29 iulie 2015

Situaţia din Ucraina ar putea reactiva posibilele reţele de călăuzire a „migranților” ilegali
·        Constituite pe teritoriul ucrainean, acestea sunt formate din persoane implicate în contrabandă sau alte activităţi ilicite
·        Poliţiştii de frontieră au descoperit 3 cazuri de migrare ilegală, toate pe sensul de ieşire, România fiind considerată o ţară de tranzit.     

La nivelul judeţului Suceava „fenomenul migraţionist” este unul scăzut, se arată într-o informare a Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Conform sursei citate, în primul semestru al anului 2015, structurile poliţiei de frontieră din judeţul Suceava au organizat şi desfăşurat 16 acţiuni pe linie de migrare ilegală, în urma acestora fiind constatată o infracţiune în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pe sensul de ieşire din ţară. Astfel, întocmit a fost un dosar penal, cu 3 „migranţi” descoperiţi, respectiv câte un sirian, un pakistanez şi un afgan. Responsabilii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava opinează că este greu de stabilit dacă respectivele cazuri pot fi considerate un risc de migrare la frontiera cu Ucraina, din analizele efectuate rezultând că România nu este un stat ţintă pentru grupurile de „migranţi”, fiind doar o ţară de tranzit. „Cu toate acestea, creşterea măsurilor de supraveghere a frontierei externe din competenţa Ungariei, Slovaciei şi Poloniei, evenimentele din Siria, precum şi menţinerea situaţiei de instabilitate din Ucraina ar putea reactiva posibilele reţele de călăuzire a „migranților” ilegali de pe teritoriul ucrainean, formate din persoane implicate în contrabandă sau alte activităţi ilicite. Actualitatea acestui scenariu ar putea fi pusă pe seama presiunii exercitate de cetăţenii afro-asiatici aflaţi legal sau ilegal pe teritoriul Ucrainei şi pe încercarea diversificării activităţii infracţionale de către persoanele implicate în contrabandă, pentru obţinerea unor sume mari de bani, prin moduri oarecum facile şi în perioade scurte de timp”, se evidenţiază în informarea Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, în care se mai relevă că în semestrul întâi al acestui an nu au fost destructurate grupări infracţionale pe linie de migrare ilegală, fiind  înregistrate doar 4 cereri de azil, faţă 9 în perioada similară din 2014.