu scopul iniţial al sporirii numărului de cadre didactice din învăţământul preuniversitar posesoare ale titlului de doctor, inclusiv cel al a promovării şi stimulării studiului de-a lungul vieţii. Cea mai mare cerere este din partea profesorilor din domeniul ştiinţelor umaniste, iar până la urmă, se pare că, „s-a exagerat” în această privinţă, devenind o strategie, o prioritate naţională de a avea, în învăţământul preuniversitar, numai dascăli cu gradul didactic I”.
Universitatea „Ştefan cel Mare” s-a înscris în aceleaşi tendinţe, 40% dintre doctoranzi fiind cadre didactice din învăţământul preuniversitar, iar 99% din totalul noilor doctori din această categorie solicită apoi echivalarea doctoratului cu gradul didactic I. Drept consecinţă, nici măcar 1 procent dintre cei amintiţi nu optează pentru o carieră în cercetare sau o activitate în învăţământul superior, pentru care, de fapt, doctoratul îi pregăteşte. Vina nu le aparţine exclusiv, crede prof. dr.  ing. Valentin Popa, mai ales că locurile de muncă vacante sunt foarte puţine, în domeniul ştiinţelor umaniste acestea fiind, de regulă, uşor ocupate. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu catedrele inginereşti, plătite cu un salariu de debut de 1.500 de lei pe doctor asistent, şi cărora mediul economic privat le face - cu un salariu de 4.000 de lei - „concurenţă neloială”.