27 iulie 2012


Ministerul Mediului este de acord cu depozitarea gunoiului pe platforma ecologică neterminată de la Moara
·        Suceava îşi va putea transporta deşeurile şi pe fosta groapă  de pe Mirăuţi, aşa cunoscutul „Călău” 
·        Temporar, disponibilă ar fi şi platforma închisă de la Gura Humorului
·        „Dacă se manifesta preocupare în trecutul mandat, nu ajungeam în situaţia total neplăcută, de a găsi o situaţie de avarie”, arată şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor
Luni, autorităţile sucevene responsabile se vor întâlni pentru a hotărî unde vor fi transportate şi depozitate, în perioada următoare, deşeurile menajere din localităţile judeţului Suceava.    
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a anunţat, ieri, că Ministerul Mediului a trimis răspuns la semnalul de alarmă lansat de pe plan judeţean şi că adresa venită  din Capitală prevede 3 variante de  rezolvare a crizei gunoaielor.
Prima dintre ele vizează amenajarea în curs de la Moara, la care, potrivit Ministerului, trebuie aşezate ultimele straturi de sort şi montat cântarul-basculă pentru cântărirea resturilor. Faptul că acest depozit încă nu are încă o staţie de tratare-epurare a levigatului nu reprezintă, potrivit  dresei amintite, un impediment în calea punerii în folosinţă a platformei. Astfel, depozitarea se va petrece doar sub monitorizarea organismelor de mediu şi doar pentru o perioadă de maxim 6 luni. Pe de altă parte, până la  terminarea lucrărilor de amenajare a depozitului ecologic de la Moara, firmele de salubritate vor trebuie să acorde o mai mare atenţie colectării selective, metodă prin care cantităţile de resturi care ajung în rampă sunt diminuate în mod simţitor. „Consiliul Judeţean va trebui să urgenteze finalizarea depozitului ecologic de la Moara. Practic există întârziere, iar dacă se manifesta preocupare în trecutul mandat, nu ajungeam în această situaţie limită, să ne trezim cu contracte care au expirat pe 16 iulie, în postura total neplăcută, de a se găsi o situaţie de avarie”, arată şeful executivului judeţean. Deoarece depozitele Suceava şi Gura Humorului au sistat depozitarea în 2011, acestea sunt în perioada aşezare-tasare a resturilor şi, potrivit Ministerului Mediului, încă mai pot „primi” noi cantităţi de deşeuri, care să umple golurile existente pe platformele în cauză. O ultimă variantă propusă de Ministerul Mediului este cea referitoare la o stocare temporară, pe o perioadă de maxim 1 an, pe o platformă nou construită. Aceasta cu condiţia ca respectiva rampă să fie autorizată de către organismele de mediu. „Luni dimineaţa vom convoca o şedinţă la care să participe şi autorităţile care au rol de autorizare şi control şi, evident, primăriile care sunt implicate. După opinia mea, va trebui să folosim toate variantele, întrucât în judeţul Suceava sunt multe localităţi şi se produce foarte mult gunoi. Cred că Ministerul Mediului a dat posibilitatea autorităţilor locale să utilizeze concomitent soluţiile propuse”, a declarat Nechifor.
Cătălin Nechifor a ţinut să sublinieze că Ministerul Mediul a mai venit cu „o veste bună”, dându-şi acordul pentru declanşarea procedurii de selectare, prin licitaţie, a viitorului operator de salubritate din cadrul proiectului mare de management integrat al deşeurilor din judeţul Suceava. „Dorinţa noastră este ca, pe măsură ce acest proiect se apropie de finalizare, să avem şi operatorul privat la dispoziţie”, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.