08 septembrie 2016

O mie de familii din Burdujeni aşteaptă ca E.on să fie de acord cu extinderea reţelei de gaze naturale  
·        „Sper ca această investiţie să fie aprobată în cea mai scurtă perioadă de timp şi să putem demara lucrările”, a declarat edilul-şef Ion Lungu.
·        Proiectul, iniţiat cu mulţi ani în urmă, s-a împotmolit din cauza unor prevederi legale care interziceau trecerea reţelelor publice în proprietatea E-on, aşa cum această companie pretindea.
Primăria Suceava a trimis la E.on Distribuţie Gaz dosarul complet pentru aprobarea investiţiei de extindere a reţelei de alimentare cu gaze naturale în cartierul Burdujeni-sat. Ion Lungu spune că avut discuţii cu reprezentanţi ai conducerii companiei, care, prezenţi la faţa locului, au dat asigurări că există disponibilitate pentru demararea şi materializarea proiectului. „Primăria depus dosarul la sfârşitul lunii august, cu ultimele documente cerute, prin care se doreşte extinderea reţelei, cât şi pentru staţia de presiune redusă, inclusiv certificat urbanism şi autorizaţie de construire. Sper ca această investiţie să fie aprobată în cea mai scurtă perioadă de timp şi să putem demara lucrările pentru cele aproape 1.000 de locuinţe care aşteaptă să fie racordate gazul metan”, arată edilul-şef, accentuând că vrea să se ţină de cuvânt, proiectul nefiind doar o promisiune electorală.

Debitul suplimentar de gaze naturale necesar extinderii reţelelor de alimentare în cartierul Burdujeni-sat, cât şi în cartierul „Tinereţii” de pe Dealul Mănăstirii  este de peste 3.300 de metri cubi, din cei 977 de proprietari chestionaţi, 97,95% declarând că vor să fie branşaţi cu maşini de gătit, sobe sau centrale pentru încălzirea locuinţelor.  Investiţia a fost aprobată în urmă cu mai mulţi ani, în Consiliul Local, la cea dată în bugetul municipal fiind prinsă suma de 4,18 milioane lei. Execuţia era programată pentru o perioadă de un an şi jumătate, iar lucrările prevedeau înfiinţarea a 1,16 km de conductă de medie presiune, 19,3 km de conductă de presiune redusă, precum şi construirea staţiei de reglare măsurare, toate acestea urmând a deservi consumatorii de pe aproape 30 de străzi.  În cartierul Burdujeni-sat erau identificate ca beneficiare peste 600 de locuinţe, 15 obiective social-culturale şi 15 societăţi comerciale. Demersurile s-au împotmolit din cauza unor prevederi legale care interziceau trecerea reţelelor publice de distribuire a gazelor naturale în proprietatea E.on, aşa cum această companie pretindea. Proiectul a fost reluat odată cu modificarea prevederilor legale în cauză.