24 octombrie 2018


Mega-acţiune de verificare a obiectivelor de apărare împotriva inundaţiilor din judeţul Suceava
·        Într-un interval de 3 zile, o echipă mixtă extinsă a instituţiilor abilitate din ţară analizează stadiul intervenţiilor la investiţiile în derulare, cât şi starea construcţiilor hidrotehnice.
·        Verificate sunt punctele periculoase create de eroziunile de mal, zonele critice la formarea blocajelor cu aglomerări de gheţuri , precum şi stocurile de materiale şi de mijloace de apărare împotriva revărsărilor de apă.
Starea tehnică şi funcţională a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din judeţul Suceava face obiectul unei ample acţiuni de verificare, desfăşurată, pe durata a 3 zile, de către o echipă mixtă formată din reprezentaţii ai mai multor instituţii abilitate de la nivelurile naţional, regional şi local. Potrivit lui Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, vizate sunt lucrările de „Amenajare a râului Moldova pe tronsonul Brăiești-Băisești, comuna Cornu Luncii”; „Amenajare a râului Humor şi a afluenţilor, pe tronsonul Fundu Moldovei-Gura Humorului”; „Regularizare şi îndiguire a râului Moldova, la Cîmpulung Moldovenesc” şi cele de „Amenajare a râului Moldova şi pârâului Humor, la Gura Humorului”. De asemenea, analizate sunt punctele critice create de eroziunile de mal pe pârâul Sasca Mare, în zona localităţii Cornu Luncii, pe pârâul Suha Mica, în zona localităţii Slatina, dar şi pe râul Moldova, în zona localităţii Capu Cîmpului. În plus, supuse verificării sunt zonele critice pentru formarea blocajelor cu aglomerări de gheţuri pe râul Neagra la Broşteni, în amonte de confluenţa cu râul Bistriţa. Nu în ultimul rând,  verificatorii se vor opri şi la stocurile de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor existente la comitetele pentru situaţii de urgenţă Capu Cîmpului, Fundu Moldovei, Gura Humorului, Mănăstirea Humorului, cât şi la formaţia de lucru Gura Humorului a SGA Suceava. „În cadrul acţiunii se vor urmări modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2017, starea tehnică şi funcţională a digurilor longitudinale, a celor de compartimentare, a barajelor şi digurilor de contur, lucrările de regularizare a cursurile de apă, cu evidenţierea punctelor critice de pe cursurile de apă, precum şi situaţia stocurilor de materiale şi mijloace de apărare”, a declarat directorul executiv Daniel Drăgoi, adăugând că măsurile stabilite vor fi transmise conducerilor unităţilor deţinătoare şi, respectiv, prefectului judeţului Suceava, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În intervalul 22-24 în judeţul Suceava fac verificări reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor; Administraţiei Naţionale „Apele Române”; administraţiilor bazinale de apă din ţară; sistemelor de gospodărire a apelor; filialelor judeţene ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare; Hidroelectrica; Regiei Naţionale a Pădurilor; gărzilor forestiere; comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă-grupurile de suport tehnic; inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Acţiunea are loc în prezenţa conducătorilor unităţilor administrativ-teritoriale şi ai altor responsabili cu care au în administrare lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.