09 octombrie 2018

Recoltă mare, preţuri mici la cartofii de consum
·        Media la hectar este similară cele de anul trecut, însă dacă în 2017 recolta era preluată cu 1 leu pe kg, acum la poarta producătorilor este oferit un preţ de 80 de bani pe kg.
·        Cultivatorii ar putea să se confrunte cu necazuri în ceea ce priveşte sămânţa, deoarece ploile au împiedicat aplicarea eficientă a tratamentelor pentru mană.
Recoltatul cartofilor s-a încheiat în judeţul Suceava, iar în ciuda condiţiilor neprielnice din vară, media pe hectar este una de 14.900 kg pe hectar, comparativă cu cea din 2017. De pe cele 18.929 de hectare cultivate s-a strâns un total de 282.050 kg, recolte mari, de circa 20.000 kg pe hectar obţinând producătorii cu suprafeţe întinse şi care aplică întocmai tehnologia. Însă, din cauza ploilor prelungite, din punct de vedere calitativ  producţia anului 2018 lasă de dorit. În plus, atât creşterea tuberculilor, dar şi recoltatul, au fost îngreunate de perioada cu precipitaţii deficitare care a urmat, un alt fenomen remarcat fiind scăderea suprafeţelor cultivate cu cartofi. „S-a produs fenomenul de , iar în momentul în care este presat de sol, tuberculul nu se mai poate dezvolta. Problema este că suprafaţa cultivată scade în comparaţie cu anii în urmă, crescând, în schimb, cele de floarea soarelui şi soia. Orientarea înspre acestea ar putea fi explicată prin creşterea temperaturilor medii multianuale, însă, în anul acesta, ploaia combinată cu seceta ulterioară au dus la o diminuarea a producţiei faţă de cea aşteptată iniţial”, arată Bogdan Pricop, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. În ceea ce priveşte calitatea recoltei, se pare că la primăvară cultivatorii se vor confrunta cu necazuri în ceea ce priveşte cartoful de sămânţă. Aceasta deoarece ploile din iunie şi iulie au împiedicat aplicarea la timp şi eficientă a tratamentelor pentru mană, pe unele tarlale făcându-şi simţită prezenţa şi putregaiul. „Din cauza manei, care nu a putut fi ţinută întocmai sub control, la secţionare putem vedea cea dungă neagră pe circumferinţa unor turberculi.  Probleme se vor ivi cu sămânţa deoarece, din cauza preţului slab, marii cultivatori au cam dispărut.
·        La porumb, marii fermieri au obţinut 6.000-7.000 kg pe hectar, o producţie „destul bună” pentru judeţul Suceava.
La fel şi zonele de protecţie specială la boli, cartofii de sămânţă provenind din Olanda, Polonia, dar şi alte ţări, întrucât Staţiunea de Cercetări Agricole nu a reuşit să mai facă faţă acestei competiţii”, evidenţiază Pricop, menţionând că, dacă în anul trecut cartofii de consum erau preluaţi cu 1 leu pe kg, acum la poarta producătorilor este oferit un preţ de 80 de bani pe kg. Potrivit directorul adjunct al DAJ, porumbul este strâns de pe circa 30% din suprafaţa de 36.211 de hectare înfiinţată în primăvară. Plantele sunt, în multe locuri, încă verzi, urmare şi a faptului că în nordul ţării se cultivă hibrizi mai târzii. „Suntem, totuşi, în Suceava, unde totalul zilelor calendaristice de la însămânţare până la recoltare nu ne permite să ne comparăm cu judeţele din sud. În zonele, Muşeniţa, Siret, Bălcăuţi, Dumbrăveni, Salcea, am făcut un sondaj, iar fermierii aşteptau să cadă bruma pentru a face recoltarea”, a precizat Bogdan Pricop, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, adăugând că marii fermieri au obţinut 6.000-7.000 kg pe hectar, una „destul bună” pentru judeţul nostru, medii finală fiind apreciată la circa 5.000 kg pe hectar.