22 octombrie 2018

Odată cu înăsprirea frigului,
Locuinţele sucevenilor vor fi încălzite şi pe timpul zilei
·        Dacă temperaturile exterioare scad, se va furniza agentul termic, atât noaptea, cât şi ziua, conform diagramei de reglaj, a anunţat Mugur Corlăţan, directorul Thermonet.
·        Până acum, în condiţii de temperaturi nocturne scăzute, căldura din calorifere a fost aproape ca şi inexistentă, iar mulţi dintre suceveni nici nu au ştiut că s-a dat.  
Caloriferele celor mai mulţi suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au fost mai mult amorţite - şi asta doar noaptea -, deşi directorul general Mugur Corlăţan susţine că Thermonet furnizează agent termic încă din 15 octombrie 2018, la parametri optimi şi la toate punctele termice. Potrivit lui Corlăţan, excepţie fac punctele termice „Obcini 4” şi „George Enescu 4/3/2”, la care s-au înregistrat avarii majore. La acesta din urmă se înlocuiesc 200 de metri lineari de ţeavă cu diametrul nominal de 150 mm, cea veche fiind uzată fizic în proporţie de 90%. Pe de altă parte, în zona celui din cartierul Obcini lucrează firma bucureşteană Consix, intervenţii finanţate prin programul guvernamental de reabilitare cu fonduri e la bugetul de stat. „Mici sincope” s-au ivit la alte 6 puncte termice, cu sistări pe unele ramuri, cât şi la mai multe scări de bloc. Astfel, la punctul termic „Mihai Viteazu” nu au aveau deloc parte de încălzire blocurile nr. 7, 9,11, 13,15, 17 şi 19, iar la punctul termic „Areni” nu se bucurau de această facilitate blocurile H 1, H2, H3, şi A1. Furnizarea a fost sistată pentru 12 blocuri aferente punctului termic „Cuza Vodă I” din Burdujeni, ramura străzilor „Păcii” şi „Eroilor”, respectiv cele cu nr. 121, 125, 126, 127, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 şi 136. Într-o situaţie similară se aflau blocurile cu nr. 94, 96, 98, 101, 103, 104 din zona punctului termic „Cuza Vodă H”, pe strada „Bujorilor”, încălzire nefiind pe nici pe Calea Burdujeni, din cauza unei ramuri avariate între blocurile nr. 50 şi 149.         
·        „Le mulţumim celor care sunt cu plata la zi sau în termenele scadente şi îi rugăm pe cei care au datorii să facă un efort şi să le achite”, a făcut apel directorul Mugur Corlăţan.
Cele 19 puncte termice automatizate furnizează şi opresc agentul termic funcţie de temperaturile exterioare, iar la punctele termice clasice mecanismele sunt manevrate manual. Mugur Corlăţan, directorul general al Thermonet informează că, dacă temperaturile exterioare scad, agentul termic se va furniza atât noaptea, cât şi ziua, conform diagramei de reglaj. Potrivit oficialului transportatorului, distribuitorului şi furnizorului de agent termic,  la această dată datoriile populaţiei se ridică la 1,2 milioane lei, acestea fiind concentrate la 16 asociaţii de proprietari. Restul celorlalte asociaţii sunt cu plăţile la zi sau în termenele scadente. „Avem discuţii permanente cu reprezentanţii asociaţiilor restante şi cred că, momentan, nu se impune sistarea furnizării agentului termic. Însă, dacă nu se respectă graficele de plată, riscăm să luăm şi astfel de măsuri. Le mulţumim celor care sunt cu plata la zi sau în termenele scadente şi îi rugăm pe cei care au datorii să facă un efort şi să le achite”, a precizat Mugur Corlăţan, menţionând că, pentru orice problema tehnică, sucevenii pot apela dispeceratul Thermonet la numărul de telefon 0230 520924, aceştia putând accesa şi pe pagina facebook a  societăţii. Menţionăm că, în urma sesizărilor făcute la dispeceratul Thermoent, o parte a deficienţelor semnalate au fost îndepărtate sau sunt în curs de remediere.