12 octombrie 2018

Primarul Ion Lungu cere, la AMR, urgentarea transferării parcului „Şipote” şi pădurii Zamca
·        „Sperăm să putem determina Ministerul Mediului emită cât mai repede normele metodologice, pentru a putea cere pădurile-parc”, a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei.  
·        Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei s-a aplicat doar pe jumătate, cauza constând tocmai în nelămurirea situaţiei juridice a Parcului „Şipote.
Ion Lungu, primarul Sucevei cere urgentarea aprobării nomelor metodologice de aplicare a Legii privind transferarea pădurilor-parc de la Ministerul Mediului şi Pădurilor către autorităţile administraţiei publice locale. Edilul-şef sucevean a declarat că va ridica această problemă în cadrul Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a cărui şedinţă se ţine în municipiul Oradea, în zilele acestea. Lungu spune că în Consiliul Local urmează a se aproba suma necesară pentru pregătirea documentaţiei aferente transferului, însă studiul de fezabilitate nu poate fi întocmit, iar indicatorii tehnico-economici să fie stabiliţi atât timp cât municipiul Suceava nu este proprietar. „La rectificarea din luna octombrie vom prinde în buget o sumă de 160.000 de lei, astfel încât să fim pregătiţi ca, în măsura în care vor fi aprobate aceste norme metodologice şi vom primi aceste păduri, să putem demara de urgenţă studiile de fezabilitate, partea de consultanţă şi indicatorii tehnico-economici”, a evidenţiat şeful executivului sucevean. Potrivit primarului, în Parcul „Şipote” se va realiza o zonă de agrement, proiectul incluzând amenajarea de spaţii verzi, trotuare, piste pentru biciclişti, facilităţi pentru recreere, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, foişoare, grupuri sanitare, instalarea de wi-fi în toate locurile publice, instalarea de sisteme de supraveghere video, realizarea de sisteme de irigaţii pentru gazon şi dotare cu mobilier urban precum bănci, coşuri de gunoi şi toalete ecologice. „Vrem să ne pregătim şi sperăm să putem determina Ministerul Mediului emită cât mai repede normele metodologice, pentru a putea cere pădurile-parc”, a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei.  
În cauză este un total de 156,28 de hectare, respectiv 50,56 de hectare din „trupul Cetate-Brădet”, zona Şipote şi 105,72 de hectare din trupul „Zamca”. De reamintit este faptul că Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protejare a acesteia s-a aplicat doar pe jumătate, cauza constând tocmai în nelămurirea situaţiei juridice a Parcului „Şipote”. „Poate partea cea mai spectaculoasă, cu amenajarea de mini-cascade, cu spaţii de agrement, alei de promenadă şi altele nu a putut fi pusă în aplicare din cauză că nu am avut acest parc la municipalitate. Eu, personal, am ridicat această problemă la 4 prim-miniştri, plus demersurile făcute de ceilalţi parlamentari, inclusiv de domnul Gheorghe Flutur”, arăta, în 2016, Ion Lungu, şeful executivului din Areni.