11 iulie 2012


Ambulanţa face cu greu faţă la solicitările din teren
·        Licitaţia pentru dotarea cu noi auto-speciale este blocată, „nu se ştie din care motive”, spune şeful dr. Daniel Martiniuc, şeful SJU
Serviciul Judeţean de Ambulanţă(SJU) Suceava beneficiază de 6 ambulanţe de tip B şi una de tip C, care vor fi cuprinse în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) „Bucovina”, a anunţat şeful Serviciului, dr. Daniel Martiniuc. Martiniuc arată că, de 2 ani,  se lucrează, împreună cu ISU, în cadrul Dispeceratului integrat, coordonarea activităţii asistenţei de urgenţă revenind medicului SJU, iar gărzile fiind asigurate 24 de ore din 24. „Până în prezent s-a colaborat excelent. A fost un program de colaborare, de complementaritate, care şi-a arătat eficienţa în decursul celor 2 ani”, subliniază medicul Martiniuc.
Aceasta reliefează că, dacă la început de drum, Serviciul Judeţean de Ambulanţă avea 110 de solicitări în 24 de ore,  în prezent numărul intervenţiilor a ajuns, în acelaşi interval, la 170. „Aceasta înseamnă  că cetăţeanul a căpătat încredere vizavi de sistemul de urgenţă şi îl face să apeleze mult mai des numărul 112. Aceasta raportat la alte judeţe din ţară, care au populaţie asemănătoare cu a noastră, noi fiind chiar înaintea unora. Însă există şi judeţe, cum ar fi Timiş şi Cluj, care au de trei ori pe zi mai multe solicitări decât avem noi. Deci este loc de mai bine”, explică  Martiniuc. Şeful SJA susţine că existau foarte mulţi oameni, care ştiind că promptitudinea „Salvării” lasă de dorit, pe motiv de insuficienţă a ambulanţelor, foloseau autoturismele proprii pentru a-şi aduce aparţinătorii la Spital. „Fiecare cetăţean, care era mai înstărit, dintr-o comună mai îndepărtată, punea pacientul în maşina proprie şi ajungea la Spital, ceea ce nu este corect, pentru că fără prim ajutor acordat la locul îmbolnăvirii şi pe timpul transportului, pacientul poate avea de suferit”, a declarat şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Dr. Daniel Martiniuc a ţinut mai menţioneze că instituţia pe care o conduce face foarte greu faţă la solicitările din teren, licitaţia pentru dotarea cu noi auto-speciale fiind blocată, „nu se ştie din ce motive”.