26 octombrie 2018

Ciuma africană a porcilor se apropie de Suceava
·       Un focar a fost confirmat în judeţul vecin, Maramureş, pe DN 18, drum care leagă cele două judeţele, introducându-se filtre suplimentare ale poliţiei, deoarece există „un risc sporit” de răspândire a bolii.
·       În judeţul Suceava, măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană sunt în continuă aplicare şi sub monitorizare  permanentă, reliefează dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA.   
Membrii Centrului Local de  Combatere a Bolilor Suceava s-au întrunit în şedinţă extraordinară, convocarea survenind evoluţiei pestei porcine  africane şi necesităţii măsurilor de prevenire  a apariţiei bolii în judeţul Suceava, ţinând cont că, un focar  a fost confirmat, marţi, în judeţul vecin, Maramureș.  „În şedinţa din luna iulie, s-au stabilit o serie de măsuri de prevenție și combatere a pestei porcine africane în cazul în care un focar ar fi fost confirmat pe raza judeţului Suceava. Până acum, ca urmare a măsurilor adoptate, în judeţ Suceava nu a apărut niciun focar, relevă Mirela Elena Adomnicăi, prefectul  de Suceava. Potrivit reprezentatului Guvernului în teritoriu, în urma inspecţiei efectuate marți, pe DN 18, drum care leagă judeţele Suceava şi Maramureş s-a propus „luarea în discuţie” a amplasării unor filtre suplimentare de poliţie pe acest tronson, deoarece „există un risc sporit în ceea ce priveşte răspândirea pestei porcine africane şi pe această cale”. Medicul veterinar, Dănuţ CorneanU, şeful Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava face cunoscut că, în judeţul Suceava, măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană sunt în continuă aplicare şi monitorizare  permanentă. În acelaşi context, echipe mixte ale reprezentanţilor DSVSA, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi fac controalele periodice în târgurile de animale din judeţ, în care este interzisă comercializarea porcinelor, „fiind constatată o diminuare a circulaţiei înspre acestea. Verificate periodic sunt condiţiile  sanitar-veterinare din exploataţiile de animale, iar la frontiera de la Siret se procedează la controlul bagajelor, interticerea introducerii în ţară a  produselor de origine animală este menţinută, iar dezinfectoarele pietonale și rutiere sunt funcționale. Comisarul-șef Adrian Buga, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, a precizat că deja există filtre de control ale IPJ pe DN18, verificările fiind operate aleatoriu. Comisarul şef a mai spus că analizată este  oportunitatea unui filtru suplimentar permanent, 24 din 24 de ore, sau numai pe timpul nopţii, iar măsura se va lua dacă  va fi nevoie. Potrivit ultimei actualizări  a  situaţiei privind evoluţia pestei Porcinei Africane pe teritoriul României, transmisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe 18 octombrie boala evolua în 260 de localităţi din 14 judeţe, cu 1.021 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreţi. În ceea ce priveşte situaţia din judeţul vecin, ANSVSA a informat că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, pe 23 octombrie, diagnosticul de pestă perină africană pe probele trimise de DSVSA Maramureş.