23 septembrie 2016

Puncte termice reparate în plin sezon rece 
·        Şase firme s-au înscris la licitaţie, iar dacă nu vor exista contestaţii, lucrările efective vor începe din octombrie, sucevenii arondaţi urmând  a sta în frig.
·        Banii de la bugetul de stat au venit cu întârziere, de luni, 26 septembrie, Thermoent făcând probe pentru furnizarea încălzirii centralizate.  

Nu mai puţin de 6 oferte au fost depuse pentru adjudecarea prin licitaţie a lucrărilor de modernizare a 3 puncte termice din municipiul Suceava. În competiţiei au intrat Con Bucovina Suceava, Construcţii Consis Bucureşti, Electronic Botoşani, Conest Iaşi, Energomontaj Bucureşti, Izoterm Suceava Tehnoterm Iaşi, ultimele 3 firme fiind lider de asociere. Primarul Ion Lungu spune că Guvernul a dat drumul la bani cu întârziere şi că speră ca după desemnarea prin licitaţie a constructorului să nu apară contestaţiile. „Sunt 6 oferte depuse şi am solicitat celor de la Achiziţii să urgenteze demersurile, pentru că se apropie sezonul rece”, a spus Lungu.  În cauză este lotul nr. 1, respectiv reţelele aferente punctului termic „Zamca IV” şi modernizarea Punctului termic „Parc”, cu o valoare estimată de 9,5 milioane de lei, la care se adaugă lotul nr. 2, cu reţele secundare care deservesc Punctul termic „Obcini IV”, cu alocări prevăzute fiind de 10,69 de milioane de lei. Pentru modernizare sistemului de transport şi distribuţie, în cadrul Programului „Termoficare 2006-2020” municipiul Suceava a primit suma de 8,37 de milioane de lei, diferenţa fiind suportată din bugetul local. Iniţial, de la Centru solicitată a fost suma de 10,5 milioane de lei, însă s-a făcut promisiunea că aceasta va fi suplimentată odată cu cheltuirea fondurilor deja disponibilizate. 
Ca urmare a răcirii bruşte a vremii, începând cu 26 septembrie Thermoent va intra în probe pentru furnizarea încălzirii în sistem centralizat. Chiar dacă la licitaţiile menţionate nu vor exista contestaţii, lucrările efective vor începe din octombrie, ceea ce înseamnă că sucevenii arondaţi punctelor termice amintite vor trebuia să stea în frig o bună bucată de timp. În urmă cu mai mulţi ani, din cauză că alocările guvernamentale au ajuns în Suceava pe final de an,  autorităţile nu au mai putut face modernizările necesare, banii întorcându-se la bugetul de stat. Până acum, în Suceava, cu bani de la bugetul de stat, au fost reabilitate au fost 18 puncte termice din cele 49 existente, adică aproximativ 40% din total; conducte secundare în lungime de 62 km, din totalul de 152 km(36,7 %), în timp ce reţelele principale au fost înlocuite în proporţie de 28,6% din total.