24 octombrie 2018


„Mişcările” guvernamentale dăunează proiectelor cu finanţare UE
·        Primăria Suceava vrea să depună proiectul pentru achiziţionarea autobuzelor electrice, însă remanierea ar putea duce la întârzierea procedurilor specifice.    
·        „Declarativ, toată lumea spune că vrea să urgenteze accesarea de fonduri europene”, evidenţiază primarul Ion Lungu, menţionând că nu este prima dată când are loc a amânare.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava speră ca remanierea Guvernului Viorica Dăncilă să nu afecteze derularea procedurile aferente programelor cu finanţarea europeană nerambursabilă. În cadrul Programului Operaţional Regional POR 2014-2020,  Primăria Suceava intenţionează să acceseze 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice cu sistem de e-tiketing şi de „monitorizare în trafic a flotelor”, proiectul urmând a fi depus, la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, în luna noiembrie, „Ne dorim să finanţăm acest acord de finanţare cât mai repede. Însă, lucrurile sunt în mişcare la Minister, din punct de vedere politic se fac nişte înlocuiri. Dar sper să fie stabilitate, să putem avea discuţii la nivel de minister, la autoritatea de management a POR. Declarativ, toată lumea spune că vrea să urgenteze accesarea de fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, iar această axă de mobilitate urbană este cea mai solicitată la nivelul primăriilor din ţară”, explică şeful executivului sucevean. Autorităţile sucevene au întocmit proiectul  „Sistem integrat de transport ecologic” încă din iarna lui 2017, însă primării mari din ţară au cerut amânarea termenului de depunere până pe 31 decembrie 2018. Edilul-şef crede că jumătatea anului 2019 ar fi un termen realist pentru furnizarea, de către câştigătorul licitaţiei, a autobuzelor în cauză, însă doar dacă aceasta din urmă nu va fi contestată. „Vrem ca aceste autobuze să vină până la jumătatea anului viitor. Dacă nu sunt contestaţii, se poate, dar dacă vor fi, lucrurile se complică. Însă, aşa cum am mai spus, sunt obligat să fie optimist, să gândesc pozitiv”, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.