31 iulie 2012


Recoltat fulger la cerealele păioase  
·        Campania s-a încheiat cu două săptămâni mai devreme şi,  chiar dacă 9% din grâu a căzut sub grindină, producţia este aproximativ egală cu cea de anul trecut.  
·        La fel ca întotdeauna, necesarul pentru panificaţie este acoperit din judeţele Botoşani şi Iaşi, dar şi de peste graniţe, respectiv din Ungaria.
Campania de recoltare a păioaselor este la final în judeţul Suceava. La grâu, secară şi triticale procentajul de realizare a ajuns la 91%, însă agronomii cred că restul reprezintă suprafeţele calamitate de ultimele căderi de grindină şi de vijelii. Din totalul celor 12.473 de hectare, bătute de combine au fost 11.350 de hectare, în hambare ajungând 33.500 de tone din noua recoltă. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Vasile Tofan informează că, producţia medie este de 2.950 kg la hectar, una aproximativ similară celei de la nivelul celei din anii anteriori, de 3000 kg pe hectar. „Din punct de vedere calitativ putem spune că o parte din grâu, care a fost semănat în perioada optimă, este corespunzător din punct de vedere al indicatorilor de gluten şi panificaţie. Pe suprafeţele semănate mai târziu şi afectate de secetă calitatea este mai slabă, însă acestea nu sunt întinse”, arată Tofan. Recoltatul a debutat mai devreme decât de obicei şi s-a desfăşurat mai rapid. Temperaturile ridicate au grăbit maturarea, iar dacă în alţi ani se treiera chiar până la jumătatea lui august, acum recoltatul este, practic, încheiat.     „Campania de anul acesta a fost mai scurtă, datorită condiţiilor meteorologice. În iunie, am avut o perioadă cu temperaturi excesive, la o medie de peste 30 de grade Celsius, care au grăbit coacerea. Dacă, de regulă, în zona de nord se recolta mai târziu, iar în est mai devreme, anul acesta s-a recoltat în toate zonele o dată. În alţi ani, soiurile la soiurile extra-timpurii se intra după 20 iulie şi ne prindea chiar şi Sfânta Maria”, relevă purtătorul de cuvânt la DADR.  La orz, treierate au fost în totalitate cele 423 de hectare, obţinându-se un total de 1.100 de tone, cu o medie comparabilă cu cea realizată în anii anteriori. Tofan consideră că, la fel ca în toţi anii, operatorii din panificaţia suceveană vor apela la importuri, deoarece, prin specificul zonei, producţia judeţeană este sub necesarul de consum. Deficitul este acoperit din judeţele Botoşani şi Iaşi, dar şi de peste graniţe, respectiv din Ungaria. „Niciodată nu ne-am asigurat cantitatea necesară pentru pâine din recolta proprie. Ne aprovizionăm din alte judeţe, iar cei care au brutării mai sofisticate aduc grâul din Ungaria. Au fost ani în care grâul a avut preţuri mai mici şi calitate mai bună decât la noi, de aceea a fost convenabil să îl aducă de acolo”, conchide Vasile Tofan, purtător de cuvânt al DADR.