01 iulie 2012


Studiul pentru atragerea fondurile elveţiene va fi gata în cel mult 6 luni  
·        La semnarea acordului de finanţare, în martie, ca dată limită pentru realizarea acestuia a fost prevăzută luna iunie
Studiului care va sta la baza finanţării, cu fonduri elveţiene, a 3 mari proiecte ale Primăriei municipiului Suceava va fi întocmit Asocierea dintre firmele Relians Suceava şi SEPS Consulting  Bucureşti. Primarul Ion Lungu spune că la licitaţia organizată     s-a prezentat un singur ofertant, acesta urmând a face documentaţia amintită contra sumei de 175.000 de lei.  „Serviciul de consultanţă pentru întocmirea Planului de acţiune privind energia durabilă, PAED, aşa cum este cunoscut, în vederea accesării fondurilor elveţiene, a fost validat de comisia din Primărie. A fost o singură ofertă, valoarea estimată a contractului se ridică la 175.000 de lei, fără TVA. Ne dorim ca, din aceste fonduri elveţiene să aducem încălzirea în Bazar, pe surse de energie verde, să continuăm reabilitarea iluminatului public în municipiul Suceava şi, nu în ultimul rând, să reabilităm termic Primăria”, a precizat edilul şef Ion Lungu. 
Termenul de realizare a documentaţiei este de 6 luni, însă primarul Lungu crede că PAED va fi  terminat în 3 luni, iar lucrările efective vor demara în primăvara anului 2013.    Municipalitatea suceveană a semnat acordul de finanţare pentru accesarea de fonduri elveţiene în prima parte a lunii martie, Documentul a fost parafat, în Capitală, de către primarul Ion Lungu şi Thomas Stauffer, de la Ambasada Elveţiei la Bucureşti. Suma pusă la bătaie de partea elveţiană este de 40 de milioane de franci elveţieni, Suceava încercând să atragă bani pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, în completarea lucrărilor deja finalizate prin Programul Operaţional Regional, amenajarea unui sistem de încălzire a Bazarului cu panouri solare şi pompe de căldură, precum şi pentru reabilitarea termică a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea. Conform ghidului solicitantului, într-o primă fază, Primăriei municipiului Suceava i s-a pus la dispoziţie 65.000 de euro, sumă necesară pentru consultanţa la realizarea Programul de Acţiune pentru Dezvoltare Durabilă în Domeniul Energetic (PAED).