24 octombrie 2018

Sucevenii refuză locuinţele ANL, pe motiv că sunt vechi
·        Consiliul Local aprobă lista cu beneficiarii apartamentelor proaspăt-construite,  primarul Ion Lungu susţinând că este pentru prima dată în istorie când există mai multe locuinţe decât trebuie.
·        „Persoanele care sunt în capul listei au mai avut vreo trei oferte de locuinţe ANL, însă le-au refuzat, pentru că nu erau noi”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.
Primăria Suceava a preluat de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), noile blocuri construite cu finanţare de la bugetul de stat, protocolul de predare-primire fiind semnat ieri.  
Primarul Ion Lungu a precizat că preluarea are loc la o valoare a investiţiei de 10,99 de milioane de lei, echivalentul a circa 2,4 milioane de euro. Cele 80 de noi unităţi de unităţi de locuit au fost ridicate cu fonduri guvernamentale pe o suprafaţă de teren  de pe Bulevardul „1 Decembrie” 1918”, lângă Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, acolo unde mai există blocuri ANL, cât altele cu destinaţia de locuinţe sociale. Amplasamentul pe care s-au elevat cele 4 blocuri a fost predat firmei Victor Construct pe 16 iunie 2016, la acel moment durata execuţiei fiind estimată la 24 de luni. În cadrul contractului, autorităţile locale sucevene s-au angajat la suportarea cheltuielilor cu realizarea reţelelor de utilităţi. Pe de altă parte, de precizat este faptul că, în şedinţa ordinară de astăzi a Consiliului Local, supusă aprobării este lista cu beneficiarii noilor unităţi de locuit. Şeful executivului local este surprins că, în ciuda multitudinii de dosare înregistrate, puţini dintre cei îndreptăţiţi s-au prezentat la serviciul specializat, pentru a-şi reînnoi documentaţia. „Sunt valide numai 89 de dosare. Solicitări sunt de ordinul sutelor, însă nu au venit să-şi reactualizeze dosarul, să aducă adeverinţe de venit, aşa cum prevede legea. Ca atare, pentru prima dată în istorie avem mai multe locuinţe decât ne trebuie”, reliefează ocupantul fotoliul administrativ din Areni. Conform lui Lungu, pe lângă cele 80 de apartamente din blocurile proaspăt-terminate, disponibile mai sunt încă 15 dintre cele construite în perioadele anterioare. Pe lista cu priorităţi supusă aprobării plenului deliberativului municipal sucevean, primul beneficiar a întrunit un punctajul maxim de 87 de puncte, având o vechime a cererii de 10 ani, în timp ce ultimul îndreptăţit a adunat doar 41 de puncte. „Persoanele care sunt în capul listei au mai avut vreo trei oferte de locuinţe ANL, însă le-au refuzat, pentru că nu erau noi. Au aşteptat să se dea în folosinţă aceste locuinţe noi, având în vedere punctajul bun”, a declarat edilul-şef Ion Lungu, într-o conferinţă de presă.  Titularul cererii de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie major, de până la 35 de ani la data  înaintării solicitării, însă unitatea de locuit nu va fi primită doar mai târziu de 12 luni de la împlinirea acestei vârste. Este necesar ca beneficiarul să fie ocupant al unui loc de muncă, iar acesta, precum şi ceilalţi membri ai familiei, trebuie să nu mai fi deţinut o altă locuinţă proprietate sau să aibă o locuinţă cu chirie în municipiul Suceava ori la o distanţă mai mică de 10 km faţă de urbea reşedinţă, proprietate de stat sau a Primăriei. De asemenea, este obligatoriu ca solicitantul să îşi desfăşoare activitatea în Suceava sau în localităţi limitrofe aflate la maxim 10 km de municipiul amintit.