22 octombrie 2018


Scumpirea biletelor de călătorie a adus TPL venituri suplimentare de aproape 800.000 de lei
·        Firma de transport călători în comun ar putea plăti restanţele la orele suplimentare şi sporuri, făcând şi unul „corelări salariale”.
·        Jumătate din salariaţii societăţii ar avea salariul minim pe economie, de 1.900 de lei pe lună, având acelaşi reper ca în anul 2010, când minimul respectiv era de 800 de lei lunar.  
Prestatorul serviciului de transport de călători în comun, societatea Transport Public Local (TPL) cere autorităţilor administraţiei publice locale din municipiul Suceava aprobare pentru plata orelor suplimentare efectuate de salariaţi, cât şi în vedere majorării  fondului de salarii. Un proiect de hotărâre va fi pus pe masa de dezbateri a deliberativului municipal, în şedinţa ordinară a acestei luni, iar conform notei justificative înaintată de firmă, materializarea intenţiei necesită rectificarea bugetului unităţii pe semestrul al doilea al anului 2018. Demersul ar surveni „modificării modalităţii de acordare a compensaţiilor pentru transportul în comun prin curse regulate, în conformitate cu legislaţia europeană şi cu previziunile pentru semestrul al doilea”. În consecinţă, conducerea TPL cere utilizarea provizioanelor în vederea achitării orelor suplimentare, a sporurilor neplătite în  exerciţiul financiar 2017, în valoare de 507.580 de lei, şi, nu în cele din urmă, o corelare a salariilor. Drept urmare rectificarea totală a cheltuielilor de natură salarială s-ar ridica la 789.870 de lei.  Rectificare în plus este motivată, în principal, de majorarea tarifelor pentru transportul în comun de călători, începând cu luna mai 2018, veniturile totale ale societăţii crescând de la circa 18,91 de milioane de lei la aproximativ 19,68 de milioane de lei,  respectiv cu 770.240 de lei. La momentul respectiv, Consiliul Local a aprobat majorarea cu 25% a preţului biletului de transport, respectiv de la 2 lei pe călătorie, la 2,5 lei pe călătorie. Valoarea tarifului la abonamentul nominal integral pentru toate liniile a crescut de la 66 de lei pe lună la 75 de lei pe lună. Pe de altă parte, abonamentul unic lunar nenominal costă acum 115 lei, abonamentul unic fracţional nominal pentru 15 zile-46 de lei, iar cel unic fracţional nominal pentru 7 zile-27 de lei. Cu acel prilej, Darie Romaniuc, directorul TPL evidenţia că 50% din salariaţii societăţii la care autorităţile municipale sunt unic acţionar au salariul minim pe economie de 1.900 de lei pe lună, având acelaşi reper ca în anul 2010, când minimul în cauză era de 800 de lei pe lună. Anterioara majorare a tarifelor de călătorie a trecut de plenul deliberativului local în anul 2010.