15 octombrie 2018

Primarul Ion Lungu îl dă în judecată pe consilierul social democrat Andrei Păduraru
·        Alesul PSD a afirmat în şedinţa extraordinară a deliberativului municipal că Lungu ar fi de partea Bioenergy şi Thermonet, întrucât ar avea acţiuni la purtător la cele două firme.        
·        „O să vă vindeţi apartamentul ca să plătiţi daune morale”, l-a avertizat Lungu în plen pe Păduraru, adăugând că banii îi va dona unei fundaţii umanitare.
Primăria municipiului Suceava va contracta un împrumut de 10  milioane de lei pentru achiziţionarea de biomasă şi gaze naturale necesare centralei societăţii comerciale Bioenergy la producerea de energie termică pentru asigurarea încălzirii în sezonul rece 2018-2019. Decizia fost luată ieri, în plenul deliberativului local, prilej cu care Andrei Păduraru, consilier PSD,  l-a interpelat pe primarul Ion Lungu, arătând că ratele şi dobânzile la credit vor trebui achitate tot din banii sucevenilor, doar pentru „a se plăti subvenţie la o societate privată”. „În urmă cu 5 ani de zile, s-a solicitat un tarif mai mic la Termica, şi nu aţi fost de acord cu mărirea preţului. Acum, la un agent economic privat îi măriţi preţul şi, în acelaşi timp îi daţi şi subvenţie. Deţineţi acţiuni la purtător la aceste societăţi?, să ştie şi sucevenii”, a întrebat Andrei Păduraru. Auzind cele insinuate, şeful executivului l-a somat pe Păduraru să se oprească, arătând că înţelege declaraţiile politice, polemica, nefiind însă de acord cu acuze care depăşesc măsura.   „Domnul consilier, vă rog să vă opriţi şi să vă cereţi scuze, că vă dau în judecată, pentru că nu mai este de glumit. Văd că voi, cei de la PSD, credeţi că glumesc. O să vă vindeţi apartamentul ca să plătiţi daune morale”, a avertizat Lungu în plen, adăugând că banii îi va dona unei fundaţii umanitare.  Necesitatea contractării creditului de 10 milioane de lei a fost justificată prin aceea că, în primele 3 trimestre ale anului 2018, gradul de în casare a veniturilor este unul redus, de doar 58,5%. Astfel, în condiţiile în care restanţele la plata impozitelor şi taxelor locale sunt mari, bugetul municipiul nu putea susţine plata în avans a subvenţiei pentru asigurarea combustibilului. La aceasta se adaugă şi facturile neonorate ale consumatorilor, activitatea de producere a energiei termice de către Bioenergy fiind „periclitată din cauza finanţării insuficiente”. „Având în vedere că Suceava nu are grad de îndatorare mare, există această posibilitate de a contracta un împrumut. Nu putem lăsa populaţia să stea în frig”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul Sucevei. Creditul este unul de trezorerie, cu dobândă avantajoasă, rambursabil în 5 ani acorda în baza OUG nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare. În prezent, racordate la sistemul centralizat de termoficare din Suceava sunt aproximativ 17.000 de unităţi de locuit, cu circa 50.000 de suceveni.