30 iulie 2012


Patru halde de steril  reclamă măsuri urgenţe de punere în siguranţă
·        Materialul steril ajunge gospodăriile populaţiei, scurgerile colmatează cursuri de apă sau le poluează ioni de bariu
·        Depozitele de steril din judeţul Suceava ocupă 280 de hectare şi au un volum de 45,52 milioane de  metri cubi
Mai multe depozite de steril inactive din judeţul Suceava necesită măsuri imediate de punere în siguranţă. Semnalul a fost tras în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, sub acest imperativ fiind 4 halde de steril. În această situaţie se află halda Tonigăreşti, din localitatea Fundu Moldovei, la care „ravenările” extrem de puternice şi pârâul Tonigăreşti antrenează material steril către gospodăriile din aval, aflate la foarte mică distanţă de depozit. La halda „Moroşan”, din aceeaşi localitate, antrenările permanente de steril din depozitul de pe malul pârâului Moroşan au distrus drumul comunal de acces la locuinţele situate în zonă. Halda de steril Valea Putnei, din Pojorîta, prezintă antrenări active de material peste zidul de sprijin, acestea ajungând în gospodăriile cetăţenilor. La cariera Ostra, din Tarniţa, a doua ca mărime din judeţ, după halda Puturosu, din cariera Călimani,  scurgerile de steril colmatează pârâului Brăteasa şi poluează apa cu ioni de bariu.
În judeţul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare şi explorare geologică, restul fiind perimetre miniere în care s-a desfăşurat activitatea de exploatare a zăcămintelor. Deşeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din explorarea-exploatarea substanţelor minerale utile, acestea ocupând o suprafaţă de 280 de hectare şi având un volum de 45,52 milioane de  metri cubi. În perioada 1999-2001, în judeţul Suceava s-au efectuat lucrări de dezafectare, închidere şi reabilitare ecologică în 14 perimetre miniere, iar în intervalul 2004-2005, în alte 5 perimetre miniere. Proiectele de sistare şi ecologizare a minelor au avut ca obiect închiderea lucrărilor miniere de legătură cu suprafaţa; demolarea unor construcţii din incintele industriale şi evacuarea materialului rezultat, precum şi intervenţii de stabilizare-înierbare a haldelor de steril.