30 iulie 2012


Tăierile ilegale au lăsat pleşuve mii de hectare de terenuri forestiere private  
·        În perioada ianuarie 2006-iunie 2012, din 10.210 hectare reîmpădurite, doar 775 sunt în proprietatea privată a persoanelor fizice şi persoanelor juridice
·        Fapta de a nu reîmpăduri suprafeţele în cauză constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 3 luni ori cu amendă
Dintr-o suprafaţă de 6.839 de hectare de terenuri care trebuie reîmpădurite în judeţul Suceava, 4.146 de hectare, adică 60,1% din total, sunt terenuri aflate fond forestier privat şi care provin, preponderent, din pădurile puse în posesie în perioada 1991-1996, când au avut loc tăieri ilegale masive. Potrivit  şefului Inspectoratului de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, Costel Girigan, cea mai mare concentrare de asemenea terenuri este întâlnită pe raza ocoalelor silvice Vatra Dornei-1100 hectare, Breaza-900 de hectare, Vama-200 de hectare şi Frasin de 180 de hectare. În cadrul suprafeţei supusă reîmpăduririi intră şi cea care a fost afectată de doborâturilor de vânt din anul 2002.
Conform unui material prezentat în şedinţa Colegiului prefectural, în cazul neregenerării în termen a terenurilor forestiere, Codul silvic statuează procedura împăduririi silite a terenurilor, prin somare de către ITRSV. În plus, fapta de a nu reîmpăduri suprafeţele în cauză constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 3 luni ori cu amendă.  Pentru proprietarii care nu şi-au respectat obligaţia de a împăduri în termen de doi ani de la tăierea definitivă, ITRSV Suceava a trimis, în perioada ianuarie 2006-iunie 2012, 3202 somaţii, pentru împădurirea a peste 5.022 de hectare. Efectul acestora s-a concretizat în regenerarea a 10.210 hectare, dintre care 775 din proprietatea privată a persoanelor fizice şi persoanelor juridice.  „Chiar dacă în ultimii ani suprafaţa împădurită în fond forestier privat a crescut, reuşita plantaţiilor - motivat de neefectuarea lucrărilor de întreţinere - este preponderent nesatisfăcătoare. Rămâne o problemă de soluţionat, respectiv executarea acestor lucrări în fondul forestier privat, în condiţiile în care proprietarul nu are constituit fondul de conservare, iar prevederile legale nu impun acest lucru”, relevă inspectorul şef Costel Girigan.
·        Întrucât succesiunilor legale asupra terenurilor nu sunt stabilite, ITRSV nu ştie împotriva cui să se îndrepte
Şeful ITRSVA Suceava spune că acţiunile menite să conducă la regenerarea suprafeţelor din fondul forestier privat au întâmpinat impedimente precum insuficienţa materialul forestier de reproducere şi nestabilirea succesiunilor legale asupra terenurilor, neştiindu-se încă titularii suprafeţelor. Totodată,  există suprafeţe regenerate natural pentru care proprietarii nu au încheiate contracte de prestări servicii, întrucât plata serviciilor silvice nu este rentabilă, iar în alte situaţii, proprietarii nu curăţă suprafeţele de resturi de exploatare sau lasă neexploataţi câte 2-3 arbori pe picior, tocmai pentru a nu efectua lucrările de împăduriri. Inspectorul şef Girigan reliefează că legea prevede ca, după identificarea proprietăţilor despădurite, să se emită somaţie şi să se întocmească devizul de plată în sarcina proprietarului. Mai apoi, după efectuarea lucrărilor de reîmpădurire, urmează recuperarea silită a contravalorii acestora de la proprietar. „Această derulare de acţiuni nu are finalitate, întrucât nu există procedură privind modalitatea de efectuare a lucrărilor şi, de asemenea, nu există fonduri”, a subliniat şeful Inspectoratului de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, Costel Girigan.