12 octombrie 2018

Cel puţin pe timpul nopţii,
Sucevenii vor avea casele încălzite de luni, 15 octombrie
·        Cu toate că, de o bucată bună de timp, nopţile sunt de-a dreptul friguroase, primarul Ion Lungu spune că a fost sunat de oameni care stau cu geamurile deschise din cauza căldurii.
·        Thermonet a făcut probe la cald, însă există posibilitatea ca, în cazul în care Consiliul Local nu va aproba majorarea tarifului solicitată de Bioenergy, administratorul centralei din Lunca Sucevei să sisteze livrarea agentului termic.
Începând de luni, 15 octombrie, imobilele racorda te la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava vor fi beneficia de încălzire. Aceasta deşi de aproape 3 săptămâni, temperaturile nocturne nu au mai trecut peste 10 grade Celsius, ba mai mult, în unele nopţi au coborât chiar înspre limita de îngheţ. „De pe 15 octombrie, aproximativ, s-a putea da încălzire pentru că aşa spune legea. Însă, dacă este tot aşa cald vom mai stabili. În perioada care s-au făcut probe, am fost sunat de oameni că stau cu geamurile deschise, că nu mai pot de căldură. Sunt de acord că noaptea este mai rece, dar dacă se începe furnizarea încălzirii, cei de la asociaţiile de proprietari o să închidă gigacalorimetrele de la subsol”, a arătat Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene. Tot luni, în şedinţa extraordinară a Consiliul Local, se va analiza proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului la energia termică livrată de producătorul Bioenergy de la 116 lei pe gigacalorie la 196,5 de lei pe gigacalorie. În cazul în care proiectul nu va trece de votul aleşilor, administratorul  centralei în cogenerare din Lunca Sucevei îşi rezervă dreptul de a înceta furnizarea  agentului termic pentru prepararea apei calde şi pentru încălzire. Conform legii, asigurarea căldurii în apartamente este obligatorie după ce, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18.00 seara şi 6.00 dimineaţa, mediile aritmetice a temperaturilor atmosferice exterioare înregistrate sunt mai mici de 10 grade Celsius. În 2010, ca urmare a temperaturilor deosebit de scăzute, încălzirea locuinţelor a început pe 4 octombrie. În 2015, în unele zone ale municipiului caloriferele s-au dezmorţit încă de pe 8-9 octombrie, când conducerea Termica în faliment făcea probele la cald. Thermonet a preluat sistemul de distribuire, transport şi furnizare a energiei termice doar cu câteva zile mai târziu, respectiv pe 15 octombrie, moment în care s-a confruntat şi cu prima avarie majoră la magistrala de pe Calea Unirii, defecţiunea lăsându-se şi cu întreruperea sistării încălzirii.