24 octombrie 2018


Angajaţii Primăriei ar putea beneficia de creşteri salariale  
·        Este vorba despre muncitorii de la Direcţia Domeniului Public şi Direcţia Administraţiei Pieţelor, care sunt plătiţi  cu salariul minim pe economie.  
·        „Dacă mă întrebaţi pe mine, fondurile de salarii trebuie să rămână aşa cum sunt”, a declarat primarul Ion Lungu, referindu-se la noua măsură de creştere a minimului salarial.   
·        În august 2017, fondul lunar de salarii al Primăriei era de 2,8 milioane de lei, reprezentând 30% din totalul cheltuielilor.  
Anunţata majorare a venitului minim brut pe economie se va răsfrânge asupra fondului de salarii al Primăriei municipiului Suceava. Aşa declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu primarul reşedinţei de judeţ, care a precizat că autorităţile administraţiei publice locale municipale vor pune în aplicare respectivele prevederi legale. „Vrând-nevrând vor creşte o parte a salariilor, respective cele minime. Însă nu este o bucurie, pentru că va trebui să creştem fondul de salarii”, a arătat edilul-şef. Lungu crede că această nouă creştere a salariului minim brut pe economie nu este benefică  în special pentru angajatorii din sectorul privat, opinând că măsura este dictată de imperativul măririi veniturilor bugetului de stat. „Capitalul privat este într-o situaţie foarte delicată. Măsurile luate, de creştere a salariului minim şi de mutare a contribuţiilor de la angajator la angajat, au dus la o creştere destul de consistentă a  fondului de salarii la privaţi, ceea ce a condus, în final, la ceea ce vedem azi: criza forţei de muncă. Firmele nu mai au personal, fiindcă nu pot să-l plătească”, a precizat şeful municipalităţii. Conform lui Lungu, cu salarii minime lucrează, la această dată, angajaţii Direcţiei Domeniului Public şi cei ai Direcţiei Administraţiei Pieţelor, pentru ţinerea sub control fondului de salarii urmând a se face şi „compensări cu posturile vacante”. „Dacă mă întrebaţi pe mine, fondurile de salarii trebuie să rămână aşa cum sunt. Însă, în goana după bani la buget, se merge pe creşterea salariului, ca să fie un impozit mai mare care se varsă la stat”, a punctat primarul Sucevei. În noiembrie 2017, Primăria Suceava avea în organigramă 700 de posturi, dintre care 80 vacante, susţinând, atunci, că acestea din urmă aveau să rămână „îngheţate” şi în 2018. Începând cu 10 august 2017, odată cu aplicarea Legii salarizării unitare, angajaţii Primăriei municipiului Suceava au beneficiat de consistente creşteri salariale, la momentul respectiv Ion Lungu precizând că fondul de salarii nu mai poate suferi modificări, reprezentând deja 30% din totalul cheltuielilor aferente bugetului local.  La acea dată, fondul lunar de salarii al Primăriei era de 2,8 milioane de lei,  însemnând salariile de bază, sporurile salariale, cât şi contribuţiile la fondurile de asigurări sociale de stat, de sănătate, de şomaj etc. Salariul mediu brut pe salariat era de circa 2.400 de lei.