06 septembrie 2016

În iunie,
Judeţul Suceava, singurul din Regiunea de Nord Est în care naşterile au fost mai multe decât decesele
·        La nivel naţional, cât şi în Regiunea de Dezvoltare Nord Est, sporul natural a avut valori negative, numărul persoanelor decedate depăşindu-l pe cel al nou-născuţilor.
·        Situaţia este una îngrijorătoare dacă se urmăreşte trendul general, după prima jumătate a anului 2016 sporul natural din judeţul Suceava fiind unul de minus 561 de persoane.                         
Suceava se află încă în rândul puţinelor judeţene în care sporul natural, calculat ca diferenţă între numărul nou-născuţilor vii şi numărul decedaţilor, este pozitiv, adică având valori peste zero. Această concluzie se poate trage analizând datele centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, care evidenţiază că, în iunie 2016, în judeţ au fost înregistraţi 656 de născuţi vii, în creştere cu 90 faţă de luna mai, dar şi cu 12 copii în comparaţie cu iunie 2016. Pe de altă parte, în iunie au decedat 621 de persoane, numărul deceselor fiind în scădere cu 11 cazuri, raportat la luna anterioară. Însă, în comparaţie cu luna iunie anului trecut, în iunie 2016 numărul decedaţilor este cu 39 mai mare, în interval de un an fiind consemnate şi 8 decese la copii cu vârsta de sun 1 an.  Astfel, în luna la care facem referire, „numărul născuţilor vii a fost mai mare faţă de numărul deceselor, sporul natural al populaţiei fiind pozitiv, de 35 de persoane”, se precizează în Buletinul statistic lunar al DJS, care arată că în iunie 2015, sporul natural judeţean  a fost de 62 de persoane. Datele Direcţiei Judeţene de Statistică reliefează că în luna iunie, atât în Regiunea de Dezvoltare Nord Est, cât şi la nivel de ţară, sporurile naturale ale populaţiei au avut valori negative, de 856, respectiv de 5.582 de persoane. Astfel, în ceea ce priveşte Regiunea din care face parte şi judeţul Suceava, sporul natural a fost de -269 de persoane în Bacău; -123 de persoane în Botoşani; -99 de persoane în Iaşi;  -210 de persoane în Neamţ şi de -190 de persoane în Vaslui. În judeţul Suceava, situaţia este una îngrijorătoare dacă se urmăreşte trendul general, deoarece în intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2016, adică după prima jumătate a anului, bilanţul dintre numărul naşterilor şi deceselor nu este deloc favorabil. Astfel, în perioada amintită, diferenţa dintre numărul naşterilor şi numărul deceselor, respectiv sporul natural, a avut o valoare negativă de 561 de persoane, în creştere comparativ cu intervalul omolog din 2015, când sporul natural a fost de -386 de persoane.