Suceava nu are
capacitatea necesară pentru a furniza carne de oaie în Qatar
·
„Problema este să începem şi atunci, în amonte, fermierii
vor fi încurajaţi”, a subliniat
şeful executivului judeţean Gheorghe Flutur, menţionând că este necesară o perioadă
de 6 luni de regenerare.
·
În timp ce sătenii sunt forţaţi să renunţe la animale,
din cauza secetei, mezelurile sucevenilor sunt produse cu carne proastă din
import.
Judeţul Suceava are un
efectiv scăzut de ovine, iar acesta s-a diminuat de la an la an. Situaţia a
fost confirmată şi de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean
Suceava, care zilele trecute a primit o delegaţie de oameni de afaceri din
Qatar, interesaţi de carne ovină de calitate. „Din analiza pe care am
făcut-o noi, Suceava stă destul de modest. Nu avem nici 400.000 de capete, iar
dacă ne gândim măcar la 100.000 de livrat, ne trebuie 6 luni de regenerare,
pentru a putea exporta. La mai puţin de
400.000 de capete avem disponibile peste 300.000 de hectare de păşuni şi
fâneţe, ceea ce înseamnă că stăm foarte slab la organizarea fermierilor, cu
1,2-1,3 capete de animale pe hectar. Până la 10 capete pe hectar, există un
potenţial de 8-9 ori mai mare, ca să te organizezi, să poţi face export”, a
spus Flutur. Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că toate acestea nu
trebuie văzute în mod static, deoarece există capacitate de regenerare, orice
parteneriat începând „cu mai puţin”. Problema este să începem şi atunci, în
amonte, fermierii vor fi încurajaţi”,
a subliniat şeful executivului judeţean. În ceea ce priveşte carnea de
vită, Flutur spune că nu au fost făcute calcule, însă există „investitori” din
Israel amatori să preia atât carne congelată de bovine, cât şi de ovine, de la
furnizori din prejma Aeroportului. Înaltul oficial judeţean crede că „primele societăţi vor apărea şi îşi
vor înfiinţa sedii ca să facă acest lucru”, adăugând că inclusiv toate
abatoarele construite şi modernizate în perioada preaderării Românie la UE
„taie, dar nu la capacitate”.
·
„Putem să producem pentru piaţa internă, însă dacă nu
avem căutare, ne putem duce oriunde”, opinează Flutur.
Întrebat de ce Suceava
trebuie să exporte carne de vită, în condiţiile în care procesatorii din judeţ
importă materie primă de proastă calitate, de la animale dopate cu stimulatori
de creştere, şeful executivului judeţean a răspuns că agenţii economici
funcţionează după regulile pieţei. „Dacă
judecăm aşa, orice economie are intrări şi ieşiri. Dacă stăm de vorbă cu
fermierul român, vedem că acesta căută piaţă. Putem să producem pentru piaţa
internă, însă dacă nu avem căutare, ne putem duce oriunde, să fim mai deschişi,
să internaţionalizăm lucrurile acestea. Altfel, sună aşa, ca un fel de
patriotism sec, fără argumente”, a explicat Gheorghe, Flutur preşedintele
Consiliului Judeţean Suceava, punctând
că ”orice agent economic este liber să-şi creeze propria construcţie, care îi
convine”. Toate acestea se întâmplă în timp ce micii crescători de animale se
plângă că cei de la „abatorizare” le oferă
preţuri de nimic pe kilogramul de carne în viu. Scăderea preţului la
achiziţii survine secetei care a pârjolit imaşurile, vacile şi oile nemaivând
ce păşuna. Întrucât în pericol sunt inclusiv furajele pentru iarnă, ţăranii
suceveni se grăbesc să scape de animale.