30 octombrie 2018

Comisarii suceveni de mediu au suspendat activitatea a 5 agenţi economici
·        În cazul unei firme au fost sesizate organele de cercetare penală, iar în altele 4 s-a propus suspendarea actelor de reglementare.
·        Cinci inspecţii s-au axat pe investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra factorilor de mediu.    
În primele trei trimestre ale anului 2018, lucrătorii Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu au avut un total de 744 de controale, face cunoscut comisarul-şef Adriana Iordache. Oficialul instituţiei sucevene informează că lucrătorii specializaţi din subordine au avut 288 de inspecţii planificate la obiective încadrate în clasele de risc A, B, C şi D, dintre care 88 în domeniul poluării industriale, iar 120 în cel al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. În perioada la care facem referire, comisarii de mediu suceveni au întreprins, totodată, 536 de inspecţii neplanificate, 157 de acţiuni au fiind desfăşurate pentru verificarea sesizărilor şi petiţiilor; 9 în vederea  controlului respectării condiţiilor impuse prin actele de reglementare, iar 21 inspecţii au fost urmare a autosesizării. Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a dispus efectuarea a 163 de inspecţii, în timp ce 169 de verificări au avut loc în colaborare cu alte autorităţi. Încă 4 acţiuni au vizat identificarea unor obiective noi, iar 8 controale s-au axat verificarea ducerii la îndeplinire a măsurilor impuse. Nu în cele din urmă, 5 inspecţii s-au axat pe investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra factorilor de mediu.     
Conform comisarului-şef Adriana Iordache, pe durata descinderilor au fost constatate 138 de sancţiuni contravenţionale principale, controlorii aplicând 58 de amenzi în valoare totală de 688.300 de lei, dar şi 80 de avertismente. În primele 9 luni ale anului 2018, lucrătorii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu  au luat măsura aplicării a 5 sancţiuni contravenţionale complementare de suspendare a activităţii agenţilor economici şi de confiscare de bunuri. În cazul unei societăţi comerciale au fost sesizate organele de cercetare penală, iar în altele 4 s-au înaintat propuneri de suspendare a actelor de reglementare.