26 octombrie 2018


Faţă de primele trei trimestre ale lui 2017,
Aproape 6,5 milioane de lei mai mult în vistieria municipiului Suceava
·       Cei mai mulţi bani s-au dus pe bunuri şi servicii din  învăţământ reparaţii străzi, subvenţii pentru transport persoane, sport, acţiuni ştiinţifice şi culturale, cât şi pentru cultele religioase.
·       „Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare se datorează, în principal, nivelului scăzut de încasare  a sumelor primite de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor cu finanţare europeană”, se precizează expunerea de motive la proiectul de hotărâre aprobat de CL.
Consiliul Local a analizat, în şedinţa ordinară de ieri, proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetelor municipiului Suceava. Potrivit acestuia, în primele trei trimestre din anul 2018,  la bugetul local a intrat o sumă de 164,70 de milioane de lei, dintre care 117.1766 de lei reprezintă venituri proprii. La secţiunea de funcţionare veniturile s-au ridicat la 140,33 de milioane de lei iar, la cea de funcţionare la doar 24,36 de milioane de lei. Astfel, gradul de realizarea a veniturilor planificate, ca raport procentual între cele totale efectiv încasate până pe 30 septembrie 2018 şi cele programate pentru primele trei trimestre ale anului, a fost de 58,50%. În cadrul celei dintâi secţiuni, gradul încasare a veniturilor a atins nivelul de 69,5%, la cea de-a doua realizându-se un grad de 31,11%. „La indicatorul venituri proprii, la finele trimestrului al III-lea s-au încasat cu 6,48 de milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre ajuns pe masa şedinţei deliberativului municipal.        
În ceea ce priveşte cheltuielile, plăţile făcute din bugetul, însumau, pe 30 septembrie 2018, 163,78 de milioane de lei, repartizate pe secţiunea funcţionare, la o valoarea de 139,46 de milioane de lei, respectiv pe secţiunea de dezvoltare, la una de 24,32 de milioane de lei. În consecinţă,  gradul de realizare a cheltuielilor, respectiv raportul procentual între cheltuielile totale efectuate până pe 30 septembrie şi cele totale planificate pentru cele trei trimestre ale anului 2018, este unul 58,14%. La secţiunea de dezvoltare s-a atins un grad de realizare a cheltuielilor de 68,63%, raportat la bugetul primelor trei trimestre ale anului 2018, la secţiunea de dezvoltare gradul fiind de 30,99%. Ponderea plăţilor din secţiunea de funcţionare în total plăţi este de 85,55%, în timp ce ponderea plăţilor din secţiunea dezvoltare a ajuns, în acelaşi total, un nivel de 14,85%. „Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare se datorează, în principal, nivelului scăzut de încasare  a sumelor primite de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor cu finanţare europeană”, se precizează expunerea de motive.
În totalul cheltuielilor aferente primelor trei trimestre ale anului 2018, cea mai mare pondere o au cele „Învăţământul”, una de 14,64%, preponderent pentru bunuri şi servicii şi doar mai apoi pentru investiţii. Urmează, în ordine, cheltuielile cu „Locuinţele, serviciile şi dezvoltarea publică”-13,56%, cea mai mare parte cu proiectele cu finanţare europeană; ”Transporturile”-12,61%, majoritar pentru reparaţii străzi, subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la biletele TPL; „Cultură şi recreare”-12,71%, cele mai consistente cheltuieli fiind făcute cu sportul, acţiunile cu caracter ştiinţific şi cultural şi cu cele aferente cultelor religioase. La urmă au fost lăsat cheltuielile cu „Protecţia mediului”, cu proporţie de 10,65% în total, ponderea revenind celor cu salubritatea.