24 octombrie 2018


După ce digurile de protecţie au fost calamitate în vară,
Alimentarea cu apă de la Berchişeşti a Sucevei poate fi salvată
·        La finele lui august, primarul Ion Lungu atrăgea atenţia constructorului că vine frigul, cu betoane nu se va mai putea interveni, banii nefolosiţi se vor întoarce la bugetul statului, iar staţia de  captare de pe Moldova va rămâne expusă.
·        Puhoaiele din iunie şi iulie au făcut stricăciuni importante la digul din zona puţurilor 33-34, pe lungime de 25 de metri, precum şi la cel din zona puţurilor 12-15, pe o lungime de circa 200 de metri.   
Intervenţiile cele mai dificile din albia râului Moldova, la frontul de apărare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti, care alimentează cu apă curentă potabilă municipiul Suceava, au fost depăşite. Cel puţin aşa s-a concluzionat ieri, după şedinţa comandamentului săptămânal de monitorizare a investiţiilor care se derulează în reşedinţa de judeţ, primarul Ion Lungu arătând că intervenţiile care urmează se pot face şi în condiţii meteo mai puţin favorabile. „Se lucrează bine. Înţeleg că partea ce mai grea a lucrării, care privea accesul în apă, s-a făcut. Se toarnă betoanele, după care urmează lucrări de îndiguiri de maluri, care sunt mai , chiar dacă este frig afară”, a precizat Ion Lungu.   
La începutul celei de-a treia decade a lunii august, şeful municipalităţii cerea firmei angajate să urgenteze demersurile de întocmire a proiectului tehnic, astfel încât intervenţiile efective să înceapă cât mai repede. Lucrările pentru remedierea stricăciunilor au fost încredinţate în mod direct, pe motiv de situaţie de forţă majoră, alocările financiare provenind de la bugetul de stat. Edilul-şef atrăgea atenţia reprezentanţilor constructorului că la mijlocul lui octombrie vine frigul, în albie nu se va mai putea lucra cu betoane, iar banii nefolosiţi se vor întoarce în bugetul statului. „Banii guvernamentali sunt aferenţi exerciţiului financiar actual, dacă nu vor fi cheltuiţi până la 31 decembrie vor fi luaţi, iar de la Primărie nu avem de unde şi nici nu îi putem da”, punea în vedere Ion Lngu, primarul Sucevei. Pentru intervenţiile  de la Staţia de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului s-a prevăzut o alocare de 1,72 de milioane de lei. Aceasta după ce ploile cu caracter torenţial, în special cele din intervalul 20-30 iunie, au dus la creşterea debitului râului Moldova şi la formarea unei unde de viitură care a afectat construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor al frontului de captare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti. Obiectivul este format din 75 de puţuri de captare aliniate pe 3 km de-a lungul malului stâng al râului Moldova, acestea asigurând 90% din necesarul de apă potabilă al municipiului Suceava. Viitura a  făcut stricăciuni  importante la corpul digului din pământ înierbat, în zona puţurilor 33-34, pe lungime de aproximativ 25 de metri, precum şi la cel în zona puţurilor 12-15, pe o lungime de circa 200 de metri.