12 octombrie 2018

Reţelele de telefonie, televiziune şi de internet vor fi îngropate
·        În februarie 2010, primarul Ion Lungu retrăgea de pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului local proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii prin licitaţie publică a reţelei de fibră optică pe stâlpii de iluminat public oraş.
·        În 2012, societăţile de operare prin cablu de pe raza urbei reşedinţei de judeţ nu au răspuns chemării autorităţilor de a intra într-un parteneriat pentru „îngroparea” firelor suspendate.
Până la finele anului, Primăria Suceava va scoate la licitaţie a Serviciului  de „canalizaţie subterană” a cablurilor, a făcut cunoscut primarul Ion Lungu. Edilul-şef este plecat în Oradea, municipiu care a aplicat deja un sistem de îngropare a reţelelor de telefonie, televiziune şi de internet aeriene de pe stâlpi, cât şi a celor „pozate” pe zidurile imobilelor.  „Un lucru pe care vreau să-l văd la Oradea şi să mă clarific definitiv este cel privind canalizaţia cablurilor. Am luat modelul de acolo, am finalizat caietul de sarcini, dar mai avem ceva de lămurit legat de partea cadastrală, de intabularea acestor canale în care se pun cablurile. Trebuie de stabilite, de asemenea, modalitatea de taxare şi redevenţa, licitaţia urmând a se ţine până la sfârşitul anului”, a declarat primarul Ion Lungu.  În scopul realizării respectivului tip de „canalizaţie subterană”, municipiul Suceava pune la dispoziţie terenurile aparţinând domeniul public, viitorul concesionar urmând să acopere, cu surse financiare proprii, cheltuielile de proiectare, realizare şi executare propriu-zisă a obiectivului în cauză. Totodată, firma concesionară se obligă să sigure accesul nediscriminatoriu la sistemul de „îngropare a cablurilor”, însă, în schimbul acestuia, îşi rezervă dreptul de a percepe o taxă. Demersul presupune mai multe faze, începând cu studiul topografic, proiectul tehnic, asigurarea asistenţei tehnice şi realizarea efectivă a investiţiei. Investiţia ar putea fi materializată în maxim 2 ani, contractul de concesiune va fi parafat pentru o perioadă de 10 ani, iar redevenţa percepută de autorităţi se va ridica la 15%. Prima dată, autorităţile sucevene au intenţionat să „îngroape” cablurilor suspendate în anul 2012, când, cu finanţare POR 2007-2013, au fost înlocuiţi stâlpii din sistemul de iluminat public şi s-a reparat infrastructura de pe magistrala rutieră principală a urbei capitală de judeţ. La acea dată, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est nu a aprobat amenajarea de canale pentru cabluri, din cauză că lucrările diminuau valoarea proiectului principal. De cealaltă parte, societăţile de operare prin cablu de pe raza urbei reşedinţei de judeţ nu au răspuns chemării autorităţilor de a intra într-un parteneriat. De remarcat este faptul că, în februarie 2010, şeful executivului sucevean retrăgea de pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului local proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii prin licitaţie publică a reţelei de fibră optică pe stâlpii de iluminat public din municipiul reşedinţă. Cererea aparţinea unui cunoscut operator în domeniu, iar Ion Lungu îşi motiva motivat gestul prin aceea că, după promovarea proiectului local, la nivel naţional intrau în vigoare reglementări care interziceau pozarea aeriană a reţelelor de servicii de telecomunicaţii prin cablu.