10 octombrie 2018


C urmare a tergiversării semnării contractului de finanţare,
Suceava renunţă la finanţarea UE pentru introducerea apei şi canalizării în cartierul „Europa”    
·        Cu bani din POS „Mediu” 2017-2014, în zonă au fost duse numai magistralele de transport al apei, conductele stradale fiind prinse în proiectul CJ şi ACET, aferent Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.
·        „Aşa cum arară lucrurile azi, nici în 2 ani nu vom putea aduce apa şi canalizarea acolo”, a evidenţiat primarul Ion Lungu, menţionând că, pe POIM, este semnat un singur contract, cel privind tronsonul de metrou din Bucureşti.
Municipiul Suceava ar putea renunţa la demersurile pentru obţinerea de fonduri UE în vederea introducerii alimentării cu apă şi a reţelei de canalizare în cartierul pentru tineri „Europa”. Primarul Ion Lungu  a declarat ieri că va face o analiză, iar dacă acesta va fi concludentă va propune Consiliului Local să aprobe ca finanţarea lucrărilor respective să aibă loc cu bani din bugetul sucevean. „Apa şi canalizarea sunt prinse în proiectul cu fonduri europene, dar, din păcate, lucrurile nu se mişcă. Voi face o analiză bugetară, iar dacă se va impune, vom renunţa la aducere apei şi a canalizării cu fonduri europene. Vom prinde bani în bugetul pe anul viitor, deoarece, aşa cum merg lucrurile, se va întârzia, cu siguranţă. În prezent, pe POIM, în România, este semnat un singur proiect, cel pentru un tronson de metrou, la Bucureşti. Lucrurile se mişcă greu, iar aşa cum arată astăzi, nu cred că vom avea degrabă apă şi canalizare cu fonduri europene”, a subliniat şeful executivului municipal, menţionând că, din cauza trenării introducerii alimentării cu apă şi a canalizării, nu pot fi asfaltate nici străzile, iar locuitorii noului cvartal sunt nemulţumiţi.  Lungu spune că nu se poate turna asfalt, doar pentru ca la anul să fie spart iarăşi, dar dă asigurări că vor fi încheiate intervenţiile de racordare a locuinţelor la reţeaua de alimentare energie electrică. Pe Dealul „Tătăraşi”, atribuirea în folosinţă gratuită de parcele solicitanţilor în vârstă de până la 35 de ani s-a făcut pe 9 mai 2012, de Ziua Europei, iar de atunci autorităţile sucevene se chinuiesc să amenajeze infrastructura rutieră şi reţelele de utilităţi. Cu bani dintr-o finanţare nerambursabilă aferentă Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2017-2014, în zonă au fost duse numai magistralele de transport al apei, în timp ce reţelele stradale de conducte fac obiectul unui proiect al Consiliului Judeţean Suceava, promovat în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare POIM 2014-2020, dar al cărui contract de finanţare nu este semnat. Primarul a precizat că va avea o discuţie cu Ştefan Groza, cu directorul general al ACET, astfel încât să vadă dacă retragerea municipiului Suceava, cu lucrările amintite, nu va afecta finanţarea proiectului pe care operatorul regional unic de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare îl are în cadrul POIM. Partea reşedinţei de judeţ, referitoare la intervenţiile de pe „Tătăraşi” este cuprinsă între 1,5 milioane şi 2 milioane de euro. „Nu este mult, dar nici puţin. Voi avea o discuţie cu domnul Groza, şi vom face lucrări, în cartierul >,
pe banii Primăriei. Pentru că, aşa cum arară lucrurile azi, nici în 2 ani nu vom putea aduce apa şi canalizarea acolo”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  Iniţial, pe Dealul „Tătăraşi” au primit loturi de câte 300 de metri pătraţi fiecare, 142 de tineri de maxim 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case.