21 septembrie 2016

Sindicaliştii din sănătatea suceveană strâng semnături pentru declanşarea conflictului de muncă
·        Recentele ordonanţe care reglementează salarizarea din sănătate umilesc categorii întregi de personal şi creează grave inechităţi, crede Romică Bălan, liderul judeţean al „Sanitas”.
·        Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, pe 31 octombrie va fi declanşată greva generală,  „Sanitas” având  în Suceava 13 organizaţii afiliate, cu circa 2.100 membri.
Uniunea Sindicală Judeţeană „Sanitas” Suceava a convocat liderii din unităţile sanitare, medico-sociale şi de asistenţă socială din judeţ pentru demararea acţiunilor premergătoare grevei generale. Anunţul este făcut de preşedintele Romică Bălan, care precizează că  nemulţumirile sunt legate de faptul că recentele ordonanţe de urgenţă care reglementează salarizarea din sănătate „umilesc categorii întregi de personal şi creează grave inechităţi în ceea ce priveşte remunerarea celor care lucrează în sistem”. Conform liderului sindical, din grilele de salarizare prinse în OG nr. 20/2016 au fost excluşi personalul TESA, salariaţii din direcţiile de sănătate publică, lucrătorii din creşe şi grădiniţe precum, salariaţii unităţile de asistenţă socială, dar şi din cele medico-sociale.  Romică Bălan spune că o altă solicitare importantă a sindicaliştilor „Sanitas” priveşte sporurile, acestea trebuind să se acorde în raport cu salariul din 2016, şi nu la nivelul celui din 2009, aşa cum se procedează în prezent. Calendarul acţiunilor de protest a fost stabilit în şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei „Sanitas” din România, în urma discuţiilor de al Ministerul Muncii şi Ministrul Sănătăţii, neajungându-se la vreo soluţie de rezolvare a solicitărilor sindicaliştilor. Protestele organizate la Suceava sunt pliate după cele de la nivel naţional, pe 19 septembrie începând strângerea de semnături pentru declanşarea conflictului de muncă. De asemenea, de pe 20 septembrie, în fiecare zi de marţi va fi pichetată câte o instituţie a statului. Pe 12 octombrie urmează a avea loc o grevă de tip japonez, cu purtarea de banderole albe, iar pe 19 octombrie va fi organizată greva de avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore, în intervalul orar 8.00-10.00. Potrivit preşedintelui Romică Bălan, dacă nu se va ajunge la o înţelegere, pe 31 octombrie va fi declanşată greva generală. În 13 organizaţii afiliate, Uniunea Sindicală „Sanitas” Suceava are circa 2.100 membri.