29 noiembrie 2013

Suceava salută semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova la UE
·        Autorităţile locale judeţene sucevene se oferă să ajute administraţiile din statele vecine să depăşească dificultăţile pe care România le-a întâmpinat în etapa de preaderare.
Preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Cătălin Nechifor a salutat, ieri, într-o conferinţă de presă, semnarea, de către Republica Moldova, la summitul Consiliului European de la Vilnius, Lituania, a acordului de asociere la Uniunea Europeană. Nechifor a subliniat că decizia este una foarte importantă, exprimându-şi regretul că a fost înşelată, totuşi, aşteptarea tuturor, aceea ca, pe lângă Georgia, să facă acelaşi pas înspre structurile europene, şi Ucraina. „Sperăm ca, în continuare, după această stopare a negocierilor de aderare, Ucraina să-şi poată stabili un calendar clar, chiar dacă acesta ar însemna ani. Este greu de anticipat momentul efectiv de aderare al Republicii Moldova, dar şi mai greu cel al Ucrainei”, a declarat Nechifor. Şeful administraţiei judeţene sucevene reliefează că în calitate de judeţ aflat la graniţa Uniunii Europene, Suceava va încerca, la nivelul structurilor de colaborare transfrontalieră, atât cu regiunile Ivanofrankivsk şi Cernăuţi din Ucraina, cât şi cu câteva raioane din Republica Moldova, să se continue buna cooperare de până acum. Pe de altă parte, autorităţile locale judeţene sucevene se oferă să ajute administraţiile din statele vecine să depăşească dificultăţile pe care România le-a întâmpinat în etapa de preaderare.  Nechifor opinează că, din păcate, în acele vremuri, România nu s-a bucurat suport necondiţionat din afara ţării, în sensul de a fi prevenită asupra procedurilor, dificultăţilor, riscurilor şi rigorilor UE, în ceea ce priveşte finanţarea europeană.
·        Prin foarte multe proiecte în derulare, şi parteneriatele încheiate, deja suntem în relaţii strânse cu autorităţile din cele două ţări”, relevă Nechifor.
În altă ordine de idei, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a relevat că îşi doreşte o cât mai rapidă clarificare a Programului Operaţional Comun de colaborare transfrontalieră România-Republica Moldova-Ucraina, care ar urma să fie modificat şi să capete două componente, respectiv una între România şi Ucraina şi cealaltă între România şi Republica Moldova. „Din fericire, atât Consiliul Judeţean, cât şi instituţiile şi autorităţile sucevene vor fi eligibile în proiecte europene care ar include atât Ucraina, cât şi Republica Moldova, şi aceasta însemnă că, prin ceea ce am sădit cu mulţi ani înainte, prin foarte multe proiecte în derulare, şi parteneriatele încheiate, deja suntem în relaţii strânse cu autorităţile din cele două ţări. Ne dorim ca acestea să meargă mai departe şi să ne întărim colaborarea cu cei din partea nordică şi estică a judeţului Suceava”, a conchis şeful executivului judeţean sucevean. Cătălin Nechifor. 
Descentralizare fără piedici la transferarea de patrimoniu şi personal

·        „Evident,  de la caz la caz, vom face analize, însă, din punctul meu de vedere, nu există dificultăţi”, arată preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

Descentralizarea nu va întâmpina dificultăţi în judeţul Suceava. Cel puţin aceasta este convingerea şefului administraţiei judeţene sucevene, Ioan Cătălin Nechifor,  care a arătat, într-o întâlnire cu mass media locale, că nu se vor ivi piedici în ceea ce priveşte transferarea elementelor de patrimoniu şi nici în preluarea funcţionarilor şi celorlalte categorii de personal. Preşedintele Consiliului judeţean Suceava a subliniat că, după publicarea efectivă a Legii descentralizării, implicit odată cu stabilirea procedurilor şi formalităţilor derulate de către ministerele implicate, se va trece la preluarea efectivă, atât a patrimoniului, cât şi a personalului instituţiilor publice care vor fi descentralizate. „O parte dintre aceste instituţii funcţionează deja în spaţiile Consiliului Judeţean, cum ar fi Direcţia Judeţeană de Tineret şi sport, nefiind vreo problemă în acest sens”, explică Nechifor. Şeful executivului judeţean sucevean susţine că, din perspectivele amintite, modificarea majoră o reprezintă trecerea instituţiile publice nominalizate prin lege de la statul de  „desconcentrate” la cele de structuri aflate în coordonarea administraţiei judeţene.   . Nimeni nu pleacă dintr-un spaţiu în altul, acei oameni rămânând acolo, să-şi facă datoria. Modificarea intervine doar la nivel de coordonare, instituţiile vizate urmând a trece de la ministere la Consiliul Judeţean sau la consiliile locale”, a accentuat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Conform noii Legi, descentralizate vor fi serviciile publice din Agricultură, Sănătate, Învăţământ preunivesitar, Cultură, Mediu şi  Tineret şi sport.              
În litigiile cu Termica, Primăria Suceava apelează la serviciile unei case de avocatură.
·        Firma de consultanţă juridică ar urma să fie plătită cu 150.000 de lei, această sumă urmând să fie constituită cu titlul de cheltuieli de judecată şi să fie recuperată de la reclamant.
Municipalitatea suceveană se va bate în instanţă cu firmele de insolvenţă de la Termica Suceava prin intermediul unei „case de avocatură”. Aceasta după ce aleşii locali au aprobat iniţierea procedurilor legale privind achiziţionarea serviciilor de consultanţă, reprezentare în faţa instanţei, pregătirii şi elaborării susţinerilor necesare pentru apărarea intereselor autorităţilor municipale în litigiile cu firma  de termoficare din Lunca Sucevei. Şeful administraţiei locale a municipiului Suceava, Ion Lungu, susţine că Primăria Suceava are în structura Serviciului „Administrativ juridic” al aparatului propriu doar 9 consilieri juridici, fiecăruia dintre ei, specializaţi pe discipline diferite, revenindu-i o medie de 50 de  dosare judecată de drept comercial, drept civil, contencios administrativ, fiscal şi fond funciar. La toate acestea se adaugă cooptarea funcţionarilor executivului şi în alte activităţi, inclusiv în cea de executarea silită şi recuperare a creanţelor municipalităţii sucevene. „Faptul că în viitorul apropriat se prefigurează desfăşurarea unor litigii iniţiate de societatea comercială Termica, în vederea reprezentării unitare a deliberativului local în cadrul acestor litigii, apare drept utilă achiziţionarea unor servicii de reprezentare şi consultanţă juridică”, a declarat primarul Ion Lungu. Iniţial finanţarea  serviciilor de consultanţă amintite trebuie se facă în limita sumei de 100.000 de lei, însă, la propunerea edilului şef Ion Lung, Consiliul Local a aprobat majorarea plafonului până la 150.000 de lei, motivat de faptul că o bună parte din bani pe care i-ar încasa „casa de avocatură” s-ar duce pe taxe şi impozite. De asemenea, aleşii locali au cerut ca această sumă să fie constituită drept cheltuieli de judecată şi să fie recuperată de la reclamant.  
Aleşii suceveni au aprobat disponibilizarea banilor pentru drepturile salariale ale dascălilor
·        Sunt asigurate salariile până la sfârşitul anului”, a subliniat şeful municipalităţii
Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat, în şedinţă ordinară  , rectificarea bugetului local cu 4,51 de milioane de lei. Potrivit a unei adrese a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, fondurile respective  provin din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, 4,33 de milioane de lei luând calea asigurării cheltuielilor de personal din învăţământul preuniversitar sucevean, iar 172.600 de lei fiind orientate acoperirea unor cheltuieli materiale, respectiv a celor cu bunurile şi serviciile. Primarul Ion Lungu a declarat că fondurile nu au putut fi disponibilizate conform votului din şedinţa anterioară, întrucât nu se ştia repartizarea efectivă a lor pe centre bugetare şcolare. „Conform compartimentelor de specialitate ale executivului, sunt asigurate salariile până la sfârşitul anului”, a subliniat şeful municipalităţii.     
Tot în cadrul şedinţei ordinare de ieri, aleşii au aprobat alocarea a 2.500 de lei pentru premierea sportivului Sergiu Ionuţ Corban, care a obţinut, cu echipa naţională a României, medalia de aur la Campionatul european de minifotbal desfăşurat în luna octombrie, în Grecia.

Totodată, capitolul „Cultură, recreere şi religie” a fost rectificat în plus cu 300.000 de lei, banii urmând fi îndreptăţiţi înspre echipa universitară suceveană de handbal masculin. Astfel, aflată în mare nevoie financiară, prin încheierea unui contract de asociere privind promovarea imaginii municipiului Suceava. C.S „Universitatea” va primi suma amintită până la finele anului 2013, de anul viitor urmând a fi găsită o nouă formă de finanţare acestei ramuri sportive. Banii au fost luaţi din prevederile bugetare pentru Programul anual al finanţărilor nerambursabile din fonduri publice în cadrul căruia handbalul sucevean a fost universitara fost finanţat până în acest an. Primarul Ion Lungu  anunţat că, deja, oprimă tranşă de 100.000  de lei a ajuns deja la C.S. „Universitatea”.  
Plata navetei cadrelor didactice din învăţământul special, restantă încă din luna august
·        Aleşii judeţeni au aprobat ieri o hotărâre pentru alocarea sumei necesare decontării drepturilor dascălilor navetişti.  
Consilierii judeţeni suceveni au aprobat, cu prilejul şedinţei ordinare lunare, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice din învăţământul special, respectiv a celor care lucrează în instituţiile şcolare de profil din subordinea Consiliului Judeţean Suceava. Suma disponibilizată prin hotărâre a aleşilor este de 23.898 de lei, unii dintre profesorii navetişti neluându-şi drepturile în cauză încă din luna august. În urma votului plenului Consiliului Judeţean, plăţile au fost aduse la nivelul lunii octombrie, în posesia drepturilor cuvenite intrând cadrele didactice navetiste care predau la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului, Grădiniţa Specială Fălticeni, Şcoala Profesională Specială Cîmpulung Moldovenesc, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, Şcoala Gimnazială Specială, „Sfântul Stelian” Rădăuţi şi Liceul Tehnologic Special Bivolărie.   
Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 prevede că personalul didactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, care nu dispune de o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport  de la domiciliu la locul de muncă şi invers, respectiv a celor cu deplasarea între localitatea de reşedinţă şi cea în care îşi are sediul unitatea de învăţământ.

Finanţarea cheltuielilor amintite este prinsă în bugetele unităţilor şcolare, iar aprobarea decontării drepturilor personalului navetist se face în şedinţă a Consiliului Judeţean sau a consiliilor locale, la propunerea consiliilor de administraţie din şcoli.                   
114 medici plătesc pentru  că au prescris eronat reţete persoanelor cu handicap
În luna octombrie, inspectorii Serviciului „Control” al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au efectuat o acţiune de control operativ pentru verificarea modului de prescriere, în anul 2012, de către medicii de familie şi medicii specialişti aflaţi sub contract, a medicamentelor pentru asiguraţii care au statut de ,,persoană cu handicap”. Conform unui comunicat de presă al instituţiei sucevene, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că 114 medici au prescris reţete persoanelor cu handicap, în regim gratuit, fără a deţine o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap, suma imputată acestora fiind de 25.683 de lei. De asemenea, în cazul a 8 farmacii a fost imputată  suma de 3.630 de lei, reprezentând contravaloarea reţetelor eliberate, pentru care au preluate eronat, în sistemul informatic, datele înscrise de medicii prescriptori pe reţete. Casa de asigurări de Sănătate informează că persoanele cu handicap au dreptul la medicamente gratuite, indiferent de lista din care face parte medicamentul, cu condiţia ca solicitanţii să facă dovada includerii în aceasta categorie, cu certificatul de încadrare în grad de handicap, valabil in momentul prescrierii reţetei.
Creativitate, antreprenoriat, educaţie, spiritualitate”
Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava găzduieşte, sâmbătă şi duminică, cea de-a 5-a ediţie a conferinţei interdisciplinare PHEADE. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, tema dezbaterilor din acest an fiind „Creativitate, antreprenoriat, educaţie spiritualitate”. Nicoleta Daneliuc informează că 11 participanţi din Slovacia, Mexic, Italia, Germania şi Brazilia, precum şi peste 30 din ţară, respectiv din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Suceava, respectiv filozofi, ingineri, antreprenori şi teologi vor dezbate tema propusă. Conferinţa este tutelată de Societatea Română de Filozofie Inginerie si Tehnoetică, Centrul de cercetare EPHES al Universităţii sucevene şi Jurnalul European pentru Ştiinţă şi Teologie. Evenimentul este posibil cu sprijinul unor companii sucevene, precum Alma Viva Group, Killer, Sav-Com, Rogelya, „La Baciu”, „La Larisa”, Panaxa, „Casa Carp”, Liceul Particular nr. 1, precum cu susţinerea conducerii Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Co-organizatorii conferinţei sunt profesorul univ. Viorel Guliciuc, de la „Universitatea Ştefan cel Mare”, dr. Iulian Rusu, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi doctorand Oana Lenţa, de la Universitatea „Ştefan cel Mare”. 

28 noiembrie 2013

Consilierii locali nu vor expert independent pentru pierderile din transportul şi distribuirea agentului termic 
·        Aleşii liberali susţin că pentru continuarea acestei activităţi, în forma cea mai avantajoasă pentru consumatorii casnici, se impune, obligatoriu, o evaluare corectă, atât a costurilor, cât şi a pierderilor.
Proiectul de hotărâre privind achiziţionarea unor servicii de expertiză a costurilor şi pierderilor înregistrate de societatea de termoficare Termica Suceava, prin prestarea serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice a fost respinsă ieri, de consilierii locali suceveni, întruniţi în şedinţă ordinară. Iniţiativa legislativă a venit din partea viceprimarului liberal Ovidiu Doroftei şi  grupului de consilieri PNL format din Vasile Mocanu, Andrei George Păduraru,  Marcel Dan Roibu şi Corneliu Vornicu pe fondul derulării procedurii de insolvenţă a Termica, precum şi al necesităţii rezolvării deficienţelor legate de transportarea energiei termice între producător şi consumatori. Iniţiatorii proiectului susţin că pentru continuarea acestei activităţi, în forma cea mai avantajoasă pentru consumatorii casnici, se impune, obligatoriu, o evaluare corectă, atât a costurilor, cât şi a pierderilor. „Or, tocmai pentru a evalua corect costurile cu distribuţia, şi pentru a cuantifica pierderile înregistrate, este necesară contractarea unui expert independent care să evalueze costurile şi pierderile în cauză”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre. Viceprimarul Ovidiu Doroftei a precizat că problema producţiei este rezolvată, prin preluarea serviciului de către Bioenergy şi noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă, rămânând a fi asanată şi cea pierderilor de pe reţele, administratorii judiciari de la Termica cerând sume tot mai mari pentru acoperirea acestora. „Cu siguranţă, aceste deficienţe nu vor fi soluţionate foarte repede şi, în continuare, vor fi solicitate sume pentru pierderile de pe transport şi distribuţie. Partea care ne interesează este ca apa caldă şi căldura să ajungă la consumatori la cele mai bun preţ posibil, iar aceasta implică, în mod automat, o expertizare şi un calcul al costurilor şi pierderilor aferente”, a explicat Ovidiu Doroftei. Proiectul de hotărâre nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a deveni aplicabil.   
Ziua Bucovinei, marcată în şedinţa festivă a Consiliului Local

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava  a fost una festivă, închinată fiind Zilei Bucovinei, respectiv celebrării împlinirii a 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. În  deschidere, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a menţionat că personal şi-a pus semnătura pe iniţiativa deputatului PNL, Ştefan Alexandru Băişanu de a declara ziua de 28 noiembrie drept Ziua Bucovinei.  „Chiar dacă iniţiativa nu a trecut de ambele camere ale Parlamentului, este important că pentru prima dată sărbătorim, într-un cadru semi-oficial, Ziua Bucovinei, la Suceava. Noi, cei care suntem reprezentanţii Sucevei, a Capitalei Bucovinei din România, trebuie să fim mândri cu acest lucru, că trăim într-un oraş care a fost modernizat, prima dată, de către austrieci, iar acum facem eforturi să-l modernizăm din nou” a arătat Lungu, şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu. Despre însemnătatea evenimentului istoric  de la 28 noiembrie 1918 a vorbit conferenţiarul universitar doctor Florin Pintescu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. „Putem spune că Bucovina este o regiune unică  în România, şi aşa a şi rămas în conştiinţa Occidentului, datorită faptului că timp de aproximativ 177 de ani,  a fost provincie a Imperiului austriac, transformat apoi în Imperiul austro-ungar”, a  iterat conferenţiarul Pintescu. După expunerea atât oaspetelui universitar, cât şi consilierilor locali, primarul Ion Lungu a înmânat  medalia aniversară  „95 de ani de la Unirea Bucovinei cu Bucovina”, plachetă realizată de Consiliul Judeţean şi Muzeul Bucovinei.
Moment religios şi depunere de coroane la Monumentul Unirii

Seria evenimentelor dedicate Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, la 28 noiembrie 1918,  au fost deschise ieri, la ora 9.00, la Monumentul Unirii din cartierul Obcini, cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. La aceasta au participat primarul Sucevei Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, parlamentarii suceveni, aleşi locali şi judeţeni, funcţionari publici şi oameni politici. După ceremonia religioasă a urmat depunerea  de coroane de către delegaţii Primăriei, Consiliului Judeţean şi Instituţiei Prefectului, precum şi  de către cei ai partidelor politice şi instituţiilor publice. Monumentul Unirii din cartierul Obcini a fost sfinţit în noiembrie 1995, fiind proiectat de regretatul arhitect, Nicolae Porumbescu, şi executat de SUCT Suceava.              

27 noiembrie 2013

Circa 500 de salariaţi, concediaţi colectiv din cauza venirii frigului    
·        Disponibilizările provin din construcţii şi se încadrează în specificul şomajului ciclic al acestei perioade de finalizare a activităţilor din respectivul domeniu de activitate”,  relevă Anca Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM. 
Numai în luna noiembrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a primit de la agenţii economici de pe raza judeţului Suceava înştiinţări privind concedierea a aproximativ 500 de salariaţi, informează Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Oficialul instituţiei sucevene, susţine că fenomenul este specific intrării în sezonul rece, când, încetează, cu preponderenţă, activităţile din sectorul construcţiilor. „În cursul lunii trecute, din notificările primite de la angajatori, am înregistrat peste 500 de persoane care urmează să fie disponibilizate în perioada următoare. Disponibilizările provin din sectorul construcţiilor, se încadrează în specificul şomajului ciclic al perioadei de finalizare a activităţilor din acest domeniu de activitate”,  relevă Capverde.  

Purtătorul de cuvânt precizează că respectivele concedieri se vor reflecta într-o uşoară creştere a ratei şomajului, majoritatea concediaţilor urmând a fi rechemaţi la serviciu odată cu venirea primăverii. „De regulă, persoanele disponibilizate sunt reangajate în primăvara anului următor, însă, ca urmare a repetitivităţii acestui proces, este de aşteptat ca rata şomajului să crească uşor, dar fără un impact emoţional negativ pe piaţa muncii”, explică Anca Capverde, iterând că motivul invocat de angajatorii din construcţii este restrângerea lucrărilor, din cauza timpului nefavorabil.
Lucrătorii din transportul şi distribuirea agentului termic se tem că vor rămâne pe drumuri
·        Firmele insolvenţă de la Termica au avertizat că renunţă la această activitate, iar deliberativul local a aprobat delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public în cauză.
·        „Trebuie să convenim o serie de măsuri de protecţie socială a salariaţilor afectaţi, care să fie incluse sub forma unui pachet social în caietul de sarcini”, a declarat liderul de sindicat, Iordănel Secrieru.  
Sindicaliştii de la societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava sunt nemulţumiţi că nu au fost informaţi şi consultaţi în legătură cu intenţia de transferare a activităţii de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic către un alt operator. Printr-o adresă remisă Primăriei municipiului Suceava, Sindicatul „Prometeu” atrage atenţia că, potrivit reglementărilor europene transpuse în legislaţia românească,  transferarea respectivă  implică inclusiv protejarea angajaţilor afectaţi. Sindicaliştii invocă şi prevederile Codului Muncii, conform cărora drepturile şi obligaţiile care decurg dintr-un contract de muncă vor fi  transferate integral către noul operator. „Solicităm o întâlnire cu toţi factorii implicaţi, ocazie cu care să convenim o serie de măsuri de protecţie socială a salariaţilor afectaţi, măsuri care să fie incluse sub forma unui pachet social în caietul de sarcini de atribuire a activităţii de termoficare centralizată şi, mai apoi, în contractul de concesiune care va fi semnat cu operatorul desemnat în urma licitaţiei sau încredinţării directe”, se arată în adresa semnată de liderul sindical Iordănel Secrieru, în care se menţionează că, urmarea a transferării activităţii, „nici cedentul, nici cesionarul nu pot concedia personalul”. Intervenţia sindicaliştilor survine şedinţei extraordinare a Consiliului Local din această lună, în care aleşii locali au votat încetarea, începând cu data de 31 martie 2014, a contractului de concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a  energiei termice  nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, încheiat între municipiul Suceava şi societatea comercială Termica. Tot atunci,  deliberativul local a aprobat delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de transport, distribuire şi furnizarea a energiei termice produse în sistem centralizat în reşedinţa de judeţ. Autorităţile locale sucevene au fost obligate la aceste demersuri ca urmare a unor adrese ale firmelor care derulează procedura de insolvenţă de la Termica, acestea anunţând Primăria municipiului Suceava că, în condiţiile în care concesionarul continuă să înregistreze pierderi,  „creditorii majoritari înscrişi în tabelul preliminar al creanţelor nu sunt de acord cu continuarea activităţii”.
Proiecte de peste 50 de milioane de lei, înaintate înspre finanţare cu fonduri elveţiene
·        Acestea prevăd introducerea iluminatului public cu LED-uri, achiziţionarea de autovehicule electrice şi încălzirea cu pompe de căldură a Bazarului.
Trei proiecte depuse în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român „Swiss-Romanian cooperation programe”  vor fi trimise înspre validare Ambasadei Elveţiei, de către Primăria municipiului Suceava, a anunţat primarul Ion Lungu, care speră că în decembrie ar putea semnat contractul de finanţare, iar procedurile de licitaţie vor fi demarate anul viitor.  „Aprobăm indicatorii tehnico-economici, după care, în decembrie, aceştia vor fi trimişi Comisiei interministeriale de  pe lângă Ministerul Finanţelor, precum şi la Ambasada Elveţiei, pentru confirmare şi validare, astfel încât să putem semnăm contractul de finanţare, iar de anul viitor să putem trece la licitaţie”, a declarat Ion Lungu. Proiectul privind managementul modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava este în valoare de 23 de milioane de lei, cu o participare locală de 3,3 milioane de lei şi are ca scop, în principal,  montarea a 3.816 corpuri de iluminat cu LED şi implementarea unui sistem de telegestiune şi management la distanţă a acestora. Investiţia din cadrul proiectului „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” este dimensionată la 11,2 milioane de lei, coparticiparea Primăriei municipiului Suceava fiind de circa 2,65 de milioane de lei.  Proiectul prevede achiziţionarea a 11 autovehicule electrice, 2 furgonete electrice, o automăturătoare electrică, o autocisternă electrică şi a 10 biciclete electrice, precum şi înfiinţarea a 28 de puncte de încărcare a acumulatorilor. Cel de al treilea proiect intitulat „Piaţa regională sustenabilă-Bazar Suceava”, are valoarea de 16,3 milioane de euro, municipiului Suceava revenindu-i o cofinanţare de 2,37 milioane de lei. Obiectivul proiectului este cel privind reabilitarea şi asigurarea confortului termic şi vizual în Complexul comercial „Bazar”. Astfel, amenajate vor fi o centrală cu pompe de căldură, un sistem de încălzire prin pardoseală, unul de iluminat fotovoltaic, precum şi o instalaţie completă de stingere a incendiilor. În şedinţa de astăzi, aleşii locali vor aproba indicatorii tehnico-economici aferenţi, cele 3 proiecte fiind promovate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român” de reducerea a disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, obiectivul nr.1 al Ariei de concentrare 4-„Îmbunătăţirea mediului înconjurător”. 

26 noiembrie 2013

Primăria Suceava, consultanţă juridică de 100.000 de lei, în procesele cu firmele de insolvenţă de la Termica
În urma multiplelor acţiuni intentate în instanţă de către administratorii judiciari ai Termica, Primăria municipiului Suceava angajează o firmă de consultanţă juridică, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu. Edilul şef spune că propunerea va ajunge pe masa de dezbateri a Consiliului Local, suma maximă ce va fi pusă la bătaie pentru adjudecarea consultantului fiind de 100.000 de lei. Şeful executivului municipal sucevean precizează că a avut discuţii pe această temă cu grupurile politice din deliberativul local, în urmă acestora căzându-se de acord că municipalitatea trebuie să-şi apere şansele. Lungu este de părere că în faţa organelor judecătoreşti se va duce atât un război juridic, cât şi unul psihologic, caz în care, în confruntarea cu juriştii administratorilor judiciari, Primăria Suceava, la rându-i, „ar trebui să aibă reprezentarea necesară”.  „Am discutat ca - urmare a faptului că firmele de insolvenţă de la Termica ne-au dat în judecată - să angajăm şi noi o firmă de consultanţă juridică, care urmează să ajute salariaţii din Primărie. Aceştia au un volum foarte mare de lucru şi a trebuit să dislocăm 3 oameni de la Compartimentul juridic să se ocupe doar cu aceste probleme, pentru că există zile în care vin, de la Termica, şi câte 3-4 adrese”,  a reliefat ocupantul fotoliului din Areni. Ion Lungu a declarat că firmele de insolvenţă solicită organelor judecătoreşti să oblige Primăria municipiului Suceava la „repunerea celor 70 de milioane de lei, majorare de capital social a societăţii de  termoficare”, precum şi la transferarea gratuită a suprafeţei de 156 de hectare, aferente CET, către Termica.  „Acum, terenurile sunt intabulate în patrimoniul Primăriei şi acesta este un lucru bun, pentru că, altfel, le pierdeam. De-a lungul timpului, cei de la Termica şi-au susţinut cauza în instanţă, până la Curtea Supremă de Justiţie însă au pierdut respectivele procese”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. 

Reamintim că, pe 11 iunie 2013, Consiliul de Administraţie al Termica a luat hotărârea de a se adresa instanţei şi a cere Tribunalului Suceava, Secţia Civilă, declanşarea procedurii generale a insolvenţei şi de reorganizare a activităţii societăţii. În motivarea cererii, s-a arătat că în patrimoniul societăţii există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi că, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti, Termica nu va mai putea plăti datoriile exigibile către creditori, valoarea acestora fiind, la cea dată, de 45,64 de milioane de lei. Constatând că sunt îndeplinite condiţiile art. 27 din Legea privind procedura insolvenţei, judecătorul sindic a constatat că Termica este în incapacitate de plăţi şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva societăţii. Conform legii amintite, în calitate de administrator judiciar a fost desemnat consorţiul format din practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava, Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi Accer IPURL  Suceava. 
Compania germană Pffeifer, constructor POS-Mediu. amendată cu 9.000 de lei  de către Primăria Suceava  
·        „Cred că trebuie pusă o pancartă  cum că , a spus ieri primarul Ion Lungu.
·        Lucrările POS-Mediu se derulează necorespunzător şi în alte localităţi ale judeţului,  „sau  chiar mai rău” decât în Suceava.
Primăria Suceava a amendat cu un total de 9.000 de lei firma germană Pfeiffer care lucrează la extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi a celor de canalizare din reşedinţa de judeţ, printr-un proiect cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Sectorial-Mediu. Demersul survine unor atenţionări repetate a firmei constructoare, şeful administraţiei locale, Ion Lungu, precizând că responsabilii acesteia au avut o atitudine sfidătoare, timp de o lună întreagă tot promiţând că  aduc la starea iniţială carosabilul afectat de intervenţii, în cartierul Obcini. Lungu spune că a vizitat personal şantierul şi a constat că situaţia de la faţa locului era dezastruoasă. „Sunt lucrări făcute în bătaie de joc, gropi nesemnalizate, lucrări de pregătirea abandonate, subtraversări neumplute cu nisip, neputând circula nici maşinile şi nici pietonii. Este un dezastru şi tocmai, de aceea, am ţinut să amendez firma Pfeiffer cu 6.000 de lei pentru strada Rulmentului şi cu un total de 3000 de lei, pentru străzile secundare <Duzilor> şi , care nu adună trafic”,  a declarat Lungu.

Primarul Sucevei a mai precizat că o întâlnire pe această temă a avut şi la Consiliul Judeţean, primarii din judeţ reclamând că lucrările POS-Mediu se derulează necorespunzător şi în localităţile pe care aceştia le conduc,  „ba  chiar mai rău” decât la Suceava. „Încercăm să ţinem lucrurile sub control, deşi nu înţeleg fenomenul, atât timp cât este greu să obţii lucrări astăzi, fiind criză economică”, a iterat Lungu, avertizând că, în condiţiile în care strada „Rulmentului” nu va fi reparată până la intrarea în iarnă, compania Pfeiffer va fi amendată din nou. Prin POS-Mediu, în municipiul Suceava, este prevăzută extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă de pe 76 de străzi, reabilitările având în plan 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin din centrul oraşului. Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, vor intra în reabilitare. Valoarea investiţiei pentru întreg judeţul Suceava este de circa 120 de milioane de euro. La nivel judeţean sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru 5 aglomerări urbane, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului.
Pentru prima dată în Suceava,
Ziua Naţională, cu fasole, cârnaţi şi vin fiert

Ziua Bucovinei, cât şi Ziua Naţională a României vor fi marcate cu fast în municipiul Suceava, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu.  „În acest an, Ziua Bucovinei va fi sărbătorită cu fast la Suceava. Vor fi diverse manifestări culturale, şedinţe festive de Consiliu Judeţean, Consiliu Local şi Colegiu Prefectural”, a subliniat Lungu, menţionând că spectaculoasă este retragerea cu torţe, de pe 28 Noiembrie, a plutoanelor de militari, de la ora 18.00, pe traseul Primărie - Casa Culturii.  De Ziua Naţională a României, duminică, pe 1 Decembrie vor fi depuse coroane de flori la Monumentul „Bucovina înaripată” din Parcul Drapelelor, ceremonie care este programată pentru ora 12.00 şi care va continua cu o paradă militară. Începând cu ora 14.00, pe esplanada Casei Culturii, pentru prima dată în municipiul Suceava, celor prezenţi le vor fi împărţite, după tradiţia din alte părţi ale ţării, 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, 5000 de bulci şi 5.000 de pahare cu vin fiert. Primarul Ion Lungu a precizat că seara se va încheia cu aprinderea oficială, la ora 17.00, a instalaţiilor şi ornamentelor luminoase din Bradul de Crăciun din centrul municipiului Suceava.              
Municipalitatea suceveană, pregătită pentru prima provocare a iernii
·        Există toate premisele ca traficul din capital de judeţ să nu fie afectat de vremea nefavorabilă, a declarat edilul şef Ion Lungu.

Municipalitatea suceveană este pregătită pentru fenomenele specifice iernii, a declarat primarul Ion Lungu, pe fondul avertizării meteorologice cod galben de precipitaţii şi vânt puternic valabilă inclusiv în judeţul Suceava. Edilul şef sucevean spune că utilajele de intervenţii, cât şi stocurile de antiderapant au fost inventariate încă de la sfârşitul lui octombrie, lucrătorii firmei de salubritate Rosal fiind pe poziţii. „Suntem pregătiţi pentru acest cod de vreme rea, de ninsori şi viscol, pentru că, încă de la sfârşitul lunii trecute, am inventariat utilajele pentru îndepărtarea zăpezii şi combaterea gheţii, cât şi stocurile de nisip şi sare. De asemenea, a fost constituit comandamentul de iarnă, iar la Primărie este asigurată permanenţa”, a iterat primul gospodar al oraşului, Ion Lungu, menţionând că există premise ca traficul din capital de judeţ să nu fie afectat de vremea nefavorabilă.   Comandamentul pentru intervenţii pe timp de iarnă este operaţional de pe 15 noiembrie, din acesta făcând parte specialiştii Primăriei şi reprezentanţii Rosal. Oficialii firmei de salubritate au informat că, de la aceeaşi, dată, 24 de ore din 24, va funcţiona şi un dispecerat la care sucevenii pot semnala orice disfuncţionalitate cauzată de ninsoare, vânt şi gheţuş, pe cele circa 380 de străzi. Contractul cu Rosal Grup a expirat de mai bine de 1 an, însă din cauza contestaţiilor la licitaţii, firma bucureşteană va continua să asigure serviciile de salubritate şi de iarnă până la desemnarea noului operator. Pentru a interveni pe străzile Sucevei sunt în stand by 19 utilaje, dintre care două, noi, pentru arterele dintre blocuri, dar şi 4 autofreze pentru îndepărtarea zăpezii de pe trotuare.             
Cătălin Nechifor, şeful CJ Suceava:
Descentralizarea nu va produce şomeri 
·        „Din aparatul central vor pleca oameni, dar nu în şomaj, ci vor fi transferaţi - parte din ei - în teritoriu sau la alte ministere”, susţine şeful administraţiei judeţene sucevene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, susţine că finanţarea pentru activităţile descentralizate şi trecute în subordinea autorităţilor locale şi judeţene nu sunt prinse în Legea bugetului de stat pe 2013, întrucât angajarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Legea descentralizării a avut loc anterior finalizării proiectului bugetului. „Bugetul a fost făcut anterior asumării răspunderii Guvernului, sumele aferente urmând a fi transferate, de la bugetul central, ulterior, iuar Legea descentralizării are prevederi clare în acest sens”, subliniază Nechifor. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că a avut discuţii la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar de acolo a primit asigurări că finanţarea va fi transferată de la nivel central către teritoriu. Pe de altă parte, Nechifor asigură că, în urma descentralizării, angajaţii din administraţia publică nu vor fi disponibilizaţi, ci vor preluaţi în noile structuri teritoriale sau distribuiţi în cadrul ministerelor sau organelor centrale de specialitate ale aparatului de stat. „O altă chestiune importantă este aceea că din aparatul central vor pleca oameni, dar nu în şomaj, ci vor fi transferaţi - parte din ei - în teritoriu sau la alte ministere. Aşteptăm o decizie în sensul acesta, pentru că Legea descentralizării, o dată adoptată, prevede şi modalitatea în care sunt finanţate noile activităţi  trecute în administrarea Consiliului Judeţean”, a subliniat şeful executivului judeţean sucevean, Cătălin Nechifor.  
Un nou început pentru finanţările europene, o oportunitate pentru autorităţile locale  
·        Autorităţile administraţiei publice să fie conştiente de necesitatea creării de condiţii pentru „implantarea de afaceri” la nivel local, este de părere şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor.
Începând din 2014, autorităţile administraţiei publice vor putea beneficia de oportunităţile de accesare de proiecte şi obţinerea de finanţării în cadrul programării bugetare a UE până în anul 2020, a opinat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.  „Sunt convins că anul 2014 va fi un an bun pentru autorităţile locale, unul care va însemna un nou început pentru finanţările europene”, evidenţiază şeful executivului judeţean sucevean.

Nechifor susţine că, pe de altă parte, Parlamentul European a decis, în urmă cu câteva zile, ca România să beneficieze de regula „n+3” în ceea ce priveşte finanţările europene, aceasta însemnând un supliment de încă 1 an pentru cheltuirea fondurilor angajate de ţara noastră pentru perioada 2007-2013. „Procesul pe care urmează să îl avansăm împreună cu colegii din administraţia publică locală va fi un proces de dezvoltare şi sper ca sursele de finanţare să fie multiple. Mă gândesc la surse guvernamentale, surse europene, dar şi surse private”, susţine şeful administraţiei judeţene. Nechifor crede este momentul ca România să fie deschisă înspre investiţii, iar autorităţile administraţiei publice să fie conştiente de necesitatea creării de condiţii pentru „implantarea de afaceri” la nivel local, în vederea creării de noi locuri de muncă.  „Politica Consiliului Judeţean Suceava este un foarte categorică, una deschisă către viitor, înspre o relaţie transparentă, directă, cu mediul privat de afaceri”, a explicat preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Cătălin Suceava.  
În primele 10 luni,
Judeţul Suceava, pe locul al patrulea în ţară, la înmatricularea de noi firme
·        Cu cele 14,19 procente spor, Suceava ocupă poziţia a patra în ţară, după Teleorman, Botoşani şi Bistriţa Năsăud.
·        Pe de altă parte, în judeţ au fost dizolvaţi 386 de agenţi economici, cu 12,69% mai mulţi faţă de acelaşi interval al lui 2012.
Judeţul Suceava se află printre cele 19 judeţe din ţară în care, în primele 10 luni ale anului 2013 a avut loc o creştere a numărului de înmatriculări de noi agenţi economici, în comparaţie cu perioada similară a lui 2012.
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2013, în judeţul Suceava au fost înmatriculate 2.537 de persoane fizice şi persoane juridice, numărul înmatriculărilor fiind în creştere cu 14,19% în comparaţie cu cele dintâi luni ale anului precedent, când înmatriculaţi au fost 2.213 agenţi economici.
Cu cele 14,19 procente spor, Suceava ocupă poziţia a patra în ţară din acest punct de vedere, după Teleorman(16,58%), Botoşani(15,73%) şi Bistriţa Năsăud(14,77%).
În principal, în intervalul de referinţă din anul 2013, în judeţul Suceava au fost înmatriculate 1.070 de fizice autorizate(PFA), 808 de societăţi cu răspundere limitată(SRL) şi 617 de întreprinderi individuale(II).

Pe de altă parte, în primele 10 luni ale anului 2013, în judeţ au fost dizolvaţi 386 de agenţi economici, cu 12,69% mai mulţi faţă de acelaşi interval al lui 2012. Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a scăzut în acest an, cu 31,49%, respectiv  de la 743, în 2012, la 509, în 2013.             

24 noiembrie 2013

Bursa locurilor de muncă, norocoasă pentru 13 tineri defavorizaţi
Bursa locurilor de muncă pentru tinerii defavorizaţi organizată ieri, la sediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a oferit ieri, celor interesaţi, un disponibil de 37 de slujbe disponibile, informează directorul executiv Mirela Adomnicăi.

Oferta a venit din partea a 10, din totalul de  32  angajatori contactaţi de AJOFM, amatoare de un loc de muncă fiind 60 de tineri. Potrivit şefei AJOFM, 13 dintre participanţi au fost selectaţi în vederea încadrării, iar cu o persoană a fost încheiat, la faţa locului, un contract de solidaritatea.  În ziua bursei, oferta s-a suplimentat cu 20 de lucrători pentru salubritate, angajatorul transmiţând AJOFM solicitarea de a continua selecţia de tineri din grupul ţintă, cu persoane aflate în evidenţele instituţiei sucevene. „Un rezultat imediat al Bursei a fost şi contractul de solidaritate încheiat cu unul dintre tinerii participanţi, având calificarea de tehnician dentar, pentru care angajatorul de inserţie şi-a arătat disponbilitatea să încheie un contract de muncă”, a precizat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Mirela Adomnicăi.  Mnifestarea i-a vizat pe tinerii care provin din sistemul de protecţie a copilului; care au minori în întreţinere; pe tinerii cu dizabilităţi; cei care au executat pedepse privative de libertate sau au fost victime ale traficului de persoane. Manifestarea s-a adresat, de asemenea, adresează, de asemenea, tinerilor cărora familiile nu le pot asigura întreţinerea.
Sute de contravenţii la protecţia muncii, în exploatarea forestieră şi prelucrarea lemnului 
Mai multe nereguli au depistat inspectorii de muncă suceveni în ceea ce priveşte respectarea  prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă sectorul judeţean de exploatare forestieră, informează şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu. Lucrătorii ITM au verificat condiţiile în care se desfăşoară  doborârea, colectarea, încărcarea, descărcarea şi transportarea tehnologică a lemnului, aceştia făcând „14 vizite de control, la 14 angajatori”. „Pentru neconformităţile constatate s-au aplicat 32 sancţiuni contravenţionale. De asemenea, s-au stabilit 35 măsuri din care, până la data raportării, s-au realizat 32 măsuri”, relevă şeful ITM Suceava.  

O altă campanie a vizat verificarea aplicării normelor legale privind securitatea şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi de prelucrare a lemnului. Spre deosebire de cele amintite mai sus, este vorba despre  tăierea şi rindeluirea lemnului, fabricarea de furnire şi panouri din lemn. Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au fost autorii a 99 de descinderi. „călcaţi” de către controlori fiind tot atâţia agenţi economici. Inspectorii de muncă au constatat o serie întreagă de abateri de la rigorile legislaţiei de profil, aceştia obligaţi fiind să întocmească 202 de procese verbale de constare a contravenţiilor şi să aplice un număr similar de sancţiuni. Totodată, impuse au fost 227 de măsuri de remediere a deficienţelor, până la momentul acesta realizându-se 219 măsuri.
Din primăvară, lucrări de 8 milioane de euro la podul rutier şi pasajul CFR din Iţcani, precum şi la 10 străzi sucevene  
Autorităţile municipale sucevene înteţesc ritmul de derulare a procedurilor pentru organizarea şi ţinerea licitaţiei pentru desemnar
ea executatului lucrărilor aferente proiectului de reabilitarea a 10 străzi, pasajului CFR şi podului rutier de peste râul Suceava, ambele din cartierul Iţcani. Finanţarea este obţinută din economiile făcute în cadrul Programului Operaţional Regional(POR), termenul limită de pentru încheierea intervenţiilor fiind 15 iunie 2015. „În aceste condiţii, trebuie să ne grăbim şi să ne mişcăm destul de repede. Am demarat procedurile, deja realizându-se caietul de sarcini”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.  Valoarea lucrărilor este de peste 27 milioane de lei, participanţii la licitaţie fiind obligaţi să fi avut, în ultimii 3 ani, o cifră de afaceri dublă valorii investiţiei, adică de mai mult de 54 de milioane de lei. De asemenea, valoarea contractelor similare din ultimii 3 ani derulate de competitori nu poate fi mai mică de 25 de milioane  de lei. „Sper ca în prima parte a lunii ianuarie să aibă loc licitaţia, iar până la sfârşitul lunii februarie să avem încheiat un contract, în aşa fel încât să ne putem pregăti din timp, din primăvară urmând a se intra din plin la aceste lucrări”, a explicat primul gospodar al urbei, Ion Lungu.  Proiectul ar urma să fie aplicat în 21 de luni, respectiv până în iunie 2015. Prin implementarea proiectului, în reşedinţa de judeţ vor fi reabilitate 10 artere de circulaţie, cea mai importantă fiind Bulevardul „George Enescu”, care va fi modernizat, prin amenajarea unei benzi suplimentare destinată exclusiv staţionărilor, celelalte 4 fiind disponibile doar pentru traficul auto. Finalizate vor fi modernizările de pe DE 85, executate în prima etapă a proiectului POR din anii trecuţi, în lucru intrând străzile „Traian Vuia”, „Cernăuţi” şi „Grigore Alexandru Ghica”, toate înspre Siret. În acest fel, reparaţii capitale, la părţile de infrastructură şi suprastructură, vor fi făcute la podul rutier de peste râul Suceava şi pasarela CFR, ambele din cartierul Iţcani. Intervenţii vor avea loc, de asemenea, pe străzile „Universităţii”, precum şi la două poduri de pe străzile „Cuza Vodă” şi „Plevnei”, din cartierul Burdujeni. 

21 noiembrie 2013

Dări bătute în cuie, pentru anul 2014
·        O excepţie o face taxa de adunare a gunoiului, însă, aşa cum spune primarul Lungu, „există un mare populism în această zonă”.  
·        Demersul vine în contextul în care, în primele 9 luni ale anului 2013, încasările la puşculiţa comună suceveană s-au diminuat cu 12%.
În 2014, locuitorii municipiului Suceava vor plăti taxe şi impozite locale la nivelul celor de anul acesta, a ţinut să anunţe, primarul Ion Lungu. În plus, chiar dacă este criză economică, şeful municipalităţii asigură că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, care îşi onorează anticipat şi integral  dările pentru întregul an, până la finele primului trimestru lui 2014, vor avea parte de o diminuare cu 10% a sumei datorate.  „În acest an, nu vom majora taxele şi impozitele locale şi, de asemenea, va fi menţinută acea bonificaţie, respectiv reducerea de 10% pentru persoanele care plătesc până pe data de 31 martie 2014. Singura care va fi majorată, va fi taxa de salubritate, de aceea voi avea o discuţie cu consilierii locali, chiar dacă există un mare populism în această zonă”, a declarat Lungu, menţionând că acesta ar urma să crească de la 3 lei la 5 lei de persoană, după ce, la începutul anului a fost micşorată de la 4 lei la 3 de persoană. 

Intervenţia primarului Ion Lungu vine în contextul în care, în primele 9 luni ale anului 2013, încasările la puşculiţa comună suceveană s-au diminuat cu 12%. Astfel, comparativ cu anul trecut s-au adunat cu 20 de milioane de lei mai puţin, gradul mediu de execuţie bugetară fiind de 54,15%. Lungu reliefează că se fac eforturi pentru a se încasa şi datoriile restante care, anul acesta ajunseseră la 50 de milioane de lei, însă „acest lucru nu este deloc simplu”.  „Din păcate, aşa cum am mai spus-o, încasările merg destul de greu la Primăria municipiului Suceava. Am dublat numărul de personal de la Serviciul de executare silită, suntem într-un război total cu cei care au taxe şi impozite locale restante, trecându-se executări silite pentru a încasa aceşti bani ”, a evidenţiat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu. Din categoria veniturilor proprii ale bugetului local fac parte impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele speciale, alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, taxele timbru etc.
Farmacii veterinare, amendate de inspectorii sanitar-veterinari
·        În urma controalelor, s-au dat 7 amenzi, DSVSA emiţând şi o ordonanţă de interzicere a activităţii uneia dintre farmacii.
·        În judeţul Suceava funcţionează 3 depozite farmaceutice veterinare şi 46 de farmacii veterinare.
În primele 3 trimestre ale anului 2013, lucrătorii Compartimentului „Farmacovigilenţă” al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au avut 55 de acţiuni de control, vizate fiind  7 cabinete medicale veterinare, 41 de farmacii veterinare, un depozit farmaceutic veterinar şi 2 circumscripţii sanitare-veterinare.  Potrivit unei informări a instituţiei amintite, inspectorii DSVSA au dat 5 avertismente, în timp ce pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulaţia produselor medicale veterinare, farmaciilor veterinare aplicându-li-se 7 amenzi contravenţionale în valoare de 8.000 de lei.  DSVSA a emis o ordonanţă de interzicere a activităţii pentru o farmacie veterinară, ulterior aceasta din urmă fiind comunicată Biroului unic al Camerei de Comerţ şi Industrie. Alte verificări au avut ca ţintă 7 exploataţii comerciale de creşterea animalelor, două dintre acestea alegându-se cu amenzi care au însumat 4.000 de lei. Compartimentul „Farmacovigilenţă” al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor supraveghează şi răspunde  de respectarea normelor legale în vigoare privind calitatea produselor medicinale şi altor produse de uz veterinar, în judeţul Suceava funcţionând 3 depozite farmaceutice veterinare şi 46 de farmacii veterinare. Tot în cadrul Compartimentului amintit a fost întocmit şi Planul Naţional de Control Reziduuri pentru animale vii şi produse de origine animală, prin care se testează probe recoltate de la bovine, suine, cabaline, ovine, păsări, cât şi probe de lapte.