15 octombrie 2018

După majorarea din Consiliul Local,
Primăria Suceava suportă diferenţa de 208 lei pe gigacalorie din noul tarif al energiei termice
·        În condiţiile în care respingerea proiectului de hotărâre ar fi determinat Bioenergy să nu mai livreze agent termic pentru încălzire, consilierii ALDE şi cei ai PSD au votat împotriva creşterii tarifului. 
·        „Unii se grăbesc să-mi ceară demisia, în condiţiile în care în Suceava s-a făcut o centrală nouă, iar faţă de alţii noi ne-am mişcat şi nu am lăsat populaţia în frig”, a explicat Ion Lungu.      
Consiliul Local Suceava, întrunit în şedinţă extraordinară, a aprobat ieri majorarea de la 116 lei pe gigacalorie la 196,51 lei pe gigacalorie a preţului energiei termice produsă în cogenerare în centrala societăţii comerciale Bioenergy. La acesta din urmă nivel se adaugă preţul de transport, distribuire şi furnizare practicat de Thermonet, astfel că, pe final, tariful total pentru energie termică destinată populaţiei ajunge la 448,05 lei pe gigacalorie. Noul preţ este valabil de pe 9 noiembrie 2018, însă consumatorii casnici vor plăti efectiv doar 240 de lei pe gigacalorie, deoarece Primăria va suporta diferenţa de 208,05 lei pe gigacalorie. În urma aceleiaşi hotărâri, preţul local pentru energia termică destinată agenţilor economici este de 376,51 de lei pe gigacalorie. Proiectul de hotărâre a trecut cu 12 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”, acestea din urmă fiind ale aleşilor ALDE şi ai PSD. În situaţia în care majorarea era respinsă, Bioenergy, care este într-o situaţie financiară dificilă, ar fi putut opri livrarea de energie termică pentru prepararea apei calde şi pentru încălzire. De altfel, majorarea este prevăzută de contractul semnat în 2013, preţul de 116 lei pe gigacalorie la gardul centralei, stabilit la cea dată, fiind valabil numia pentru o perioadă de 5 ani. Ovidiu Milici, consilier ALDE a revenit cu propunerea şefului său de partid,  deputatul Alexandru Băişanu, potrivit căreia Primăria să acorde o „ultimă subvenţie”. Este vorba despre o sumă din care fiecare dintre cele circa 17.000 de familii racordate la sistemul centralizat să primească bani pentru procurarea unei centrale termice de apartament. Andrei Păduraru, ales PSD, a solicitat ca, înainte de supunerea la vot, să se prezinte influenţa costurilor în noul tarif cerut de Bionergy, chiar şi a celei din salarii.
·        „Trebuia făcută o analiză a capacităţii primăriile municipiilor din ţară de a duce această povară”.
Primarul Ion Lungu a pus în vedere că legea nu permite ca Primăria să doteze cu centrale locuinţele private şi că un calcul detaliat al tarifului gigacaloriei nu este de competenţa executivului municipal, acesta fiind deja avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice (ANRSC). Vasile Mocanu, liderul grupului PSD din Consiliul Local a făcut un scurt istoric al problemelor termoficării, cerând identificare de soluţii la actuala situaţie. „Trebuie să tratăm cu seriozitate această problemă, să facem un plan de soluţionarea a pierderilor, să adăugăm la acesta investiţiile şi banii necesari, astfel încât într-un termen foarte scurt să ajungem la perspectiva unui sistem viabil”, a precizat Vasile Mocanu, accentuând că aleşii PSD vor vota „împotrivă”. Adrian Arămescu, ales PNL, a făcut trimitere tot la trecut, menţionând că lucrurile care se petrec acum sunt urmare a politicilor tuturor guvernelor post-revoluţionare, inclusiv a transferului centralelor de termoficare către autorităţile administraţiei publice locale. „Trebuia făcută o analiză a capacităţii primăriilor municipiilor din ţară de a duce această povară. Tocmai de aceea suntem acum în această situaţie, fiindu-ne greu să găsim o soluţie. Problema se află acolo sus la Guvern, unde se ia de la cetăţeni şi unde se plătesc taxe, impozite şi accize”,  a punctat Adrian Arămescu. Edilul-şef Ion Lungu a ţinut să evidenţieze că, în ciuda tuturor neplăcerilor, „situaţia din Suceava este încă bună”, faţă de cea din Bacău „unde este dezastruoasă”.„Eu nu fug de responsabilitate, dar, în acelaşi timp, trebuie să prezentăm situaţia aşa cum este. Văd că unii se grăbesc să-mi ceară demisia, în condiţiile în care în Suceava s-a făcut o centrală nouă şi că, faţă de alţii, noi ne-am mişcat şi nu am lăsat populaţia în frig”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.