24 octombrie 2018

Ordin pentru introducerea gazelor naturale în Burdujeni-sat şi  cartierul „Tineretului”
·        Potrivit primarului Ion Lungu, primii burdujeneni vor fi branşaţi încă din cursul anului viitor, însă lucrările vor dura 36 de luni. 
Primăria Suceava dă, mâine, ordinul de începere a lucrărilor de extindere a reţelelor de gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi „Tineretului”. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care spune că firma câştigătoare a licitaţiei şi-a plătit garanţia legală de bună execuţia, dând asigurări că va intra în plin la execuţie.   „Am fost asigurat că se demarează în forţă şi sper să fie aşa, astfel încât anul viitor să avem primele străzi cu gaz metan în Burdujeni-sat. Prioritatea este Burdujeni-sat, pentru că cetăţenii acestuia aşteaptă de mulţi ani, după care vine la rând cartierul ”, a precizat edilul-şef Ion Lungu. Contractul cu Test Prima, societatea care a câştigat licitaţia, fost semnat pe 10 octombrie, în cadrul investiţiei Primăria Suceava asociindu-se cu Delgaz Grid „Moldova”. Extinderea reţelei de gaze naturale se va face pe 33 de străzi, la circa 1.300 de imobile, valoarea contractului fiind de 3,71 de milioane de lei, fără TVA, iar intervenţiile vor dura 36 de luni. Finanţarea va fi asigurată dintr-un credit disponibil începând cu anul viitor, lucrările făcute până atunci urmând a fi plătite din sursele proprii ale Primăriei.
Proiectul privind introducerea alimentării cu gaze naturale în Burdujeni-sat a fost iniţiat  cu peste un deceniu în urmă. Investiţia a fost aprobată de Consiliul Local, iar de la bugetul municipiului fiind prevăzută o alocare de 4,18 milioane lei, iar execuţia era programată pentru o perioadă de un an şi jumătate. Lucrările prevedeau înfiinţarea 1,16 km de conductă de medie presiune, 19,3 km de conductă de presiune redusă, precum şi a staţiei de reglare măsurare, acestea urmând a deservi consumatorii de pe aproape 30 de străzi. În cartierul Burdujeni-sat erau identificate ca beneficiare peste 600 de locuinţe, 15 obiective social-culturale şi 15 societăţi comerciale. Însă, în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la asocierea cu E-on Gaz pentru extinderea alimentării cu gaze naturale în cartierul Burdujeni-sat. Primarul urbei, Ion Lungu, declara, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv cea realizată din cofinanţarea de la bugetul local. Anterior, municipalitatea se asociase cu E-on Gaz, fiecare parte trebuind să contribuie la extinderea serviciului cu 49%, respectiv 51%, din valoarea investiţiei. E-on Gaz se angaja să înfiinţeze reţelele de medie presiune şi de distribuţie, precum şi staţia de reglare de măsurare. În contrapartidă, de la vistieria locală se asigurau fondurile necesare cheltuielilor cu manopera. Demersurile au fost reluate în 2015, iar după intervenţii repetate, legislaţia fost modificată în anul 2017. Licitaţia pentru desemnarea executantului a fost lansată în luna mai 2018, câştigătorul acesteia fiind societatea comercială Test Prima Suceava.